Επιστολή – ανακοίνωση του συλλόγου διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδος

Αγαπητοί γονείς και συνάδελφοι, εμείς οι εκπαιδευτικοί των παιδιών σας όλο αυτό τον καιρό δίνουμε μαζί με τους μαθητές μας τον καλύτερο μας εαυτό σε μια δύσκολη περίοδο πανδημίας και τηλεκπαίδευσης για να υπερασπίσουμε το αγαθό της μόρφωσης για όλους τους μαθητές.

Θεωρούμε ότι η τηλεκπαίδευση δεν είναι κανονική εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκατάστησει την δια ζώσης διδασκαλία που είναι αναντικατάστατη, τόσο σε γνωστικό όσο και στο κοινωνικό – ψυχολογικό επίπεδο των παιδιών.

Η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε ήδη με πολλά προβλήματα και ελλείψεις που κάνουν το καθημερινό μας έργο ακόμα πιο δύσκολο και βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών στην μορφωτική διαδικασία. Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών μας στερείται ακόμα και της στοιχειώδους υποδομής (tablet, υπολογιστές) και κάνει μάθημα από το κινητό ή ακόμα και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μέσα από σταθερό, κάτι που αντικειμενικά περιορίζει σημαντικά την παιδαγωγική διαδικασία. Υπάρχουν μαθητές, ακόμα και εκπαιδευτικοί κάποιες φορές, που λόγω περιοχής ή κακής σύνδεσης δεν μπορούν να μπουν στο μάθημα ή μπαινοβγαίνουν με μεγάλες δυσκολίες. Πολλές φορές οι μαθητές δεν μπορούν να συμμετέχουν κανονικά, είτε δεν ακούγονται, είτε δεν μας ακούνε. Συγχρόνως στην παρεχόμενη πλατφόρμα, πέφτουν συχνά οι συνδέσεις και έτσι χάνονται πολλές εκπαιδευτικές ώρες. Σημειώνουμε ότι σε πολλές οικογένειες μαθητών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, πολλά μέλη της οικογένειας κάνουν τηλεκπαίδευση/τηλεργασία την ίδια ώρα με τις ανάλογες συνέπειες. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε ότι και το ζήτημα της ύλης και των απουσιών πρέπει να εξεταστούν με παιδαγωγικά κριτήρια.

Οι εκπαιδευτικοί σε αυτές τις συνθήκες δίνουμε καθημερινό, συχνά εξουθενωτικό αγώνα για την συμμετοχή των μαθητών, αξιοποιώντας κάθε παιδαγωγικό μέσο, αλλά, αν δεν παρθούν μέτρα, αυτή η προσπάθεια θα σκοντάφτει πάνω στις ελλείψεις.

Δείτε ακόμα:  «Πρώτο Θέμα»: Αυτός είναι ο παράγοντας που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου

Από αυτή την πλευρά ζητάμε:

1. Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους και του δήμου, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Άμεσα η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν στο σχολείο τα απαραίτητα tablet, ακουστικά, κάμερες, γραφίδες κτλ, ώστε όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν τουλάχιστον τα στοιχειώδη τεχνολογικά μέσα, τα οποία έτσι κι αλλιώς στον 21ο αιώνα είναι απαραίτητα και στη δια ζώσης διδασκαλία.

Δείτε ακόμα:  Προσλήψεις προσωπικού στο Δήμο Μαραθώνα

2. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, εξασφάλιση σύνδεσης για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για τη συνολική λειτουργία του σχολείου.

1. Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της πολιτείας.
2. Όταν τα σχολεία ανοίξουν είναι αναγκαίο να γίνει μείωση των μαθητών στην τάξη με κάθε μέσο, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
3. Ενίσχυση των συνθηκών καθαριότητας.
4. Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας. Κάλυψη όλων των κενών.
5. Μεταφορά των μαθητών του 2ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΣΕ ΣΎΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ.