Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από την Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, απέστειλε η Επιτροπή Πληγέντων της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Προς: κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργό

κ. Γεώργιο Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Χρήστο Σπίρτζη, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

κ. Αλέξανδρο Φλαμπουράρη, Υπουργό Επικρατείας

κ. Γεώργιο Χουλιαράκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κ. Σωκράτη Φάμελλο, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κα Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής

Κοιν. κ. Πέτρο Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής

κ. Ευάγγελο Μπουρνού, Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου

κ. Άγγελο Σαριδάκη , Προϊστάμενος Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Α.Α.

Φ.Ε.Ο. «Κόκκινο Λιμανάκι»

Θέμα: Αιτήματα, προβλήματα και προτεινόμενες λύσεις σχετικά με την πληγείσα, από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 αποτέλεσε για ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής γεγονός ορόσημο, καθώς συντελέστηκε καθολική καταστροφή μεγάλου τμήματος της περιοχής και αλλαγή της φυσιογνωμίας της.

Νταού Πεντέλης, τμήμα του οικισμού Καλλιτεχνούπολη, Νέος Βουτζάς, Νέος Πόντος, Κόκκινο Λιμανάκι, Διασταύρωση Ραφήνας, Μπλέ Λιμανάκι, τμήμα της πόλης της Ραφήνας, Σκουφέικα, Μάτι, Αμπελούπολη, Άγιος Ανδρέας, και Προβάλινθος επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά και προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να σταθούν στα πόδια τους.

Έξι μήνες σχεδόν μετά την τραγική αυτή μέρα, εμείς οι κάτοικοι στο Κόκκινο Λιμανάκι συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την αναγέννηση του τόπου μας μακριά από τα φώτα της «δημοσιότητας». Στην προσπάθειά μας αυτή συναντούμε αντιξοότητες, που αγωνιζόμαστε να υπερκεράσουμε.

Με αυτή την επιστολή επιθυμούμε την κοινοποίηση των αιτημάτων μας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, και να προτείνουμε λύσεις τις οποίες θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας σε μία δια ζώσης συνάντηση και αυτοψία στην περιοχή.

Σε συνέχεια των προηγούμενων θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα θέματα:

Α. Υλοτόμηση.

Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοτόμηση και ειδικά στην περίπτωση ιδιοκτησιών που τα κτήρια πρέπει να κατεδαφιστούν ή να επισκευαστούν.

Β. Αντιπλημμυρικά Έργα – Στήριξη Παραλίας.

Β1. Εκπόνηση νέας γεωλογικής μελέτης (εδαφικών πόρων, μείωσης κινδύνου διάβρωσης, μείωσης πλημμυρικού κινδύνου, μείωσης κατολισθητικού κινδύνου) λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότερη γεωλογική μελέτη της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι που είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Β2. Ρέματα

Ι. Ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος «Λυκόρεμα» (Λανθασμένα αναφέρεται ως ρέμα Παππά, αφού το όνομα Παππά φέρει η γέφυρα η οποία βρίσκεται στη Λ. Μαραθώνος επί του ρέματος Λυκόρεμα. Το όνομα Λυκόρεμα αποτελεί εξάλλου το πρώτο τοπωνύμιο της περιοχής και του αγροκτήματος). Πρέπει να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση. Προτείνεται η υπογειοποίηση.

ΙΙ. Πραγματοποίηση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας υδραυλικής μελέτης και η εφαρμογή τους στο μικρό υδατόρεμα της οδού Καλαβρύτων από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου (ν. 4258 ΦΕΚ Α΄94/2014, Κ.Υ.Α. Αρ.140055/2017. ΦΕΚ 428/Β/2017 και αποφάσεις Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου 201/2016, 198/2017).

Λαμβάνοντας υπόψη:

α. την υφιστάμενη κατάσταση και

β. ότι σύμφωνα με μελέτη της Ε.Υ.Δ.Α.Π κοντά στο σημείο εκβολής προβλέπεται αντλιοστάσιο (AP5) λυμάτων (Αποφ. Περιφέρειας Αττικής 211/2017)

Προτείνεται τεχνικό έργο από τις οδούς Διογένους και Καλαβρύτων μέχρι την παραλία.

Β3. Στήριξη του πρανούς της παραλίας από το Μπλε Λιμανάκι έως το Κόκκινο Λιμανάκι και την Αργυρά Ακτή, όπου αυτή απαιτείται. Είναι απαραίτητη η μελέτη της διάβρωσης του εδάφους και του κατολισθητικού κινδύνου λόγω του απόκρημνου χαρακτήρα του πρανούς και της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ αιγιαλού και παραλιακού μετώπου. Με τη στήριξη της παραλίας αποφεύγεται η εξαφάνισή της και η συνεπακόλουθη περαιτέρω οικονομική καταστροφή των τουριστικών υποδομών και επιχειρήσεων που δέχονται τουρίστες (Έλληνες και ξένους).

Γ. Κατεδαφίσεις κτηρίων με κόκκινη σήμανση. Οι κατεδαφίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν ελάχιστα κτίσματα στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Δ. Οικοδομικές Άδειες Επισκευής / Ανακατασκευής

Παρά την προσπάθεια σταθεροποίησης του πλαισίου προδιαγραφών σύνταξης/κατάθεσης των μελετών (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Δελτίο Τύπου 8/1/2019), διαπιστώνεται πρόβλημα στην αναζήτηση της βεβαίωσης για τις φερόμενες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Προτείνεται η αναζήτηση να γίνεται μόνο με τα απολύτως απαραίτητα δικαιολογητικά (ταυτότητα, συμβόλαιο) και δύο τοπογραφικά διαγράμματα (Ε.Χ.Α.), ώστε να μην επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες φερόμενης δασικής έκτασης με το κόστος της μελέτης.
Προτείνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρώνεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσον αφορά τα παλιότερα κτίσματα (με «κόκκινη» σήμανση) στην εντός σχεδίου περιοχή (στις οδούς Δρυάδων, Ζεφύρου, Άνδρου, κ.α.) πιθανόν να απαιτηθεί η έκδοση οικοδομησιμότητας από την Περιφέρεια γεγονός που σημαίνει τουλάχιστον τρίμηνη και πλέον καθυστέρηση.
Πρόσφατα ξεκίνησαν οι διαδικασίες των αυτοψιών (οριστικοποίηση σήμανσης, έλεγχος για έκδοση αδειών). Είναι απαραίτητη η εντατικοποίησή τους.
Οικονομικές επιβαρύνσεις ιδιοκτητών προς τρίτους (συμβολαιογράφους, κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακείο, περιφέρεια) για τη απαιτούμενη πληρότητα του φακέλου που υποβάλλεται στο Τ.Α.Ε.Φ.Κ. όπου για παράδειγμα απαιτούνται δύο επικυρωμένα αντίγραφα συμβολαίων.
Ε. Χρηματοδότηση επισκευής / ανακατασκευής των κτηρίων με «κίτρινη» και «κόκκινη» σήμανση (ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού ανάμεσα σε 2η και 3η δόση στα «κόκκινα» ή 1η και 2η στα «κίτρινα» κτήρια). Πρέπει να αποδοθούν τα χρήματα στο σύνολό τους και χωρίς διακοπή της χρηματοδότησης, ώστε να μην υπάρχει κενό χρηματοδότησης (από την 2η δόση μέχρι την αποπεράτωση για τα «κόκκινα» ή από την 1η μέχρι την αποπεράτωση για τα «κίτρινα»). Ζητούμενο είναι η επιτάχυνση των αυτοψιών του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

ΣΤ. Ποια είναι η πρόβλεψη για τα εντός σχεδίου οικόπεδα που τμήματά τους συνορεύουν με φερόμενες δασικές εκτάσεις, εμπεριέχουν πεζόδρομο, και χάνουν τμήμα της ιδιοκτησίας τους; Πρέπει να δοθεί λύση ως προς το εμβαδόν ανακατασκευής των χαρακτηρισμένων κόκκινων κτηρίων, που περιέχονται σε αυτά αφού δεν έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής και ο σχετικός πίνακας.

Ζ. Να δοθεί η δυνατότητα επισκευής / ανακατασκευής κτηρίων σε όσους μπορούν να την υποστηρίξουν οικονομικά, με βασική προϋπόθεση να έχει κατατεθεί τουλάχιστον ένας «απλός» φάκελος αδείας στο Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Στην κατηγορία αυτή των κτισμάτων το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δύναται να παρακολουθεί τυχόν παραβάσεις.

Η. Να ληφθούν υπόψη οι ιδιοκτήτες κάτοχοι περισσότερων του ενός πληγέντων κτισμάτων, οι οποίοι αποζημιώνονται μόνο για ένα από αυτά, με την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν για το σύνολο των πληγέντων κτισμάτων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Θ. Απομάκρυνση αμιάντου και άλλων επικίνδυνων υλικών. Η μέχρι στιγμής αποκομιδή αφορά ελάχιστες πληγείσες κατοικίες στο Κόκκινο Λιμανάκι. Χρήσιμο θα ήταν να ενεργοποιηθούν περισσότερες της μίας εταιρείες στην περιοχή μας.

Ι. Παρατηρείται καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας αποζημίωσης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των πληγέντων κτηρίων.

ΙΑ. Απόδοση στο σύνολο των πληγέντων κατοίκων, των οποίων οι οικίες έχουν τη σήμανση «πράσινο», του επιδόματος διαβίωσης όπως ρητά ορίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 26/7/2018 (άρθρο 1, ΦΕΚ 138/Α/26-7-2018). «Προς τα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος. Η ενίσχυση του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) ανά κατοικία…»

ΙΒ. Συνέχιση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών των πληγέντων, το οποίο λήγει την 23η Ιανουαρίου 2019. Ζητείται παράταση της συγκεκριμένης απόφασης για τα επόμενα δύο χρόνια με ισχύ έως 31/12/2021 και σύμφωνα με την πορεία των εργασιών.

ΙΓ. Εντός Σχεδίου Περιοχή (ΦΕΚ ΑΑΠ/43/2012, ΦΕΚ ΑΑΠ/63/2017)

Πράξη εφαρμογής της ήδη υπάρχουσας εγκεκριμένης μελέτης, αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων και διάνοιξη δρόμων, συνοδευόμενη από έργα υποδομής, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αποχετευτική μελέτη που συνέταξε η ΕΥΔΑΠ για την περιοχή.

ΙΔ. Εφαρμογή του ορίων του Προεδρικού Διατάγματος υποδοχής Β΄ Κατοικίας

ΦΕΚ 456/Δ/1985 (συνημμένο 1), με το οποίο έγινε καθορισμός εντός Ζ.Ο.Ε. Αττικής των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι[1] ως Β΄ Κατοικίας (Αποφάσεις – Γνωμοδοτήσεις Κοινοτικών Συμβουλίων 18/1985 Νέας Μάκρης και 39α & 40/1985 Ραφήνας)

ΙΕ. Δασικός Χάρτης

Στον αναρτημένο δασικό χάρτη (είναι ο ίδιος προσωρινός δασικός χάρτης του 1980, ο οποίος έπρεπε να είχε αποσυρθεί μαζί με τον νόμο 248/1976 όταν αυτός καταργήθηκε το 1998) όσο και στην Πράξη Αναδάσωσης της περιοχής πρέπει να εφαρμοστούν τα όρια της Β΄ Κατοικίας όπως αυτά καθορίστηκαν νομίμως από το ΥΠΕΧΩΔΕ και να μην περιληφθεί η περιοχή στις οικιστικές πυκνώσεις, δεδομένου ότι το ίδιο τμήμα που χαρακτηρίζεται ως Β΄ Κατοικία, από την παραλία-θάλασσα μέχρι και την οδό Αίαντος και Νικολάου Πλαστήρα, είναι οικισμός και έχει περιέλθει σε ακτήμονες με την φροντίδα του ιδίου Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργείου Γεωργίας προς Αγροτική Αποκατάσταση μαζί με την υπόλοιπη έκταση του ίδιου Αγροκτήματος μέχρι τη Λ. Μαραθώνος.

ΙΣΤ. Ένταξη όλου του οικισμού στο Σχέδιο Πόλης.

Λόγω της υπάρχουσας εγκεκριμένης ρυμοτομικής μελέτης, απαιτείται γενναία πολιτική απόφαση, ώστε να πραγματοποιηθεί επέκταση του Σχεδίου Πόλεως στο σύνολο της έκτασης και να καταστεί λειτουργικός ο οικισμός μας. Επίσης, το Κόκκινο Λιμανάκι πρέπει να χαρακτηριστεί περιοχή Α΄ Κατοικίας ώστε να βρίσκεται σε συμφωνία με τη διαμορφωθείσα τρέχουσα πραγματικότητα, όπου οι σύγχρονες κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν από το 2004 έως το 2008 και από το 2012 έως και σήμερα σχεδόν στο σύνολό τους αποτελούν μόνιμες κατοικίες[2]. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και το έγγραφο του Σ.Χ.Ο.Π. σχετικά με την Πολεοδομική Ενότητα Κόκκινο Λιμανάκι, κατοικούν στην περιοχή μόνιμα πάνω από 450 κάτοικοι κατά τα έτη 2002-2003. Να σημειωθεί ότι το Κόκκινο Λιμανάκι έχει περιληφθεί τόσο στη μελέτη οργάνωσης της περιοχής του Αεροδρομίου Σπάτων, που συντάχθηκε το 1991, όσο και στην αντίστοιχη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου το 1998.

ΙΖ. Διαπλάτυνση της οδού Δημοκρατίας. Η όποια παρέμβαση στην οδό Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ενταγμένη στη συνολικό λειτουργία του οικισμού μας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σημειακή παρέμβαση υπό την πίεση των γεγονότων. Σε μία συνολική πολεοδομική μελέτη του οικισμού μπορεί να επιλεγεί παρέμβαση, η οποία θα εντάσσεται στην οργάνωση της ευρύτερης περιοχής.

ΙΗ. Πρόταση οργάνωσης όλης της περιοχής που κάηκε την23ή Ιουλίου 2018

Προτείνεται η σύνταξη και εφαρμογή πιλοτικής μελέτης για την οργάνωση όλης της πληγείσας περιοχής ώστε να εξασφαλίζεται Ισοζύγιο Πρασίνου – Κοινοχρήστων Χώρων – Οικισμών και πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων. Θα ήταν ενδιαφέρον να αντιμετωπιστεί η περιοχή ως τετράπολη (α. Νταού β. Βουτζάς – Προβάλινθος, γ. Άγιος Ανδρέας δ. Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι).

Επίσης, προς στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα στοιχεία του Υπουργείου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος από τη μελέτη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων Σπάτων, Αρτέμιδος, Πικερμίου Ραφήνας και Νέας Μάκρης, που είχαν μελετηθεί ως μία ενότητα στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΑ 1984 καθώς και στοιχεία από τις Μελέτες Οργάνωσης της περιοχής Αεροδρομίου.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των παραπάνω είναι η ανεμπόδιστη και ταχύτατη επισκευή / ανακατασκευή όλων των πληγέντων κτισμάτων.

Με Τιμή

Η Επιτροπή Πληγέντων

Περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι

Τηλ. Επικοινωνίας: 6941480208

Email: [email protected]

Εκπρόσωποι: Ανδρέου Χρήστος

Αργυροπούλου Έλενα

Γιούργας Δημήτριος

Κουλοχέρη Σοφία

Παπασπύρου Κωσταντίνος

Πιτσινός Εμμανουήλ

Φράγκος Πέτρος

Συνημμένο 1. ΦΕΚ 456/Δ/1985

[1] Οι δύο περιοχές εμπίπτουν στο Αγρόκτημα Χεροτσακούλι και έχουν περιέλθει σε ακτήμονες με τις αποφάσεις 161721/1927, 66576/1929 και τις αποφάσεις 4 & 5 της ΙΗ συνεδρίασης της 26-4-1929 του Υπουργικού Συμβουλίου.

[2] Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα νεόδμητα κτήρια δεν χαρακτηρίστηκε ως «κίτρινο» ή «κόκκινο» μετά την πρόσφατη φονική πυρκαγιά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.