Επιστολή της Ιεράς Συνόδου στο ΥΠΕΞ: Χωρίς εκπρόσωπο της Εκκλησίας η παραλαβή του Αγίου Φωτός!

Υποβάθμιση της τελετής – Δεν θα μεταφερθεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος στην Ελλάδα το Μεγάλο Σάββατο!

Είναι το πρώτο Πάσχα, μετά δύο χρόνια, που αναμένεται να εορτασθεί «σωστά». Χωρίς περιορισμούς στην προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες και χωρίς «αναπροσαρμογές» στον χρόνο που θα ψαλλεί το «Χριστός Ανέστη».

Δυστυχώς όμως το Πάσχα αυτό έρχεται να σκιασθεί από μιαν αψυχολόγητη ενέργεια της Κυβέρνησης που προκάλεσε την ενόχληση (για να μην πούμε τίποτε χειρότερο) του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του συνόλου των κορυφαίων Ιεραχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Άγιο Φως δεν θα έλθει με κυβερνητικό αεροπλάνο, αλλά θα μεταφερθεί με εμπορική πτήση ελληνικής μεν, ιδιωτικής δε, εταιρείας. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ το Μεγάλο Σάββατο όπως είναι εθιμικώς καθιερωμένο. Θα βρίσκεται εκεί από την Μεγάλη Παρασκευή.

Ο λόγος είναι για εμάς ανεξήγητος. Και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την ερμηνεία που διέρρεαν κάποιοι κύκλοι, ότι δηλαδή αυτό οφείλεται σε μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Κατά τις πληροφορίες αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές ειδοποίησαν το Υπουργείο Εξωτερικών ότι τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερούσαν, περίπου επτά ώρες στο αεροδρόμιο. Έτσι αποφασίστηκε να ταξιδέψουν την Μεγάλη Παρασκευή. Και όμως ακόμη και αν ήταν έτσι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Και πάλι συνεπείς θα ήταν.

Όμως ταξιδεύοντας την Μεγάλη Παρασκευή ουσιαστικά απέκλεισαν την Εκκλησία της Ελλάδος. Όπως πληροφορείται η «Εστία», σχετική επιστολή που εστάλη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλαδή το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής που η κυβερνητική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, θα ταξιδέψει είναι απαγορευτική για τους αρχιερείς. «Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία οι αρχιερείς τελούν τα Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου, οι υφιστάμενοι εις το Ισραήλ υγειονομικοί περιορισμοί, καθώς και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δυσχεραίνουν εφέτος τον ορισμόν Εκπροσώπου υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την εν λόγω τελετήν», υπογραμμίζεται.

Δεν γνώριζε η Κυβέρνηση το πρόγραμμα των ναών την Μεγάλη Παρασκευή; Δεν βρέθηκε κανείς να προβλέψει το πρόβλημα που θα δημιουργείτο; Ή μήπως υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες;

Ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες ότι στο Άγιο Φως δεν θα επιφυλαχθεί η καθιερωμένη υποδοχή αρχηγού Κράτους. Κάποιοι μιλούν για τιμές που αρμόζουν στον θρησκευτικό χαρακτήρα του Αγίου Φωτός. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, δεν γνωρίζει κανείς. Ενώ οι τιμές αρχηγού Κράτους που αποδίδονταν κάθε χρόνο ήταν συγκεκριμένες και προβλεπόμενες από το πρωτόκολλο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος πάντως αποφεύγει τις ακραίες αντιδράσεις. Δύο Ιεράρχες, ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος θα εκπροσωπήσουν τον Αρχιεπίσκοπο στην υποδοχή, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενημερωθούν «περί της ακριβούς ώρας αφίξεως» του Αγίου Φωτός.

Τηρώντας μιαν αξιοπρεπή στάση, ο Αρχιεπίσκοπος αποφεύγει να συγκρουσθεί με την Κυβέρνηση, αλλά καθιστά σαφές το γεγονός ότι έχει ενοχληθεί από την στάση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι περαιτέρω εξελίξεις δεν θα είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες τριβές και ρήξεις.

 

newsbreak.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.