Επίθεση με βιτριόλι: Γιατί η κατηγορουμένη μπορεί να βγει από τη φυλακή σε 4 χρόνια

Σοκάρει το γεγονός πως στο πιθανό σενάριο να καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας η κατηγορουμένη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, θα είναι έξω από τη φυλακή σε 4 χρόνια!

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη (15/9) η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης με την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, με αίσθηση να προκαλεί πως η κατηγορουμένη δεν εμφανίστηκε καν στο δικαστήριο για να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα της.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση της 37χρονης να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο μίλησε στον ΣΚΑΪ -με την ιδιότητα του δικηγόρου- ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. «Αυτά συνεκτιμώνται στα δικαστήρια. Ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα να μην εμφανιστεί, αλλά οι δικαστές συνεκτιμούν αν είσαι παρών ή απών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ποινή για την κατηγορούμενη είναι μικρή, ανώτατη ποινή 15 ετών, γιατί είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας» είπε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Δηλαδή από τα 5 με 6 χρόνια που θα της επιβληθούν έχει εκτίσει 1,5 και μπορεί να βγει σε 4 χρόνια». «Είναι μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει κάνει ένα πρώτο βήμα η κυβέρνηση σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα και για τους όρους της απόλυσης» είπε ο υπουργός.

«Πείτε ότι θα της επιβάλει το δικαστήριο μέγιστη ποινή 15 έτη… Γιατί βγαίνει; Διότι υπάρχει απόφαση η όποια μεσολαβεί και δίνει το δικαίωμα να απολυθεί υπό όρους, εφόσον έχει εκτίσει μέρος της ποινής της. Είπαμε, και πρέπει να γίνει αυτό και να αρχίσει να εφαρμόζεται, ότι εκτός από το τυπικό κριτήριο, πόση ποινή έβγαλε στα 5 χρόνια, υπάρχει και δεύτερο ζήτημα, αν για την ποινή πρέπει να υπολογίζουμε τις λεγόμενες ημέρες που εκτίθηκαν ευεργετικά» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, πρόκειται για τις «διπλές» μέρες, δηλαδή τις μέρες που άμα δουλεύεις τα λεγόμενα μεροκάματα έχουν διπλή έκτιση. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ σου λέει ο νομοθέτης, για παράδειγμα, τα 3/5, άρα πόσα είναι τα 3/5 στα 15; Είναι τα 9. Τα 9 γίνονται με τα μεροκάματα 4,5 (έτη), άρα στα 4,5 αποκτάς δικαιώματα». «Αυτά είναι που τα κατά τη γνώμη μου πρέπει να δει το σωφρονιστικό σύστημα, το ποινικό σύστημα, πρέπει να δει όχι μόνο την ονομαστική ποινή, αλλά εν τέλει την πραγματική έκτιση» υπογράμμισε.

Δηλώνει ένοχη η κατηγορούμενη – Ζητά να αλλάξει η κατηγορία

Η κατηγορούμενη, δεν παρουσιάστηκε, όπως άλλωστε είχε δικαίωμα να πράξει, δικαιολογώντας την κίνησή της σημειώνοντας πως: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε προς το δικαστήριο: «Εκφράζουμε την προσωπική μας συμπάθεια στο θύμα αυτής της επιθέσεως. Η προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης δεν έχει σχέση με τα νομικά. Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω στην κ. Παλιοσπύρου τη συμπάθεια μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια. Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο».

Ωστόσο συμπλήρωσε πως η πλευρά της ζητά να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και να μην παραπεμφθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία σου νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» ανέφερε ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.