Έρχεται καύσωνας το Πάσχα – Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα φτάσει τους 39 βαθμούς

Πολύ υψηλές θα είναι θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες με κάποιες περιοχές να κάνουν Πάσχα με καύσωνα, αφού το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσεις τους 39 βαθμούς Κελσίου, όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου θα επικρατήσουν νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Δείτε ακόμα:  Εμβόλια Sputnik V και Shinovac: Τι προβλέπεται για την τρίτη δόση στην Ελλάδα - Οι τρεις κατηγορίες

Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα λόγω των θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν την Ανατολική Μεσόγειο.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η απόκλιση τη θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων από το έδαφος. Όπως φαίνεται η θερμοκρασία των αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να είναι έως και 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή της.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Τρομακτικό γράφημα των FT για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους μεταξύ των οποίων η νεφοκάλυψη, η εκδήλωση φαινομένων και οι τοπικοί άνεμοι.

Σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν τις παραπάνω παραμέτρους, η θερμοκρασία τόσο το Μεγάλο Σάββατο (01/05) αλλά και την Κυριακή του Πάσχα (02/05) αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 35 βαθμούς Κελσίου. Στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Νότιας χώρας θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ακόμα:  Αυτές είναι οι 6 νέες ψηφιακές εφαρμογές με ένα κλικ που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες

Στον χάρτη παρουσιάζεται η διακύμανση της μέγιστης θερμοκρασίας στα 5 μεγαλύτερα αστικά κέντρα έως την Κυριακή του Πάσχα (02/05).