Έρχεται χριστουγεννιάτικο «μέρισμα» 138 εκατ. για τις επιχειρήσεις

Μέρισμα 138 εκατ, ευρώ σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις – Θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου και θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Επιπλέον, εξετάζεται να υπάρξει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.

Το μέτρο θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι δανειστές έχουν δώσει το «πράσινο φως».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σελίδα 21 του προσχεδίου αναφέρεται το εξής: «στο σενάριο βάσης έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος».

Η μείωση των φόρων κατά 138 εκατ. ευρώ αφορά σε εφάπαξ μείωση για τα νομικά πρόσωπα. Άλλες πληροφορίες θέλουν τη μείωση αυτή να συνδέεται με το ύψος της προκαταβολής φόρου.

Αυτό που ισχύει σήμερα για την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις υπολογίζεται στο 100% του φόρου που προκύπτει και σύμφωνα με ένα σενάριο θέλουν να μειώνεται στο 90% ή στο 95%.

Εάν τελικώς προκριθεί, με την νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα έχουν μειωμένη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που έχει εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος, η διαφορά θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Στο «μικροσκόπιο» τα εκκαθαριστικά της φετινής χρονιάς που ενσωματώνουν τέσσερις φόρους:

Εισόδημα: Τα κέρδη του 2018 φορολογήθηκαν με συντελεστή 29%

Εισφορά Αλληλεγγύης: Επιβάλλεται με συντελεστή 2,2% έως 10%

Τέλος επιτηδεύματος: Από 800 έως 1.000 ευρώ

Προκαταβολή: Φόρος για το επόμενο έτος

Newsbomb.gr