Νέα αποκαλυπτική έρευνα: Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα

Σχεδόν το 80% των ανθρώπων που εξετάστηκαν είχαν μικροπλαστικά στο αίμα τους.

Έρευνα: Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα

Μια ανησυχητική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ, οι οποίοι διαπίστωσαν εντόπισαν παρουσία μικροπλαστικών στην πλειοψηφία των ανθρώπων που εξέτασαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental International», η παραγωγή πλαστικών αποβλήτων είναι τόσο μεγάλη, που σημαντική ποσότητα από αυτά καταλήγουν με διάφορους τρόπους στο αίμα μας.

Οι ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν ότι τα σωματίδια αυτά μικροπλαστικού μπορούν να ταξιδέψουν σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, «φωλιάζοντας» ακόμη και στα όργανά μας.

Προς το παρόν, ο αντίκτυπος που έχει η παρουσία του πλαστικού στο αίμα μας δεν έχει γίνει γνωστός, εντούτοις οι ειδικοί ανησυχούν, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ ήδη είναι ευρέως παραδεκτό πως η ρύπανση του αέρα προκαλεί εκατομμύρια θανάτους σε ολόκληρη την υφήλιο κάθε χρόνο.

Φυσικά, εάν λάβουμε υπόψη πως οι ποσότητες πλαστικών που αποβάλλονται στο φυσικό περιβάλλον ξεπερνάει τα 300.000 εκατομμύρια τόνους ετησίως, το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά καταλήγουν στον οργανισμό μας υπό τη μορφή μικροσωματιδίων -μέσα από το νερό, την τροφή ή τον αέρα- δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος από 22 υγιείς ενήλικες ανώνυμους εθελοντές και εντόπισαν μικροσωματίδια πλαστικού στους 17 από αυτούς. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα μισά δείγματα περιείχαν πλαστικό που εντοπίζεται στα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, ενώ το 1/3 υλικό από πλαστικές συσκευασίες τροφίμων.

«Προβλέπεται ότι η παραγωγή πλαστικού πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Έχουμε το δικαίωμα να ξέρουμε τι συνέπειες έχει όλο αυτό το πλαστικό στο σώμα μας», είπε στον Guardian ο Jo Royle, ιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Common Seas».

 

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.