Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά, εργαζόμενους

Υποχρεωτική αργία η εργατική Πρωτομαγιά 2022. Βάσει του Ν. 4468/2017, ο καθορισμός της συγκεριμένης ημέρας ως υποχρεωτικής αργίας υπαγορεύει πως απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς θα μεταφερθεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, επειδή φέτος έπεσε Κυριακή, δηλαδή τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Αυτό σημαίνει ότι μαγαζιά και σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά και θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 3 Μαΐου.

Γιατί μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς 2022

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του παραπάνω νόμου, προβλέπεται μετάθεση σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που η Πρωτομαγιά συμπίπτει με μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

αν πέφτει Κυριακή
ή με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας
ή με τη Δευτέρα του Πάσχα

Πώς πληρώνονται όσοι δουλέψουν την αργία

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Νέα ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων

Κανονικά τα σχολεία θα άνοιγαν την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου, όμως επειδή έχουν μεταφερθεί οι εορτασμοί σε νέα ημερομηνία, το άνοιγμα των σχολείων θα καθυστερήσει μία μέρα. Οι μαθητές έχουν σταματήσει τα μαθήματα από την Παρασκευή 15 Απριλίου και θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες χωρίς self test, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων που έχει ανακοινωθεί.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.