Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: “Όλοι μαζί στη μάχη” – Το μήνυμα εν όψει της σύσκεψης την Παρασκευή (30/10)

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΑΠΑΝΤΑΜΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Συναδέλφισσες-οι, Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς στην περιοχή μας, στην Ανατολική Αττική, είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από τα θερμοκήπια και τα φυτώρια του Μαραθώνα που οι εργάτες γης δουλεύουν και ζουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, έως το εκπτωτικό χωριό και το Smart Pack όπου μετράμε εκατοντάδες κρούσματα σε συναδέλφους. Από τα εργοστάσια τροφίμων και φαρμάκου που η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, έως τα ξενοδοχεία και το χώρο του αεροδρομίου όπου η ανασφάλεια της ανεργίας και η ζωή χωρίς εισόδημα δημιουργεί νέες δυσκολίες.

Η κυβέρνηση υπακούοντας μέχρι κεραίας στις προσταγές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων συνεχίζει την επίθεση στην εργατική τάξη και στον λαό. Επίθεση που γίνεται αισθητή σε όλες της πτυχές της ζωής μας δείχνοντας με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι κάθε κυβέρνηση στα πλαίσια της αστικής διακυβέρνησης είναι πιόνι της εργοδοσίας και ¨Ευαγγέλιό¨ της έχει τα κέρδη των αφεντικών.

ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑ!!

Η κυβέρνηση δεν ενισχύει το σύστημα υγείας, με προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε προσωπικό και εξοπλισμό, δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας και αντί αυτού πριμοδοτεί τους κλινικάρχες. Αφήνει τα Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς και αναλώσιμα εν μέσω πανδημίας. Αφήνει ολόκληρη την Ανατολική Αττική χωρίς Νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να στοιβάζει τα παιδιά μας σε ακατάλληλες σχολικές αίθουσες ή σε κοντέινερ ανά 25 άτομα σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Για τα κέρδη των αφεντικών, για να υπάρχει «πλεόνασμα» ώστε να μπουκώνουν με ζεστό χρήμα το κεφάλαιο, δεν γίνονται προσλήψεις σε δάσκαλους, καθηγητές, καθαρίστριες.

Για τα κέρδη των αφεντικών η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για να πολλαπλασιαστούν τα δρομολόγια των αστικών μεταφορών στην Ανατολική Αττική, να επιτάξει τις ιδιωτικές εταιρίες του χώρου,  ώστε να είναι ασφαλή τα δρομολόγια σε συνθήκες πανδημίας και να μην στοιβάζονται κατά εκατοντάδες οι εργαζόμενοι κατά την μεταφορά τους από και προς την εργασία τους, αυτή παραχωρεί τα δρομολόγια σε ιδιώτες.

Δείτε ακόμα:  Γλυκά Νερά: Πώς πέρασε τη νύχτα στα κρατητήρια ο πιλότος, Γιατί έκανε 37 ημέρες να ομολογήσει - Τι αποκάλυψε ο συνήγορός του

Για τα κέρδη των αφεντικών δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μέσα στους εργασιακούς χώρους, οι οποίοι αποτελούν χώροι υπερμετάδοσης του ιού. Χωρίς να υπάρχει ούτε ένας μηχανισμός τήρησης των πρωτοκόλλων υγείας στους χώρους δουλειάς, αφήνοντας έτσι έρμαια των ορέξεων της εργοδοσίας και των μηδαμινών μέτρων προστασίας  τους εργαζόμενους, παρά τις συνεχόμενες καταγγελίες και παρεμβάσεις των Συνδικάτων.

Για τα κέρδη των αφεντικών χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων και για να μετριάσουν την χασούρα οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου του τουρισμού και των αεροπορικών εταιριών έγινε το «άνοιγμα» του τουρισμού στην χώρα μας,  με άμεσο αποτέλεσμα η πανδημία να είναι πάλι σε έξαρση και οι κυβερνώντες να την επιρρίπτουν στην μη ατομική ευθύνη του λαού.

Για τα κέρδη των αφεντικών η κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ιδιώνυμο όποιον αγωνίζεται ενάντια στους πλειστηριασμούς και φυλακίζεται, έφτιαξε το νέο πτωχευτικό νόμο για να μπορούν να μας παίρνουν το σπίτι και τους μισθούς ευκολότερα οι τραπεζίτες, τα
ελληνικά και ξένα FUNDS.

Για τα κέρδη των αφεντικών πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νόμο για το περιορισμό των διαδηλώσεων και πριν λίγο καιρό αυτή της ΝΔ με νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων θέλουν να τσακίσουν όποιον σηκώνει κεφάλι μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Τώρα το πάνε ακόμα πάρα πέρα ετοιμάζουν νόμο όπου θα
ξεκινάει διώξεις απέναντι στα σωματεία μας, απέναντι στη συνδικαλιστική δράση. Ένα νόμο που θέλει να μας απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα να οργανωνόμαστε, να διεκδικούμε και να βρισκόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ, ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΟΡΜΗΤΙΚΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

Δείτε ακόμα:  Βασ. Πιστικίδης: Δύο επισημάνσεις από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας - Πικερμίου (φωτό)

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν με νόμους να βάλουν τέλος στους αγώνες τον εργαζομένων. Κυριότερη από αυτές είναι ο χαρακτηριζόμενος ως ο νόμος Λάσκαρη που ψηφίστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70. Τότε, με εκείνον το νόμο, τα αφεντικά απέλυσαν χιλιάδες  συνδικαλιστές νομίζοντας ότι έτσι θα ξεμπέρδευαν με την ταξική πάλη και τους αγώνες. Δεν τους πέρασε. Οι αγώνες ανέτρεψαν εκείνη την αθλιότητα. Δεν θα τους περάσει ούτε και τώρα.

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΖΙΚΟΣ-ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Συναδέλφισσες-οι,

Από την έναρξη της πανδημίας τα ταξικά συνδικάτα μπήκαν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της υγείας του λαού. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής δημιούργησε επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας που δέχτηκε πλήθος καταγγελιών εργοδοτικής και κρατικής αυθαιρεσίας.

Από την πρώτη στιγμή έκανε παρέμβαση στους μεγάλους εργασιακούς χώρους  της περιοχής που πλήττονταν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως του αεροδρομίου της Αθήνας, του εμπορικού πάρκου ¨εκπτωτικό χωριό¨ στα Σπάτα, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες (Κορωπίου κτλ). Με συνεχείς καταγγελίες στο Σ.ΕΠ.Ε. και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις και το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρέθηκε δίπλα στο ηρωικό αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, που παρά τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που υποβάθμισαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έδωσαν μια υπεράνθρωπη και άνιση μάχη για να υπερασπιστούν την υγεία του λαού. Ανέδειξε τα τεράστια κενά
των δομών υγείας την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Αν. Αττική, να στελεχωθούν πλήρως τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή μας.

Η κυβέρνηση όμως από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ανήγαγε ως ύψιστο και κυριότερο μέτρο την ατομική ευθύνη που ούτως ή άλλως επιδεικνύει ο λαός μας. Για οποιοδήποτε μέτρο που έπρεπε να πάρει για υπεράσπιση των εργαζομένων όπως (την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, κάλυψη στο 100% των μισθών των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή, απαγόρευση των απολύσεων κα)  πάντα εκείνη πρότασσε τα δημοσιονομικά της χώρας και την αντοχή της οικονομίας.

Δείτε ακόμα:  Στη Ραφήνα το Super Express - Ξεκινάει τα δρομολόγιά του για Τήνο – Μύκονο – Νάξο – Πάρο – Ίο – Θήρα

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι ακόμα και μπροστά στην υγεία μας το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν κάνει πίσω. Μπροστά στα κέρδη των αφεντικών η υγεία μας και τα δικαιώματά μας δεν έρχονται μόνο σε δεύτερη ή Τρίτη μοίρα αλλά όλο και συνθλίβονται, βυθίζοντας στην φτώχεια όλους εμάς που παράγουμε τον πλούτο, για να ζει  στην χλιδή μια μικρή παρασιτική τάξη της κοινωνίας.

Συναδέλφισσες-οι,  Η Εργατική Τάξη έχει μόνο ένα δρόμο να βαδίσει. Αυτόν της ανασύνταξης του ταξικού εργατικού κινήματος. Μόνο σε αυτόν τον δρόμο, στο χτίσιμο ενός πανίσχυρου ταξικού  κινήματος που θα παλεύει για μια άλλη κοινωνία θα πιάνει  τόπο και ο αγώνας για το σήμερα, για το μεροκάματο, θα μπορούμε να αποσπάμε επιμέρους κατακτήσεις, να τραβάμε μπροστά τον αγώνα  για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με νόμους μπορούν να σταματήσουν την κίνηση της ιστορίας. Άλλωστε όλες αυτές οι πρακτικές, οι νόμοι και απαγορεύσεις τους, δείχνουν τι πραγματικά φοβούνται. Τρέμουν ένα ανασυνταγμένο ταξικό κίνημα, τρέμουν την ώρα που οι εκατοντάδες χιλιάδες καταπιεσμένοι εργάτες θα σμίξουν με την πρωτοπόρες ιδέες του ταξικού κινήματος, θα κάνουν το βήμα της οργάνωσής τους σε αυτό, Θα τραβήξουν τον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής με το σύστημα της εκμετάλλευσης. Γι αυτό παίρνουν αυτούς τους νόμους, τρομοκρατούν και καταστέλλουν όποιον αγωνίζεται, χτυπούν και φυλακίζουν ακόμα και μαθητές, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης γιατί έτσι νομίζουν ότι το ποτάμι θα γυρίσει πίσω.

Ξεχνούν όμως τα λόγια του ποιητή ΄΄Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την
άνοιξη να ΄ρθεί΄΄

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΠΟΤΕ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ