Έργο πνοής η ανάπλαση της πλατείας Ραφήνας – Τι ειπώθηκε στην παρουσίαση της μελέτης (βίντεο)


Σε μία κατάμεστη αίθουσα σήμερα το απόγευμα στο δημαρχείο Ραφήνας έγινε η επίσημη παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Πλαστήρα και της πλατείας Δημητρακού.


Επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλαδή παρακολούθησαν σε προτζέκτορα τις νέες μακέτες, ενώ τους δόθηκαν ο λόγος να υποβάλλουν ερωτήματα αλλά και απορίες τόσο προς τον κ. Βασίλη Πιστικίδη όσο και στον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Καλφαντή.

Ο τ. Δήμαρχος και νυν Γραμματέας ανέλαβε τον ρόλο του «οικοδεσπότη» και ανέλυσε τα σχέδια, μέχρι τουλάχιστον να έρθει ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος ήρθε με μικρή καθυστέρηση λόγω της παρουσίας του Συμβούλιο της Περιφέρειας.

Διευκρινίστηκε πως αυτή η μελέτη έγινε με δαπάνη του εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και με βάση κάποια χαρακτηριστικά που έδωσε στους μελετητές η δημοτική αρχή. Μέχρι βέβαια την τελική μορφή αλλά και την υλοποίηση υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

Αυτός λοιπόν είναι ο αρχικός σχεδιασμός, οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, θα περάσει πρώτα από το δημοτικό συμβούλιο κι ύστερα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Το έργο της ανάπλασης θα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια. Από κει και πέρα θα κοστολογηθεί, θα υπάρξουν οι ανάδοχοι και λογικά τότε θα ξέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος πόσο θα κοστίσει επακριβώς.

Αυτά κυρίως που ενδιέφεραν τους επιχειρηματίες αλλά και τους ιδιοκτήτες των δύο πλατειών. Δηλαδή, το κόστος μιας πέργολας που θα τοποθετηθεί (ποιος πληρώνει, με ποιον τρόπο) αλλά και ο χρόνος (πότε θα γίνει και για πόσο διάστημα θα είναι κλειστά τα μαγαζιά) δεν μπόρεσαν να απαντηθούν στην παρούσα φάση, αν και ο κ. Μπουρνούς έκανε μια αρχική εκτίμηση.

Αυτό που ειπώθηκε πάντως είναι πως θα γίνει προσπάθεια ώστε να μην κλείσουν τα μαγαζιά για μεγάλο διάστημα.

Να σημειωθεί πως θα κατατεθούν δύο μελέτες ξεχωριστά. Η μία θα αφορά την κεντρική πλατεία και η άλλη την πάνω πλατεία (Δημητρακού), και τούτο ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Όσον αφορά τα σχέδια που είδαμε πρόκειται πραγματικά για ένα έργο πνοής που θα αλλάξει την «βιτρίνα» της πόλης που είναι η κεντρική πλατεία της. Σύμφωνα με την μακέτα, τα μαγαζιά θα έχουν πέργολες «νέου» τύπου, τραπεζοκαθίσματα, θα υπάρχει πράσινο, δένδρα, γκαζόν, δύο σιντριβάνια, χώρος πρόσβασης για ΑΜΕΑ (ράμπες), μικρό θέατρο για εκδηλώσεις και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Μπουρνούς στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η πλατεία και γενικά η Ραφήνα να γίνει πόλος έλξης για τους ραφηνιώτες αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης.

Παρόντες στην σημερινή παρουσίαση από την δημοτική αρχή ήταν ο τ. πρόεδρος του δ.σ Δημήτρης Μισοκοίλης, οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Παλπατζής, Γιώργος Χαχολάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δαμιανός Φαφούτης, ο Ανδρέας Βασιλόπουλος επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ανάπτυξης», οι δημοτικού σύμβουλοι Σίσσυ Κατσούδα, Μπάμπης Ζαφειρόπουλος, Ηλίας Μικρόπουλος.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο ο πρόεδρος Σπύρος Μαυρολέων, η Γραμματέας Σοαφία Κοταρίδου και πολλά μέλη.


Διαβάστε επίσης