Ερώτηση στη Βουλή για τη δομή στο Γέρακα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Τοποθέτηση της Θ. Φωτίου, αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για τη δομή στο Γέρακα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

«Θα παραμείνουν εγκλωβισμένα 2000 ασυνόδευτα παιδιά στα νησιά και στον Έβρο, όπως προκύπτει από την απάντηση της κας Μιχαηλίδου σε επίκαιρη ερώτηση της Θ. Φωτίου».

Στην επίκαιρή ερώτησή για τη δομή που έχει διαμορφώσει ο ΔΟΜ στον Γέρακα από το καλοκαίρι του 2019 για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και η οποία παραμένει κενή εδώ και 7 μήνες, η Θ. Φωτίου, απευθυνόμενη στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου είπε τα εξής:

«Καταρχήν κυρία Υφυπουργέ, χαίρομαι που είστε εδώ σήμερα για να απαντήσετε στην ερώτηση μου για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, πιστοποιώντας ότι εσείς είστε η αρμόδια. Γατί όλον αυτόν τον καιρό άλλοι νομοθέτησαν για τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, και σε άλλους ανέθεσε ο Πρωθυπουργός την υψηλή προστασία τους, στην κυρία Αγαπηδάκη. Σας καλωσορίζω λοιπόν.

Κυρία Υφυπουργέ, το καλοκαίρι του 2018 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης – ΔΟΜ ξεκίνησε τις διαδικασίες για να βρει κτίριο στο Γέρακα, στο Δήμο Παλλήνης προκειμένου να στεγάσει 40 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα ηλικίας 12 -18 χρονών, κρατήστε το νούμερο αυτό. Μέσα σε έναν χρόνο το κτίριο βρέθηκε, ενοικιάστηκε, διαρρυθμίστηκε και εξοπλίστηκε. Συγχρόνως ετοιμάστηκε η επιστημονική και υποστηρικτική ομάδα πού θα ζούσε μαζί τους, 24 συνολικά άτομα, με βάση τις επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές που εμείς είχαμε εκπονήσει. Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, νομικοί σύμβουλοι, αλλά και διαμεσολαβητές, φροντιστές, μάγειρες, φύλακες, καθαριστές θα εργάζονταν σε 24τετράωρη και 7ήμερη βάση, δίνοντας στα παιδιά τις απαιτούμενες υπηρεσίες για ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό κ.λπ. με στόχο την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από σας, το κτίριο παραμένει κενό. Την ίδια ώρα 1.900 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζουν εγκλωβισμένα στα νησιά και 150 σε κράτηση, σύνολο 2.050 παιδιά, σε απάνθρωπες συνθήκες. Να το καταλάβω ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέες θέσεις φιλοξενίας πέραν των 2.250 που σας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αφήνετε άδειες και τις υπάρχουσες δομές; Δεν ξέρω αν το σχέδιό σας είναι:

– να εγκλωβίσετε αυτά τα 2.000 παιδιά ώστε να επιστρέψετε σε δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης τα παιδιά πάνω από 15 χρονών που τα διαχωρίσατε με τον επαίσχυντο νόμο ως ισότιμα με ενήλικες,

-αν είναι ολιγωρία δική σας ή

-αδυναμία να πείσετε την τοπική κοινωνία να αποδεχθεί τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μετά από το δηλητήριο που την ποτίσατε πριν γίνετε κυβέρνηση. Τι από τα τρία ισχύει κύριε υφυπουργέ; Και επειδή δεν μάθαμε να έκανε κάτι εκτός από δακρύβρεχτες ανακοινώσεις το συντονιστικό όργανο υπό τον Πρωθυπουργό με επικεφαλής την κα Αγαπηδάκη σας ερωτώ να μου απαντήσετε».

Στην απάντηση της η κυρία Μιχαηλίδου έριξε τις ευθύνες στον ΔΟΜ διότι δεν ζήτησε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης και Ένταξης.

Απαντώντας η Θ. Φωτίου είπε: «αν κατάλαβα, λέτε ότι φταίει ο ΔΟΜ που δεν έκανε αίτηση τόσους μήνες στο Ταμείο. Εσείς απλά παρακολουθούσατε; Δεν παρεμβήκατε; Κυρία Υφυπουργέ, τον Ιούλιο του 2019 σας παραδώσαμε 2.250 θέσεις φιλοξενίας και είχαμε τακτοποιήσει 2.000 παιδιά ενώ είχαμε εκκρεμότητες 820 παιδιών. Επτά μήνες μετά έχετε τακτοποιήσει 2.200 παιδιά ενώ έχετε εκκρεμότητες για 2.050 παιδιά δηλαδή σχεδόν 250% αύξηση των εγκλωβισμένων παιδιών στα νησιά, στον Έβρο και στα κέντρα κράτησης.

Γιατί συνέβη αυτό; Έχουμε απτές αποδείξεις γιατί το κάνετε: Δεν μεταφέρετε τα παιδιά διότι θέλετε να εφαρμόσετε την πολιτική σας τού διαχωρισμού των πάνω από 15 ετών και κάτω από 15 ετών, γνωρίζοντας ότι μόνον το 8,8% των παιδιών στα νησιά, δηλαδή μόλις 165 παιδιά, είναι μικρότερα των 14 ετών και θέλοντας μόνον αυτά να δικαιούνται παιδικής προστασίας και τα υπόλοιπα να μπορείτε να τα κρίνετε όπως τους ενήλικες ότι προέρχονται από ασφαλείς χώρες και να τα επιστρέψετε στις χώρες προέλευσής τους. Θα προσφύγουμε σε διεθνείς οργανισμούς αν τολμήσετε να το υλοποιήσετε.

Δυστυχώς όμως αυτό επιχειρείτε. Αποδεικνύεται από όσα συμβαίνουν σχετικά με τη δομή του Γέρακα. Προχτές, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τις δημοτικές παρατάξεις, ο Δήμαρχος Παλλήνης ζήτησε συνάντηση αύριο, Παρασκευή, για να συζητήσουν το θέμα της έναρξης λειτουργίας της Δομής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και με ευθύνη μιας ΜΚΟ της Εκκλησίας, του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Πρώτον αλλάξατε την ηλικία των παιδιών και δεύτερον παίρνετε τη δομή από τον ΔΟΜ που είχε δεσμευτεί για το πώς θα φιλοξενήσει αυτά τα παιδιά σε απόλυτη συμφωνία με τους όρους που έθεσε το κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ και την παραδίνετε σε μια ΜΚΟ της εκκλησίας. Εσείς πρόσφατα κάνατε μεγάλη φασαρία για τις ΜΚΟ. Στην προκειμένη περίπτωση; Δεσμεύεται η ΜΚΟ της εκκλησίας ότι θα τηρήσει τις ίδιες προϋποθέσεις στη φιλοξενία των παιδιών; Ποιος θα ελέγξει αυτή τη ΜΚΟ;»

Η κα Μιχαηλίδου δεν απάντησε σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.