Εσύ αντέχεις την «Θεραπεία» του Sebastian Fitzek;

Από τον Χρήστο Ιωάννου

 

Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε «Το δέμα» του Sebastian Fitzek τον περασμένο Απρίλιο, όταν κυκλόφορησε για πρώτη φορά στην χώρα μας, «Η Θεραπεία» ακολουθεί ακριβώς την ίδια επιτυχημένη πορεία λίγους μήνες αργότερα. Οι εκδόσεις Διόπτρα, αφουγκράζοντας το κοινό που απέκτησε ο Γερμανός συγγραφέας, προχώρησαν στην έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος χρονικά (2006) το οποίο είχε γίνει αμέσως best seller στην Γερμανία, εκτοπίζοντας τον «Κώδικα ντα Βίντσι» του Dan Brown που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή.

«Η θεραπεία» λοιπόν είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με κεντρικό χαρακτήρα τον πετυχημένο ψυχίατρο και πατέρα της μικρής Γιόζι, Βίκτορ Λάρεντς. Η Γιόζι πάσχει από μία ανεξήγητη ασθένεια και κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης της στο γιατρό, εξαφανίζεται από το ιατρείο χωρίς κανένα ίχνος. Ο Βίκτορ καταρρέει μόλις αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και πλέον τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, βρίσκεται ο ίδιος σε ψυχιατρική κλινική ως ασθενής πλέον. Ο μόνος που συνομιλεί μαζί του είναι ο αρχίατρος δόκτωρ Ροτ ο οποίος τον επιβλέπει. Οι δυο τους κάνουν μια συμφωνία. Ο Βίκτορ να αφηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη με την κόρη του και ο δόκτωρ Ροτ να επανεξετάσει την κατάσταση του μετά την εξιστόρηση του.

Από εκείνο το σημείο ξεκινάει το ταξίδι του αναγνώστη με συνοδοιπόρο τον Βίκτορ. Το βιβλίο αποτελείται από μικρά κεφάλαια, διαδεχόμενα το ένα μετά το άλλο, κάνοντας σε να διαβάζεις ασταμάτητα ( προσωπικά ολοκλήρωσα την «θεραπεία» σε ένα απόγευμα). Ο συγγραφέας είναι μετρ του είδους, παίζει με το μυαλό σου, χτίζει τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και των προσώπων γύρο του και χρησιμοποιεί το flash back ως κύριο εργαλείο της ιστορίας του. Έτσι ο πρωταγωνιστής ψάχνει ένα τέλος στην τραγωδία που έζησε και ο αναγνώστης ένα τέλος στην αγωνία και στην περιπλάνηση που βιώνει μαζί του. Και κάπου εκεί ανάμεσα σε όλα τα γεγονότα κρύβεται και η τρομακτική αλήθεια.

Ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε ότι η «Θεραπεία» αλλά και όλα του τα βιβλία είναι εμπνευσμένα από την αληθινή ζωή! «Πήρα την ιδέα καθώς βρισκόμουν σε μια γεμάτη κόσμο αίθουσα αναμονής γιατρού και ενώ περίμενα τη φίλη μου να βγει από τον γιατρό. Αλλά όταν πέρασε μια ώρα και δεν είχε ακόμη βγει, το μυαλό μου άρχισε να γεννάει το εξής σενάριο θρίλερ: Και αν κάποιος σου έλεγε ότι ποτέ δεν μπήκε η φίλη σου στον γιατρό; Αν ο γιατρός και η γραμματέας ισχυρίζονταν ότι δεν είδαν καθόλου εκείνη τη μέρα τη φίλη σου;… Έχοντας θέσει αυτή τη βασική ερώτηση την οποία έβρισκα καταπληκτική, σκεφτόμουν την ιστορία για περίπου έναν χρόνο… Μόνο μετά από όλα αυτά άρχισα να γράφω».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Sebastian Fitzek γεννήθηκε το 1971 και είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η Θεραπεία, κυκλοφόρησε το 2006 κι έγινε αμέσως best seller. Έκτοτε τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες κι έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων σε όλη την Ευρώπη. Το τελευταίο του θρίλερ με τίτλο «The Undercover Patient» (Der Insasse) που κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου στη Γερμανία μπήκε κατευθείαν στην πρώτη θέση της λίστας best seller του Spiegel. Στην πατρίδα του έχει τις διαστάσεις ροκ σταρ και κάθε νέο βιβλίο του αποτελεί εκδοτικό γεγονός της χρονιάς. Στην χώρα μας, οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν αναλάβει να τα εκδώσουν όλα. Έχει μάλιστα ανακοινωθεί πως ο ίδιος σκοπεύει να επισκεφτεί την Ελλάδα το 2019 για να παρουσιάσει το έργο του.

Βραβεία – Διακρίσεις

15 εβδομάδες στην λίστα best sellers της Ελλάδας
29 εβδομάδες στην κορυφή της λίστας best sellers της Γερμανίας
29 χώρες – 10.000.000 αντίτυπα

Sebastian Fitzek, «Η θεραπεία», 344 σελίδες, εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου

Διαβάστε επίσης