“Εσύ Καταλαβαίνεις τη Διαφορά. Η Χελώνα Όχι”

Το νέο κοινωνικό μήνυμα τουMEDASSET– Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, με αφορμή τη φετινή έξαρση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, προβάλλει τον οικοσυστημικό ρόλο της θαλάσσιας χελώνας, που αποτελεί έναν από τους θηρευτές των μωβ μεδουσών, καθώς και την πίεση που δέχεται από την πλαστική ρύπανση.Οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο για τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα και την ισορροπία των οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Ωστόσο το πλαστικό αποτελεί γι’ αυτές μια μεγάλη απειλή.Το κοινωνικό μήνυμα δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ Λεβέντη και αναμένεται να μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, κατόπιν έγκρισης του ΕΣΡ.

Η πλαστική ρύπανση γιγαντώνεται και απειλεί τα ευάλωτα θαλάσσια είδη όχι μόνο μέσω σύλληψης στα αλιευτικά εργαλεία, π.χ «δίχτυα φαντάσματα», αλλά και μέσω της κατάποσης πλαστικών από αυτά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνες το 52%των χελωνών παγκοσμίως είναι πιθανό να έχουν καταπιεί πλαστικό.Επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα MEDSEALITTER, στο οποίο συμμετείχε το MEDASSET και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σε σύνολο 36 χελωνών που ελέγχθηκα, ενώ είχαν εκβραστεί νεκρές στις ελληνικές ακτές, το72% βρέθηκε να έχει καταπιεί πλαστικό.

Το πλαστικό εξελίσσεται στο μεγαλύτερο «εχθρό» της θάλασσας και προέρχεται κυρίως από τη στεριά. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, το MEDASSETδημιούργησε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα για να μεταδώσει την ανάγκη για αλλαγή συνηθειών απ’ όλους. Η ραγδαία μείωση στη χρήση πλαστικού, η σταδιακή απεξάρτησή μας από τα πλαστικά μιας χρήσης, η σωστή ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, η απόρριψή τους με ασφάλεια και γενικά η μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε, θα είναι βασικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Δείτε το Κοινωνικό Μήνυμα

Ο Διευθυντής του MEDASSETκ. Γιώργος Σαμψών δήλωσε, «Φέτος, δεχόμαστε πολλά μηνύματα που εκφράζουν την ανησυχία του κόσμου για την έξαρση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Μας μιλούν για το σημαντικό ρόλο της θαλάσσιας χελώνας και εύχονται να υπήρχαν περισσότερες χελώνες στις θάλασσες.Θα πρέπει όμως ο καθένας από εμάς να αναρωτηθεί πως μέσα από τις καθημερινές του συνήθειες φροντίζει γιατην υγεία της θάλασσας».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.