Αίτημα για υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης

Αίτηση για την υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως αναμενόταν, κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι πιστώτριες τράπεζες του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στο ΔΟΛ (εν προκειμένω η Grand Thorton) θα συζητηθεί στις 3 Μαρτίου και εφόσον γίνει δεκτή ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την εκκαθάριση της εταιρείας, την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων (τίτλων, ακινήτων κλπ).

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς από την ημερομηνία τοποθέτησης του ειδικού διαχειριστή δίδεται προθεσμία 12 μηνών (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, αφού πραγματοποιηθεί απογραφή του ενεργητικού της επιχείρησης. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, δηλαδή να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε οριστική παύση πληρωμών.

Σημειώνεται πως η επιλογή της αίτησης υπαγωγής μιας εταιρίας, εν προκειμένων του ΔΟΛ, σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία είναι η μοναδική επιλογή των πιστωτών όταν δεν υπάρχει συμφωνία με τον βασικό της μέτοχο για την εξυγίανσή της.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί εντός μηνός από τη συζήτηση της αίτησης, ενώ αιτήσεις τριτανακοπής συζητούνται εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης. Ζητούμενο, αναφέρουν γνώστες των διαδικασιών, είναι το κατά πόσον οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον Οργανισμό προκειμένου τα περιουσιακά του στοιχεία να μην οδηγηθούν σε πλήρη απαξίωση, επί ζημία των πιστωτών, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει.

Η διαδικασία που επιλέγεται από τις πιστώτριες τράπεζες έχει ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με πλέον χαρακτηριστική τη “Μαρινόπουλος”, για την οποία όμως υπήρξε επενδυτής διατεθειμένος να στηρίξει κεφαλαιακά την επιχείρηση και να αναλάβει μέρος των υποχρεώσεών της. Στην περίπτωση του ΔΟΛ η τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή, στο πρόσωπο του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, απέτυχαν.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του επιχειρηματία, ο Ιβάν Σαββίδης θα αναλάμβανε όχι μόνο την υποχρέωση να επενδύσει όλα τα απαραίτητα χρήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΟΛ, αλλά και ένα μεγάλο ποσό των χρεών, που υπολογίστηκε περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εμπόδιο στην κατάθεση της πρότασης και στην οριστική λύση για τον ΔΟΛ αποτέλεσαν τα προσωπικά δάνεια και εγγυήσεις του βασικού μετόχου του ΔΟΛ και της οικογένειάς του, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως μέρος των ήδη υπέρογκων οφειλών του Οργανισμού, ούτε για τις Τράπεζες, ούτε για τον υποψήφιο αγοραστή.

Με βάση την τελευταία δημοσιοποιημένη οικονομική κατάσταση του ΔΟΛ (2015), ο Οργανισμός εμφανίζει μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 160,9 εκατ.ευρώ, βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 13,4 εκατ.ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 234,7 εκατ.ευρώ. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι υποχρεώσεις του ΔΟΛ έχει αυξηθεί έτι περαιτέρω και πλέον υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 260 εκατ.ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.