Έτοιμο το σχέδιο για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος – Πώς θα εξανεμιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

Κυβερνητικό ανάχωμα στην κρίση ακρίβειας και μάλιστα ισχυρό ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβανόμενο ότι τα νοικοκυριά στενάζουν, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας και συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι το νο1 αυτό ζήτημα δίνει «τροφή» στους πολιτικούς αντιπάλους και προκαλεί πολιτική φθορά.

Οι ανακοινώσεις του εθνικού σχεδίου δράσης αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast οι παρεμβάσεις θα είναι γενναίες, προκειμένου να απορροφηθούν στο μέγιστο οι κραδασμοί που φέρνουν σε αδιέξοδο τους πολίτες και προκαλούν κοινωνικά ρήγματα.

«Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο καταδεικνύοντας την πορεία που θα ακολουθήσει το κυβερνητικό έργο τους 12 προσεχείς μήνες, οπότε και ο πήχης έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ ψηλά. Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο ίδιος, στόχος της κυβέρνησης είναι τους καλοκαιρινούς μήνες η ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος να είναι αισθητή. Μην ξεχνάμε ότι έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η χρήση των κλιματιστικών θα είναι συνεχής.

Τα βασικά – σημεία

Το σχέδιο στα βασικά του σημεία είναι έτοιμο και αφορά την μείωση των λογαριασμών ρεύματος με τρόπο δραστικό που να φτάσουν στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast με το πλαφόν που θα μπει στην χονδρική τιμή του ρεύματος η κυβέρνηση θα επιδοτεί επί της ουσίας τους παραγωγούς με όριο τα 100 ευρώ την μεγαβατώρα. Αυτό κατά συνέπεια θα εξανεμίσει την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς με χρονικό ορίζοντα για τουλάχιστον 3-6 μήνες.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές για τους καταναλωτές για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Συνεπώς, η σταθεροποίηση των τιμών στα κυμαινόμενα προγράμματα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή απαιτεί για να υλοποιηθεί και σημαντικά κονδύλια, «ζεστό» χρήμα δηλαδή που θα βγει από το κρατικό ταμείο σε μια αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία. Και αυτό γιατί μπορεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό να έχει προβλεφθεί το «μαξιλαράκι» των 900 εκατ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών αυτό δεν αρκεί, καθώς μέχρι το τέλος του 2022 θα χρειαστούν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή της ευρωπαϊκής «ασπίδας»

Το ελπιδοφόρο ωστόσο είναι ότι μπορεί το εθνικό αυτό σχέδιο να χρηματοδοτηθεί στην εκκίνησή του με εθνικούς πόρους και στη συνέχεια να συνεχιστεί μέσω άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και αυτό γιατί αναμένεται η Ε.Ε να αποφασίσει για το μοντέλο και το εύρος της ευρωπαϊκής παρέμβασής της στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών στα τέλη Μαΐου, οπότε και συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής. Ωστόσο, μεθαύριο Δευτέρα 2 Μαΐου, αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στη Γαλλία, για να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Ρωσία και στις απαιτήσεις της για πληρωμή του φυσικού αερίου μόνο με ρούβλια.

Εκεί, θα φανεί και το κλίμα που διαμορφώνεται σε σχέση με την ευρωπαϊκή παρέμβαση, αλλά και το αν θα υπάρξει η πολυπόθητη σύγκλιση για το θέμα αυτό, αν δηλαδή θα καμφθούν οι αντιρρήσεις ορισμένων κρατών, π χ Γερμανία. Επισημαίνεται, ότι ο πρωθυπουργός έχει προτείνει την ανακατανομή των αδιάθετων δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 230 δισ. ευρώ στο μοντέλο του ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.