Έτσι αποφασίστηκε το σκληρό lockdown – Οι πολιτικές παρεμβάσεις και οι πιέσεις στους επιστήμονες

Οι απειλές Κεραμέως, ο αγώνας του υπουργείου Ανάπτυξης, οι ανησυχίες του Βασίλη Κικίλια. Αναζητούνται τα κριτήρια που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι επιθέσεις που δέχονται τα μέλη της

Την Κυριακή συμπληρώνονται τρεις ακριβώς μήνες από την κήρυξη του lockdown που είχε κηρύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για …τρεις εβδομάδες (θυμίζουμε πως την προηγουμένη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει πως οι επιστήμονες πρότειναν lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων)!

Ο κάθε μήνας του lockdown αυτού (lockdown στα χαρτιά, το χαρακτηρίζουν πολλοί -και όχι αδίκως) κοστίζει σύμφωνα με το εξαιρετικό Κ-Report του Κώστα Καλλίτση 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο μήνας του αυστηρού lockdown την περασμένη άνοιξη ανερχόταν στα 4 δισ. ευρώ. «Το κόστος του lockdown τύπου Νοεμβρίου είναι σε 3 δισ. ευρώ/μήνα.

Το κόστος από το αυστηρό lockdown άνοιξης πέρσι ήταν 4 δισ. ευρώ/μήνα. Το επιπλέον κόστος των click away από την περασμένη εβδομάδα είναι 500 εκατ. ευρώ/μήνα. Ένα μέρος του κόστους πληρώνει το κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο του την Παρασκευή το Κ-Report.

O τρόπος λήψης των αποφάσεων για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, καθώς -και σύμφωνα με τις πληροφορίες- υπήρχαν πιέσεις κυβερνητικών στελεχών προς τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και έντονες ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις ως προς τα μέτρα που θα λαμβάνονταν.

Έτσι εξηγείται, άλλωστε, με βάση τα έως τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, οι εννέα ώρες -γεμάτης εντάσεις- συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις κάποιων μελών της που υποβάθμιζαν τα επιδημιολογικά στοιχεία, εκτιμώντας προφανώς ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σκληρά μέτρα.

Έτσι, επίσης, εξηγείται και η κατά μέτωπο επίθεση φιλικών προς την κυβέρνηση σχολιαστών και μέσων εναντίον της Επιτροπής και, κυρίως, εκείνων των μελών της που αναδείκνυαν τους υπαρκτούς κινδύνους από την εξέλιξη της πανδημίας και οι οποίοι, σημειωτέον, αξιοποιήθηκαν κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα, όταν η κυβέρνηση ήθελε να λάβει σκληρά μέτρα.

Η επίθεση, μάλιστα, στην Επιτροπή αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί, καθώς η δημόσια τοποθέτηση και η ελευθερία γνώμης των μελών της θεωρείται από κάποιους επιβλαβής για τις πολιτικές σκοπιμότητες που τυχόν θα υπάρξουν και στο μέλλον.

Η Νίκη Κεραμέως φέρεται να είχε θέσει «βέτο» για το άνοιγμα των σχολείων, προδικάζοντας μάλιστα δημοσίως πως δεν πρόκειται ούτε καν να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή! Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως και ο Νίκος Παπαθανάσης πίεσαν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην αλλάξει τίποτε στο λιανεμπόριο.

Ο Βασίλης Κικίλιας ήθελε αποφάσεις με βάση την προστασία της δημόσιας υγείας, ώστε να μην μείνει με την καυτή πατάτα στο χέρι εφόσον το ΕΣΥ θα δεχόταν πίεση.

Ας ευχηθούμε τα μέτρα που ελήφθησαν να αποδώσουν, γιατί αν χρειαστούν και άλλα κυβέρνηση και επιστήμονες θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ σε ακόμα πιο δύσκολη θέση θα βρεθούν η χώρα και οι πολίτες της. Και ότι στο δεκαπενθήμερο που θα εφαρμόζονται τα μέτρα η κυβέρνηση θα δεήσει να λάβει μέτρα όπως στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μην μείνουν ανοιχτές οι αιτίες για την αύξηση της πανδημίας που μπορούμε να παρέμβουμε.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.