Έτσι εκπέμπεις SOS από το αυτοκίνητό σου (βίντεο)

Το πλήκτρο “S.O.S”. ή “eCall” αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού των σύγχρονων αυτοκινήτων και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε δύσκολες συνθήκες.

Εάν αγοράσατε ένα νέο αυτοκινήτου που έχει κατασκευαστεί μετά τις 31 Μαρτίου του 2018, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι να είναι εξοπλισμένο με το σύστημα “eCall” που καλεί στο 112. Η συγκεκριμένη λειτουργεί διατίθεται στάνταρ στα αυτοκίνητα έως 8 θέσεων και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

ecall 2

Το “eCall” είναι ένα σύστημα εγκατεστημένο στα οχήματα που πωλούνται στην Ε.Ε., το οποίο καλεί αυτόματα και δωρεάν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Μπορούμε, επίσης, να ενεργοποιήσουμε χειροκίνητα το eCall πατώντας το αντίστοιχο κόκκινο κουμπί στην πλαφονιέρα.

Το σύστημα “eCall” ενεργοποιείται μόνο εάν το όχημά μας εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα το σύστημα παραμένει ανενεργό. Αυτό σημαίνει ότι όταν οδηγούμε απλώς το όχημά μας, δεν πραγματοποιείται παρακολούθηση (καταγραφή της θέσης του οχήματός μας ή παρακολούθηση του τρόπου οδήγησης), ούτε μεταβίβαση δεδομένων.

ecall 3

Το συγκεκριμένο σύστημα ασφάλειας λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, εάν το όχημά μας εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, θα συνδεθούμε με το πλησιέστερο δίκτυο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Δεν έχει σημασία πού αγοράστηκε το αυτοκίνητό μας ή πού έχει ταξινομηθεί.

Όταν το eCall ενεργοποιείται, συνδέεται με το πλησιέστερο κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης και ζεύξης δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επικοινωνήσουμε, τόσο εμείς όσο και οι επιβάτες του οχήματός μας, με το κέντρο έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων διαβιβάζεται αυτόματα (η ακριβής μας θέση, η ώρα του ατυχήματος, ο αριθμός ταυτοποίησης του οχήματος και η κατεύθυνσή του). Οι πληροφορίες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν την κατάστασή μας. Τα δεδομένα μας δεν αποθηκεύονται για μεγαλύτερο από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα και διαγράφονται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα.

ecall 4

Με αυτό τον τρόπο, όλοι οι οδηγοί και οι επιβάτες των σύγχρονων αυτοκινήτων έχουν έναν “αόρατο άγγελο” που μπορεί να τους βοηθήσει σε μια δύσκολη συνθήκη ή και να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της και την αποστολή βοήθειας.

Τέλος, εάν το αυτοκίνητό μας έχει ταξινομηθεί πριν τις 31 Μαρτίου του 2018, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το εξοπλίσουμε με το σύστημα eCall, αλλά μπορούμε να το εγκαταστήσουμε αν πληροί τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές.

carandmotor.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.