Έτσι πιάνει τους παιδόφιλους το FBI – Η επιχείρηση «Αθώες Φωτογραφίες»

Το 1993, οι Αρχές ερευνούσαν μια υπόθεση εξαφάνισης παιδιού όταν ανακάλυψαν κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορούσαν να φανταστούν…

της Βασιλίνας Ριστάνη

Στις 24 Μαΐου 1993, ο Τζορτζ Στάνλεϊ «Τζούνιορ» Μπουρντίνσκι εξαφανίστηκε από το Μπρέντγουντ του Μέριλαντ. Η έρευνα της υπόθεσης του 10χρονου, οδήγησε στη σύλληψη 3 ανδρών για σεξουαλική κακοποίηση πολλών αγοριών στη γειτονιά. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά, μάλιστα, ήταν φίλοι του Τζορτζ. Απ’ όλη αυτή την ιστορία, το FBI έφερε στο φως ένα μια νέα αποκάλυψη:

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν υπολογιστές για συνομιλούν με τα θύματά τους και με άλλους παιδόφιλους στο διαδίκτυο. Κάπως έτσι ξεκίνησε η επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η επιβολή του νόμου διερευνά τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και την παιδική πορνογραφία.

Μια υπόθεση μέσα στην υπόθεση
Λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση του μικρού Τζορτζ, μια ομάδα τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών αξιοματούχων έψαχναν για στοιχεία από πόρτα σε πόρτα. Μιλώντας με τους γείτονες, παρατήρησαν ότι υπήρχε ένα κοινό όνομα που ακουγόταν σε όλες τις συνεντεύξεις. Ο 53χρονος Τζέιμς Κοβάλσκι, έπιανε «φιλίες» με τα παιδιά της κοινότητας του Μπρέντγουντ.

Πολλές οικογένειες της περιοχής αντιμετώπιζαν προβλήματα εθισμού και οικονομικές δυσκολίες. Όμως ο Κοβάλσκι, έπαιρνε τα παιδιά μαζί του σε διακοπές, τα τάιζε, τους αγόραζε ρούχα και τους έδινε χρήματα. Αυτή η ανατριχιαστική πληροφορία αφύπνισε τους πράκτορες . Τότε άρχισαν να συνδέουν τα στοιχεία.

Αρκετά από τα αγόρια είχαν αναφέρει ότι επικοινωνούσαν με τον Κοβάλσκι και άλλους άνδρες μέσω υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, εκείνος τους είχε χαρίσει τους υπολογιστές. Που ήταν το περίεργο; Εκείνη την εποχή ούτε καν οι ίδιοι οι πράκτορες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο. Η ομάδα κατάλαβε αμέσως ότι έπρεπε να κάνει τους υπολογιστές μέρος των ενταλμάτων.

Έπρεπε να εξεταστούν για αποδεικτικά στοιχεία, μα οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν πού να ψάξουν γι’ αυτά τα πράγματα. Με την υποστήριξη των λίγων ειδικών ηλεκτρονικού εγκλήματος στα κεντρικά γραφεία του FBI, κατάφεραν να βρουν συνομιλίες και ανταλλαγές αρχείων μεταξύ του Κοβάλσκι και άλλων ανδρών με αρκετά αγόρια.

Αυτοί οι άνδρες χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για να πείσουν παιδιά να συναντηθούν μαζί τους και για να μοιράζονται εικόνες παιδικού πορνογραφικού υλικού σε ένα ευρύτερο κύκλωμα παιδόφιλων. Κυρίως ανακάλυψαν βιντεοκασέτες και άλλα στοιχεία που επέτρεψαν στους εισαγγελείς να απαγγείλουν κατηγορίες στον Κοβάλσκι για σεξουαλική κακοποίηση έξι παιδιών.

Οι δύο άλλοι άνδρες που σχετίζονταν μαζί του, καταδικάστηκαν για εκμετάλλευση. Δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να συνδέσουν κανέναν από αυτούς με την εξαφάνιση του «Τζούνιορ». Η έρευνα παρέμεινε ενεργή, αλλά τα όσα αποκαλύφθηκαν στους υπολογιστές έγιναν ξεχωριστή και αυτοτελής υπόθεση.

Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου
Μέσα σε δύο χρόνια, γεννήθηκε μια μεγάλη εθνική πρωτοβουλία που έγινε το επίκεντρο των προσπαθειών του FBI για την προστασία των παιδιών από τα εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Εν τω μεταξύ, η αρχική υπόθεση του Τζορτζ διευρυνόταν. Οι πράκτορες κάλεσαν κάθε γραφείο του FBI στη χώρα για να δουν πόσο διαδεδομένες ήταν αυτές οι παράνομες τεχνικές υπολογιστών.

Έμαθαν ότι πολυάριθμες καταγγελίες είχαν υποβληθεί σε εθνικό επίπεδο από οργισμένους γονείς που είχαν προσβληθεί από πορνογραφικές εικόνες και ανεπιθύμητα άσεμνα μηνύματα που στέλνονταν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κατευθείαν στα σπίτια τους. Οι ειδικών επιβεβαίωσαν αυτή την ανησυχητική τάση: σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών μέσω υπολογιστών.

Τον Σεπτέμβριο του 1994 γεννήθηκε η «Επιχείρηση Αθώες Φωτογραφίες». Κάτω από αυστηρές οδηγίες, μυστικοί πράκτορες, ξεκίνησαν νέες διαδικτυακές έρευνες προσποιούμενοι τα παιδιά. Συμμετείχαν σε ηλεκτρονικές συνομιλίες με ύποπτους παιδόφιλους και παρίσταναν μέχρι και εμπόρους παιδικής πορνογραφίας.

Είχαν σοκαριστεί από τις γραφικές εικόνες και την απροκάλυπτη φύση των μηνυμάτων που αναβόσβηναν στις οθόνες των υπολογιστών τους, αλλά δεν είχαν καιρό για χάσιμο. Οι παιδόφιλοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προειδοποιούσαν ο ένας τον άλλον. Η καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων στον υπολογιστή ήταν εύκολη.

Με βάση αυτή την έρευνα, το FBI ξεκίνησε επίσημα την «Εθνική Πρωτοβουλία Αθώων Φωτογραφιών» για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων που διεξάγονται μέσω εμπορικών και ιδιωτικών διαδικτυακών υπηρεσιών και του Διαδικτύου. Μέχρι εκείνο το σημείο, δεν υπήρχε καν σχετική νομοθεσία.

Η αποστολή έγινε τελικά ευρύτερη: Διάλυσε ολόκληρα δίκτυα και κοινότητες παιδόφιλων στο διαδίκτυο, εξουδετέρωσε μεγάλους διανομείς και παραγωγούς παιδικής πορνογραφίας και συνέλαβε πολλούς από αυτούς που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για να παρασύρουν παιδιά από τις οικογένειές τους.

Τι συνέβη λοιπόν στο αγνοούμενο αγόρι, από την υπόθεση του οποίου ξεκίνησαν όλα; Κατά τραγικό τρόπο, δεν βρέθηκε ποτέ. Σε αυτόν -και στα αμέτρητα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών όλα αυτά τα χρόνια- αφιερώνει το FBI το συνεχές έργο του σήμερα.

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.