Eurovision 2023: Αυτά είναι τα 37 τραγούδια του διαγωνισμού – Ακούστε τα εδώ!

Ούτε δύο μήνες δεν απέμειναν για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023, ο οποίος θα διοργανωθεί από τις 9 έως τις 13 Μαΐου στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου για λογαριασμό της Ουκρανίας, που νίκησε πέρσι, αλλά δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει τον μουσικό θεσμό εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Έτσι, 37 χώρες θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023, με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο να μην συμμετέχουν φέτος. Ακόμα, στα τέλη Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση κατανομής των 31 χωρών, που καλούνται να περάσουν από την προκριματική φάση, στους δύο ημιτελικούς (09/05 και 11/05). Η ακριβής σειρά εμφάνισης τόσο στους δύο ημιτελικούς όσο και στον τελικό θα προκύψει από τους παραγωγούς του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού, με στόχο το ενδιαφέρον τηλεοπτικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό σε ποιο μισό της εκάστοτε προκριματικής βραδιάς θα διαγωνιστούν οι συμμετέχουσες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλισμένη θέση στον τελικό (13/05) του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 έχουν η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία ως μέλη των λεγόμενων «Big Five» μιας και είναι οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU), που διοργανώνει τον μουσικό θεσμό. Επίσης, στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 έχει προκριθεί απευθείας και η Ουκρανία ως περσινή νικήτρια χώρα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (13/03), στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023, η Ουκρανία θα παρουσιαστεί 19η επί σκηνής και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 26η – και τελευταία – θέση εμφάνισης.

 

Πώς θα αναδειχθεί η νικήτρια χώρα

Η EBU ανακοίνωσε, στις 22 Νοεμβρίου 2022, αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας και ανάδειξης της νικήτριας χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023, περιορίζοντας δραστικά την επιρροή των κριτικών επιτροπών και δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού.

Έτσι, μόνο το τηλεοπτικό κοινό θα αποφασίσει ποιες 10 χώρες θα προκριθούν από κάθε ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023. Μάλιστα, οι τηλεθεατές στις χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα μπορέσουν να ψηφίσουν διαδικτυακά και, όσον αφορά στον τελικό, οι εθνικές κριτικές επιτροπές θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο σε αυτόν, κατά τον οποίο ο νικητής θα αναδειχθεί σε συνδυασμό με την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού.

Ο τρόπος ψηφοφορίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023 • Πηγή: EBU | Eurovision Song Contest

Αναλυτικά, οι χώρες που θα προκριθούν από τους δύο ημιτελικούς, 10 από τον καθέναν, θα προκύψουν πλέον αποκλειστικά με βάση τις ψήφους των τηλεθεατών του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision και όχι με συνδυασμό ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής και κοινού, όπως συνέβαινε από το 2009. Επίσης, για πρώτη φορά, όσοι παρακολουθούν τον μουσικό θεσμό σε χώρες που δεν συμμετέχουν σε αυτόν, θα μπορέσουν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, οι ψήφοι τους θα αθροιστούν και θα μετατραπούν σε πόντους, οι οποίοι θα έχουν την ίδια βαρύτητα με τη συμμετοχή μιας επιπλέον χώρας τόσο στους δύο ημιτελικούς όσο και στον τελικό.

Επισημαίνεται ότι οι κριτικές επιτροπές, που αποτελούνται από ανθρώπους που εργάζονται στη μουσική και τηλεοπτική βιομηχανία, θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα του τελικού, μαζί με το κοινό σε κάθε συμμετέχουσα χώρα του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023, αλλά πλέον και εκείνους που θα ψηφίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τηλεθεατές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες του μουσικού θεσμού θα μπορέσουν να ψηφίσουν μέσω SMS, κλήσης ή/και της εφαρμογής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision για κινητά τηλέφωνα. Όσοι παρακολουθήσουν τον μουσικό θεσμό στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορέσουν να ψηφίσουν μέσω μιας ασφαλούς διαδικτυακής πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα από τη χώρα τους.

Το λογότυπο του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 • Πηγή: BBC | EBU | Eurovision Song Contest

Ποια είναι τα φαβορί – Τι γίνεται με την Ελλάδα και την Κύπρο
Μεγάλο φαβορί για τη νίκη στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023 είναι η Σουηδία, καθώς εκπροσωπείται από τη Loreen που είχε επικρατήσει στον μουσικό θεσμό και πριν από 11 χρόνια, ερμηνεύοντας το «Euphoria». Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, ως προς τις πιθανότητες νίκης, ακολουθούν η Φινλανδία, η Ουκρανία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δυστυχώς, το τραγούδι της Ελλάδας δεν έχει τύχει θερμής αποδοχής από το ευρωπαϊκό κοινό μιας και, μέχρι στιγμής, βρίσκεται πέριξ της 30ής θέσης είτε στα γραφεία στοιχημάτων είτε σε δημοσκοπήσεις των fans του διαγωνισμού της Eurovision. Σε καλύτερη μοίρα είναι η συμμετοχή της Κύπρου που στα γραφεία στοιχημάτων είναι στην 26η-27η θέση, ενώ στις δημοσκοπήσεις των fans του διαγωνισμού της Eurovision πλασάρεται εντός της πρώτης 20άδας – έστω και οριακά. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ελλάδα, με το «What They Say» του Victor Vernicos, όσο και η Κύπρος, με το «Break a Broken Heart» του Andrew Lambrou, θα διαγωνιστούν στο πρώτο μισό του δεύτερου ημιτελικού (11/05).

Α’ ημιτελικός (9 Μαΐου)

Πρώτο μισό

Ιρλανδία: Wild Youth – «We Are One»

Κροατία: Let 3 – «Mama ŠČ!»

Λετονία: Sudden Lights – «Aijā»

Μάλτα: The Busker – «Dance (Our Own Party)»

Νορβηγία: Alessandra – «Queen of Kings»

Πορτογαλία: Mimicat – «Ai coração»

Σερβία: Luke Black – «Samo mi se spava»

https://www.youtube.com/watch?v=oeIVwYUge8o

Δεύτερο μισό

Αζερμπαϊτζάν: TuralTuranX – «Tell Me More»

Ελβετία: Remo Ferrer – «Watergun»

Ισραήλ: Noa Kirel ― «Unicorn»

https://www.youtube.com/watch?v=r4wbdKmM3bQ

Μολδαβία: Pasha Parfeni – «Soarele și luna»

Ολλανδία: Mia Nicolai & Dion Cooper – «Burning Daylight»

Σουηδία: Loreen – «Tattoo»

Τσεχία: Vesna – «My Sister’s Crown»

Φινλανδία: Käärijä – «Cha Cha Cha»

B’ ημιτελικός (11 Μαΐου)

Πρώτο μισό

Αρμενία: Brunette – «Future Lover»

 

Βέλγιο: Gustaph – «Because of You»

Δανία: Reiley – «Breaking My Heart»

Ελλάδα: Victor Vernicos – «What They Say»

Εσθονία: Alika – «Bridges»

Ισλανδία: Diljá – «Power»

Κύπρος: Andrew Lambrou – «Break a Broken Heart»

Ρουμανία: Theodor Andrei – «D.G.T. (Off and On)»

Δεύτερο μισό

Άγιος Μαρίνος: Piqued Jacks – «Like an Animal»

Αλβανία: Albina & Familja Kelmendi – «Duje»

Αυστραλία: Voyager – «Promise»

Αυστρία: Teya & Selena – «Who the Hell is Edgar?»

Γεωργία: Iru – «Echo»

https://www.youtube.com/watch?v=E8kO-QPippo

Λιθουανία: Monika Linkytė – «Stay»

Πολωνία: Blanka – «Solo»

https://www.youtube.com/watch?v=ANM4CwbE0Is

Σλοβενία: Joker Out – «Carpe Diem»

Τελικός (13 Μαΐου)

Γαλλία: La Zarra – «Évidemment»

Γερμανία: Lord of the Lost – «Blood & Glitter»

Ηνωμένο Βασίλειο: Mae Muller – «I Wrote a Song»

Ισπανία: Blanca Paloma – «Eaea»

Ιταλία: Marco Mengoni – «Due Vite»

Ουκρανία: TVORCHI – «Heart of Steel»

ieidiseis.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.