Εξελίξεις με το εμβόλιο της Οξφόρδης – Πιθανή μία νέα κλινική δοκιμή από την AstraZeneca

Εξελίξεις με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Ο φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε πως είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την Covid-19, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της, Πασκάλ Σοριό.

«Τώρα που βρήκαμε κάτι που φαίνεται να προσφέρει καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επιβεβαιώσουμε, επομένως πρέπει να κάνουμε μια επιπρόσθετη μελέτη», είπε ο Σοριό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων σήμερα - Ανησυχία για Αττική - Τι θα ανακοινωθεί το απόγευμα

Αντί να εντάξει αυτή την έρευνα στην κλινική δοκιμή η οποία συνεχίζεται στις ΗΠΑ, η εταιρεία θα ξεκινήσει μια νέα μελέτη για να διαπιστώσει γιατί η χαμηλότερη δόση του εμβολίου φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικότερα από την πλήρη.

Ο γενικός διευθυντής πρόσθεσε ότι και αυτή η μελέτη θα είναι διεθνής, ωστόσο θα διεξαχθεί γρηγορότερα επειδή η εταιρεία γνωρίζει ήδη ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή και κατά συνέπεια «χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό» εθελοντών.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Παύουν οι διακομιδές ασθενών από όμορους νομούς προς τα νοσοκομεία της Αττικής

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό 90% σε μια υποομάδα εθελοντών οι οποίοι, κατά λάθος, έλαβαν αρχικά τη μισή δόση και στη συνέχεια την πλήρη δόση του.

Reuters/AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ