Εξωραϊστικός Συλλ. Νέου Βουτζά: Αίτημα για υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ρεύματος

Με αφορμή τη σημερινή διακοπή ρεύματος- μία από τις τόσες- σας παραθέτουμε, για ενημέρωσή σας, το Αίτημα του Συλλόγου μας για την υπογειοποίηση των καλωδίων, προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τους δυο Δήμους. Ο Δήμος Μαραθώνα συμφωνεί. Πιστεύουμε οτι αν γίνει το έργο που προτείνουμε, θα υπάρξει βελτίωση της ηλεκτροδότησης του Οικισμού μας.

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΑ
Ν. ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

ΠΡΟΣ

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).
2. ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ κ. ΣΤΕΡΓΙΟ ΤΣΙΡΚΑ
3. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΝΙΚΟ ΖΟΛΟΤΑΡΙΩΦ
4. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
5. ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΑΦΗΝΑΣ- ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΠΟΥΡΝΟΥ
6. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΗ
7. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ν. Βουτζάς, 26 Οκτωβρίου 2020

ΘΕΜΑ : ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Κύριοι,

Μετά από την πρόσφατη ταλαιπωρία των κατοίκων του Νέου Βουτζά, με την πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω κακοκαιρίας, υποβάλλουμε το αίτημα, άμεσης εκπόνησης μελέτης και χρονοδιαγράμματος, για την υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, στον Οικισμό μας.

Οι επανειλημμένες και συνεχείς διακοπές ρεύματος, λόγω κυρίως των καιρικών φαινομένων, που εκδηλώνονται στην περιοχή μας και τα οποία εντάθηκαν μετά την αποψίλωση που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση και οργή στους κατοίκους και εξάντλησαν τα όρια της υπομονής τους. Οι διακοπές ρεύματος αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα, μετά την αποκατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου, από την πυρκαγιά του 2018. Η αποψίλωση της περιοχής ευνοεί την ανάπτυξη πολύ ισχυρών ανέμων στην περιοχή μας, οι οποίοι εκδηλώνονται με σφοδρότητα και προκαλούν θραύση καλωδίων, και αποσταθεροποίηση των στύλων της ΔΕΗ, ή, του ΟΤΕ.

Επισημαίνουμε ότι τα εναέρια δίκτυα ηλεκτροδότησης, αποτέλεσαν πολλές φορές και την αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς (2012 και παλαιότερα) όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, ( 9 Σεπτεμβρίου 2020) .
Επιπλέον μετά από κάθε διακοπή ρεύματος, υπάρχουν παράπλευρες, αλλά σοβαρές απώλειες, όπως για παράδειγμα η καταστροφή ηλεκτρικών συσκευών και υψηλού κόστους ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, όπως ασανσέρ, αντλίες ψύξης θέρμανσης, και γεννήτριες λόγω, της πτώσης και της επαναφοράς της τάσης του δικτύου. Προσφάτως, μάλιστα, ετέθη σε κίνδυνο, εξαιτίας αυτού του λόγου, μια επένδυση υψηλού κόστους, με την οποία είχε λυθεί χρόνιο πρόβλημα του Οικισμού, αυτό της διακοπής της υδροδότησης του, μετά από κάθε βλάβη ηλεκτροδότησης.

Οι γεννήτριες, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στα τρία αντλιοστάσια των αντίστοιχων Δεξαμενών νερού του Ν. Βουτζά μετά από συνεχείς διακοπές (4-9-10 και 19/9/2020) παρουσίασαν βλάβη στο σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης, δεν ετέθησαν σε λειτουργία και ο Οικισμός έμεινε, για πολλές ημέρες, χωρίς νερό.

Παρακαλούμε επίσης να περιλάβετε στη μελέτη που θα εκπονήσετε και

* την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων, ηλεκτροδότησης κάθε ιδιοκτησίας, εντός των πεζοδρομίων
* την αποκατάσταση όλων των πεζοδρομίων στην αρχική τους μορφή
* την υπόγεια σύνδεση των υφιστάμενων παροχών

Το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό και έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τη διασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, με την εξασφάλιση της συνεχούς ηλεκτροδότησης της περιοχής μας, τη μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και την αναβάθμιση της αισθητικής και της ποιότητας ζωής.

Άλλωστε, η σύγχρονη ανάπτυξη των πόλεων καθιστά αναγκαία τη χρήση υπόγειων δικτύων ρεύματος. Οι πολυάριθμοι πυλώνες της ΔΕΗ, με υπαίθριες εγκαταστάσεις μετασχηματιστών μεγάλης επιφάνειας και τα εναέρια καλώδια που μεταφέρουν ρεύμα στα ακίνητα, δημιουργούν ένα πλαίσιο πολύ επιβαρυντικό για την ποιότητα ζωής και την προστασία της υγείας των κατοίκων.

Τέλος, οι περιπτώσεις ζημιών στα υπόγεια δίκτυα είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τα εναέρια.
Ακολούθως, θα πρέπει να ερευνηθούν οι πιθανότητες χρηματοδότησης από όπου είναι δυνατό και το έργο να ιεραρχηθεί χρονικά βάζοντας ως προτεραιότητα την περιοχή μας, η οποία έχει πληγεί δραματικά από την πυρκαγιά.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Έμυ Κροκίδη
Η Γενική Γραμματέας
Νεφέλη Κατσαφούρου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.