Expedition Happiness (Netflix): Γιατί στην ζωή όλοι κυνηγάμε την ευτυχία

Ένα είναι σίγουρο ότι θα συμβεί μόλις παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Expedition Happiness» που κυκλοφόρησε στο Netflix: θα ταξιδέψετε και θα νιώσετε την ευτυχία που έχει ως αποστολή το νεαρό ζευγάρι ταξιδευτών μαζί με τον σκύλο τους, καθώς διασχίζουν την Αμερική με ένα σχολικό λεωφορείο (!).

Ναι, καλά διαβάσατε ο Φίλιξ και η Σελίμα, αφού γνωρίστηκαν σε ένα ταξίδι και συγκατοίκησαν στο Βερολίνο, ανακάλυψαν ότι τους ενώνει ένα κοινό όνειρο: να διασχίσουν οδικώς την Αμερική από την Αλάσκα μέχρι το νοτιότερο σημείο της, την Παταγονία. Και πώς θα το κατάφερναν αυτό; Βρίσκοντας πρώτα το μέσο μεταφοράς τους.

Ξεκίνησαν, λοιπόν, να αναζητούν στο ίντερνετ διάφορες περιπτώσεις μέχρι την στιγμή που «έπεσαν» σε μια σελίδα που πουλούσε παλιά σχολικά λεωφορεία στις Η.ΠΑ. Εκείνη ακριβώς την στιγμή αποφάσισαν πως αυτό θα είναι το μέσο που θα τους μεταφέρει στο ταξίδι των εμπειριών τους. Ετοίμασαν τα πράγματα τους, πήραν τον Ρούντι τον σκύλο τους και πέταξαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, αφού αγόρασαν το λεωφορείο, το επισκεύασαν και το μετέτρεψαν αργά και σταθερά σε ένα κινητό «διαμέρισμα» με κουζίνα, μπάνιο, κρεβατοκάμαρα και ό,τι άλλο θα χρειάζονταν για να επιβιώσουν στον δρόμο όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Πλέον ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την μεγάλη αποστολή τους με σκοπό την ευτυχία. Κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα δείτε τις προσωπικές καταγραφές του ζευγαριού μιλώντας στην κάμερα, πολλά τοπία, ατέλειωτους δρόμους, γνωριμίες με ανθρώπους σε κάθε μέρος και σίγουρα την απόκτηση συνεχών καινούριων εμπειριών, τόσο ευχάριστων αλλά και δυσάρεστων όπως συμβαίνει στην ζωή. Στα διαδικαστικά, μεταξύ τους είχαν αναλάβει και μοιράσει τα πράγματα που είχαν να κάνουν καθημερινά, αποφάσιζαν από κοινού πού και πώς θα κινηθούν κάθε μέρα, ενώ η Σελίμα, όντας μουσικός, έγραψε και συνέθεσε τα τραγούδια που ντύνουν μουσικά την περιπέτεια τους.

Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες και να περιγράψω και άλλα γεγονότα που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, ώστε να αφήσω στους θεατές να βιώσουν την εμπειρία μέσα από την κάμερα και την διήγηση των ίδιων των ταξιδευτών. Θα αναφέρω, όμως, αυτά που ένιωσα και σκέφτηκα κατά την διάρκεια της θέασης του εγώ προσωπικά. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Φίλιξ σε μια στάση τους στο πρώτο στάδιο ακόμα του ταξιδιού, αν η αποστολή τους ήταν η ευτυχία, όπως δηλώνουν και στον τίτλο, τότε σίγουρα στέφθηκε με επιτυχία από τόσο νωρίς, γιατί το να ξυπνάς και να βρίσκεται δίπλα σε ένα ποτάμι ανάμεσα στην φύση και στα ζώα, τότε αυτό είναι σίγουρα ευτυχία. Αυτή η δήλωση σίγουρα σε κάνει να σκεφτείς, να αναθεωρήσεις και να εκτιμήσεις το πρωί που σηκώθηκες κοντά σε δικούς ανθρώπους όντας υγιής και να απολαύσεις κάθε μικρή απόλαυση που μπορεί να προκύψει μέσα στην μέρα σου. Αν σηκώσω λοιπόν για μια στιγμή τα μάτια μου από τον υπολογιστή θα αντιληφθώ ότι όπου και να γυρίσω το βλέμμα μου θα δω θάλασσα, βουνό, ουρανό, δέντρα, θα ακούσω τα πουλιά και θα νιώσω τον δροσερό αέρα πάνω μου. Και αυτό σίγουρα είναι μια στιγμή ευτυχίας, όπως λέει και ο φίλος μου ο Φίλιξ. Ραφηνιώτες και μη ας σηκώνουμε που και που το βλέμμα μας, να βρίσκουμε μια μικρή ομορφιά γύρω μας και ας συνεχίζουμε με λίγο διαφορετική όρεξη την κάθε μέρα μας. Είναι δύσκολο, το ξέρω και πρώτος εγώ είμαι χαμένος και χωμένος σε μια οθόνη. Άλλωστε, πρώτα σε μένα τα λέω μέσα από αυτή την στήλη και μετά στο κάθε αναγνώστη.

Επιπλέον, πέρα από το ταξίδι και τα απίστευτα μέρη που συνάντησαν, διανυκτέρευσαν και επισκέφτηκαν οι τρεις τους, αυτό που τα έκανε ξεχωριστή ανεκτίμητη εμπειρία ήταν το γεγονός ότι το μοιράζονταν μεταξύ τους σαν μια οικογένεια και τότε τριπλασιαζόταν η ευτυχία τους. Δεν παίζει μόνο ρόλο το πού αλλά και με ποιόν/ους βρίσκεσαι μαζί.

Τέλος, μια επιπλέον σκέψη που καταθέτουν ως ταξιδιώτες είναι ότι οι δυσκολίες και οι αναποδιές όπως σε όλα στην ζωή θα έρθουν, όμως το θέμα είναι να τις δέχεσαι και τις αντιμετωπίζεις. Να τις περιμένεις τις δυσκολίες, να τις υποδέχεσαι, όμως και να μην κολλάς σε αυτές και να προχωράς γιατί έτσι είναι τα πράγματα. Καλά ή κακά έρχονται όμως φεύγουν κιόλας, γι αυτό ας κρατάμε τα καλά και ας διώχνουμε τα άσχημα, κρατώντας όμως όλες τις εμπειρίες και από τα δύο.

Αυτή η παρέα των τριών σίγουρα το προσπαθεί.

Να ταξιδεύετε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, να μοιράζεστε με τον εαυτό σας πρώτα και μετά με όποιον άλλον εσείς επιλέξετε τις εμπειρίες σας και ας αντιληφθούμε όλοι ότι μόνοι υπεύθυνοι για την πραγματοποίηση των ονείρων μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα του Netflix.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε μέχρι εδώ.

Μέχρι την επόμενη φορά αφήστε τις σκέψεις να γίνουν λέξεις και τούμπαλιν.

Χρήστος Ιωάννου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.