Facebook: Αντιμέτωπο με νέα αγωγή για την αναγνώριση προσώπων

Αγωγή κατά της Meta Platforms, τέως Facebook Inc., υπέβαλε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, κατηγορώντας την πλατφόρμα για παράνομη συλλογή βιομετρικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς.

Η Meta κατηγορείται ότι «αποθηκεύει εκατομμύρια βιομετρικά αναγνωριστικά» -όπως τον ήχο της φωνής, τη γεωμετρία προσώπων και δακτυλικών αποτυπωμάτων, σαρώσεις ίριδας και αμφιβληστροειδούς- δεδομένα που αντλεί από τις φωτογραφίες και βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες στο Facebook και το Instagram.

«Το Facebook θα πάψει να εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους και τα παιδιά τους με σκοπό την κερδοφορία σε βάρος της ασφάλειας και της ευημερίας των άλλων» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον.

«Είναι ένα ακόμα παράδειγμα των παραπλανητικών επιχειρηματικών πρακτικών των Big Tech» είπε.

Οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο τόσο των Ρεπουμπικανών όσο και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, αν και οι επικρίσεις τους συχνά διαφοροποιούνται. Ο Πάξτον έχει κηρύξει πόλεμο στους Big Tech καταθέτοντας πολυάριθμες αγωγές κατά της Google και παραγγέλνοντας έρευνα για τον εξοστρακισμό του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter.

Η Meta Platforms χαρακτήρισε αβάσιμες τις καταγγελίες και υπενθύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε το σύστημα αναγνώρισης προσώπων και διέγραψε βιομετρικά δεδομένα για ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Παρόλα αυτά, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων φέρεται να συνεχίζει να χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση χρηστών που συνδέονται στην πλατφόρμα του Facebook.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Τέξας, οι εταιρείες του Διαδικτύου οφείλουν να ζητούν τη συγκατάθεση των χρηστών για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπεται να παραχωρηθούν σε τρίτους, με εξαίρεση τα δικαστικά αιτήματα για τη διερεύνηση εγκλημάτων.

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας ζητά τώρα από το δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο 25.000 δολαρίων για κάθε παράβαση του κανόνα της συγκατάθεσης και 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση της πολιτειακής νομοθεσίας για τις παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές.

Η Meta, που τότε λεγόταν Facebook, πλήρωσε πέρυσι 650 εκατ. δολάρια να εξασφαλίσει εξωδικαστικό συμβιβασμό στο Ίλινοϊ έπειτα από μήνυση για την αναγνώριση προσώπων.

 

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.