Κλειστό θα παραμείνει, μέχρι νεωτέρας, το Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά της Κρήτης. Μετά τον θάνατο της 35χρονης τουρίστριας την Τετάρτη, αποφασίστηκε να γίνει πρώτα αυτοψία από εμπειρογνώμονες και έπειτα να αποφασιστεί πότε θα ανοίξει ξανά.
Η τουρίστρια πέθανε από αιμορραγία μετά από πτώση βράχου που προκλήθηκε από νεροποντή που ξέσπασε μετά τις 13:30, την Τετάρτη (18/9). Στο σημείο του δυστυχήματος βρισκόταν τουρίστας γιατρός, επίσης πεζοπόρος, ο οποίος έσπευσε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.
Στο φαράγγι εγκλωβίστηκαν και άλλοι πεζοπόροι, καθώς οι βράχοι απέκλεισαν διόδους πρόσβασης. Οι τουρίστες, ωστόσο, που είχαν εγκλωβιστεί, οδηγήθηκαν με ασφάλεια μέσω της Αγίας Ρούμελης, μακριά από το σημείο της κατολίσθησης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι Σφακίων.
Οι περιπατητές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Όπως έλεγαν, δεν υπήρχαν ενδείξεις για βροχόπτωση και όταν ξεκίνησαν την πεζοπορία τους ο καιρός ήταν καλός. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ξαφνικά ξέσπασε μία δυνατή καταιγίδα. Τότε, αποκολλήθηκε ο βράχος και καταπλάκωσε τη νεαρή γυναίκα -η οποία λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.
«Είδα το πτώμα της» – Οι σοκαριστικές περιγραφές περιπατητών
«Είδα το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Ήταν καταιγίδα. Μια καταιγίδα κατέστρεψε μια γέφυρα κι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τραυματίστηκε θανάσιμα μια νέα γυναίκα», δήλωσε ένας άνδρας στο creta24.gr.
Όπως περιγράφεται, όσοι βρίσκονταν εκεί προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και στη συνέχεια να επαναφέρουν τη γυναίκα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.
«Μια γυναίκα ήταν αναίσθητη, προσπάθησαν να την επαναφέρουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Είχε σπάσει το πόδι της, ήταν χωρίς αισθήσεις, δυστυχώς. Η διασωστική ομάδα ήρθε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε», ανέφερε περιπατητής.
«Πρέπει να ήταν εκεί για αρκετή ώρα. Πάνω από δέκα λεπτά. Δεν ξέρω ποιος ήταν μαζί της, εγώ ήμουν με την οικογένειά μου και περνούσαμε από το σημείο, είδαμε τους νοσηλευτές να είναι εκεί», τόνισε ένας άλλος.
«Δύο φορές ακούσαμε μεγάλο μπαμ. Την είδαμε την γυναίκα, όταν ήταν όλοι τριγύρω και προσπαθούσαν να την επαναφέρουν. Δεν είχε τις αισθήσεις της. Όταν μπήκαμε στο Φαράγγι είχε καλό καιρό», δήλωσε άλλη περιπατήτρια.
Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο
Η ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Aλλαγής
Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό εξέδωσε και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία αναφέρει:
«Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας επισκέπτριας.
Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί. Μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς.
Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή.
Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».
Γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη πρόγνωση για την επικίνδυνη κακοκαιρία στην Κρήτη – Τι εξηγεί ο Μαρουσάκης
Εξήγηση για το τι συνέβη με την περίπτωση της Κρήτης, που δεν είχε ειδοποίηση για κακοκαιρία έδωσε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.
«Αλλαγές και ανατροπές στα προγνωστικά»
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του:
«Εδώ και αρκετά 24ωρα τα προγνωστικά στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας έδειχναν έναν επικίνδυνα άστατο καιρό να επηρεάζει αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας όπου και με ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει την εξέλιξη αυτή όπως επίσης και μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN δίνοντας έμφαση προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα.
Πράγματι προς εκείνες εκεί τις περιοχές τοπικά καταγράφηκε μεγάλος όγκος νερού που άφησε πίσω του και προβλήματα.
Όπως επισημαίνουμε εδώ και αρκετό καιρό, είμαστε σε μία εποχή όπου επικρατεί μεγάλη αστάθεια σε ό,τι αφορά τα προγνωστικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Αυτό συμβαίνει διότι πηγαίνουμε σταδιακά σε πιο ψυχρές καταστάσεις και καθώς αλληλεπιδρά αυτή η εξέλιξη με τις πολύ θερμές θάλασσές μας αλλά και με τοπογραφικούς παράγοντες, οδηγούμαστε σε αλλαγές ή και ανατροπές των προγνωστικών στοιχείων» και επισημαίνει:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Κρήτη»
«Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και για την περιοχή της Κρήτης όπου τα μετεωρολογικά μοντέλα είχαν εκτός γενικά την περιοχή αυτή σε ότι αφορά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Στους τελευταίους κύκλους ενημέρωσής τους όμως άρχισαν να δίνουν σήμα και για την περιοχή αυτή με αποκορύφωμα τα πιο “φρέσκα” δεδομένα που πήραμε σήμερα το πρωί γύρω στις 9 με 10 όταν ολοκληρώθηκαν τόσο τα τρεξίματα των παγκόσμιων αλλά και των περιοχικών μοντέλων.
Συγκεκριμένα τα προγνωστικά μας συστήματα δώσανε έναν έντονο πυρήνα καταιγίδων να επηρεάζει το δυτικό – βορειοδυτικό τμήμα του νησιού με τιμές σε ό,τι αφορά τον όγκο νερού που θα έπεφτε στην επιφάνεια κοντά στους 40 με 50 τόνους ανά στρέμμα. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί επαλήθευσαν αυτή την εξέλιξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο για την περιοχή της Κρήτης και όχι μόνο. Δηλαδή να λαμβάνουμε σήμα από τα μετεωρολογικά μοντέλα την τελευταία στιγμή για κάτι έντονο που ενδεχομένως να εμφανιστεί».
«Μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις»
Τέλος, αναφέρει πως:
«Τα τελευταία αρκετά χρόνια η επιστήμη έχει κάνει πραγματικά άλματα στην πρόγνωση του καιρού όπου έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα με τις αντίστοιχες πιθανότητες επαλήθευσης βέβαια.
Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο πώς αυτή η πληροφορία όταν φτάσει στον επιστήμονα θα περάσει στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών».