Flexopack: Σε εξέλιξη η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Κορωπί

Τον μεγαλύτερο κύκλο επενδύσεων στην ιστορία της, υλοποιεί αυτή την περίοδο η Flexopack, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο β’ αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Σπύρος Γκινοσάτης, κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πραγματοποιεί τριπλή επένδυση σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία, με το επενδυτικό πλάνο να έχει συνολικό ύψος περίπου €40 εκατ. και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Πιο αναλυτικά, αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Κορωπί, που συνοδεύεται και από νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και η επέκταση της μονάδας στην Πολωνία, με κατασκευή καινούριου κτιρίου δίπλα στο υφιστάμενο. Η επένδυση στην Πολωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιάσει το footprint της εταιρείας στην χώρα. Παράλληλα, η εταιρεία ξεκινά τώρα την κατασκευή νέου ιδιόκτητου εργοστασίου στην Αυστραλία, με στόχο την μεταφορά των δραστηριοτήτων της από τις εγκαταστάσεις που αυτή την στιγμή νοικιάζει.

Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Γκινοσάτης, για πολύ μεγάλα πλάνα για την εταιρεία και εξέφρασε την αισιοδοξία για την ολοκλήρωση και την επιτυχία τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, Eurobank και Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν με την Flexopack στην υπογραφή σύμβασης κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου ποσού €12,9 εκατ. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος και εμπίπτει στον πυλώνα Εξωστρέφεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης που υλοποιεί η εταιρεία για την αύξηση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών υλικών συσκευασίας (films) στο Κορωπί.

Επιφύλαξη για το 2023 και εντεινόμενος ανταγωνισμός

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περσινής χρήσης, ο κ. Γκινοσάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι το 2022 ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για την εταιρεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, λόγω των πιέσεων από τον πληθωρισμό και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών €151 εκατ., αυξημένο κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, EBITDA €27 εκατ., αυξημένα κατά 46%, και κέρδη μετά φόρων €14 εκατ., αυξημένα κατά 35,5%.

Για το 2023, ο κ. Γκινοσάτης εξέφρασε επιφύλαξη σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών, λόγω της αύξησης στα κόστη, των πληθωριστικών πιέσεων και κυρίως του ενεργειακού κόστους, καθώς και του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια, με τα supply disruptions, επικρατούσε στην αγορά μια επιφυλακτικότητα. Σήμερα, όμως, παρατηρείται μια εξομάλυνση, η αγορά επιστρέφει σε μια κανονικότητα που δεν υπήρχε στη διετία 2021-2022 και, κατά συνέπεια, επιστρέφει και ο ανταγωνισμός.

Διεθνείς αγορές εξαγορές

Η εταιρεία, όπως τόνισε ο κ. Γκινοσάτης, συνεχίζει να έχει εξαγωγικό προσανατολισμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι ποσοστό άνω του 89% του τζίρου της πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας, με το νούμερο να είναι συνεχώς αυξανόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Γκινοσάτη, η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας έχει αυξητική τάση, με την εισηγμένη να στρέφεται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό για την ανάπτυξή της. “Η ανάπτυξη στον κλάδο μας αναμένεται από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα είναι μικρή αγορά για τα προϊόντα μας”, τόνισε. Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο εξαγορών ξένων εταιρειών: “Είμαστε ανοιχτοί, αλλά δεν το κοιτάμε απλά για να αυξήσουμε τους τζίρους μας. Θα μας ενδιέφερε μια εξαγορά που να ταιριάζει στο προφίλ της Flexopack”, εξήγησε.

Ο κ. Γκινοσάτης αναφέρθηκε και στις προσλήψεις -κυρίως στο κομμάτι της παραγωγής-, που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η εταιρεία, λόγω και των νέων επενδύσεων, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη δυσκολία στην εύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

Η εταιρεία αύξησε το 2022 τα αποθέματά της, λόγω της αύξησης του κόστους και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα -μια πολιτική που συνεχίζει και σήμερα, καθώς θέλει να διασφαλίσει μια αδιάλειπτη εφοδιαστική αλυσίδα. Ως προς το κόστος των πρώτων υλών, ο κ. Γκινοσάτης ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση, ενώ η εισηγμένη διαπιστώνει και μια σταδιακή επιστροφή του μεταφορικού κόστους σε κανονικά επίπεδα. Αντίθετα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν αναμένονται φέτος μεγάλες διαφορές.

capital.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.