Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές που έρχονται σε ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια διαβίωσης και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Αλλαγές έρχονται για τις φορολογικές δηλώσεις 2021, καθώς οι δυσάρεστες εκπλήξεις είναι πολλές και αν τα πράγματα μείνουν όπως έχουν σήμερα, εκατομμύρια φορολογούμενοι με μειωμένα εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους.

Αλλαγές στους φόρους αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες όμως δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αφορούν κυρίως όσους έχουν πληγεί από την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός. Ορισμένες από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν και τις φορολογικές δηλώσεις 2021.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια διαβίωσης και ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Τα τεκμήρια διαβίωσης και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις.

Δείτε ακόμα:  Φωτιά τώρα στην Εύβοια! (φωτό)

Για τον ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε επιπλέον 3.000 περιοχές. Εφόσον αυτό συμβεί, θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος , ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι να μειωθούν οι συντελεστές, ώστε να ωφεληθούν όλοι, έστω και λίγο. Εναλλακτικά μπορεί να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαρύνει σήμερα υπέρμετρα περίπου 250.000 ιδιοκτήτες.

Αλλάγές θα έρθουν και στις αποδείξεις. Πολλοί φορολογούμενοι ενδεχομένως να έχουν σημαντικό πρόβλημα με την ηλεκτρονική συλλογή αποδείξεων, αφού λόγω των δύο lockdown, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό, που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος. Η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι διάφορα σενάρια, ένα εκ των οποίων θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο και πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2021.

Δείτε ακόμα:  Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο - Εικόνες και βίντεο από την έκρηξη βυτιοφόρου με προπάνιο - Διέλυσε 15 αυτοκίνητα!

Σε ότι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, υπάρχει κίνδυνος να πιαστούν σε αυτά οι φορολογούμενοι που το 2020 ήταν σε αναστολή εργασία και όλοι όσοι είχαν τεράστιες μειώσεις στα εισοδήματά τους μέσα στο 2020.

Υπάρχει πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να παγώσει την ισχύ των τεκμηρίων διαβίωσης για τις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν σε δύο περίπου μήνες και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020. Η ρύθμιση θα αφορά όμως μόνο εκείνους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και δεν θα είναι οριζόντια. Θα αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 το μήνα. Επίσης θα αφορά και τους επαγγελματίες που παρουσίασαν σημαντικά μειωμένα έσοδα.

Δείτε ακόμα:  Συντάξεις: Πώς θα καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους

Αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

ieidiseis.gr