Φωτιά σε Ραφήνα & Μάτι: Δικαίωση για τα θύματα ζητούν οι επιζώντες και οι συγγενείς

Δικαίωση για τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι ζητούν οι επιζώντες της φονικής πυρκαγιάς που συγκλόνισε τη χώρα πριν από πεντέμισι χρόνια. Η Ιωάννα Γατοπούλου, πολυεγκαυματίας και ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης δικηγόρος, μίλησαν στις «Συνδέσεις» του EΡΤΝΕWS γι’ αυτά που βιώνουν χρόνια μετά οι τραυματίες περιμένοντας της απόφαση της Δικαιοσύνης που θα δικαιώσει τους ίδιους και την μνήμη των νεκρών. «Ζω με τα σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ, όχι μόνο τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά», ανέφερε η κα Γατοπούλου ενώ ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι «την μέρα που όλα θα έπρεπε να λειτουργήσουν στην εντέλεια δεν λειτούργησε τίποτα από το Kράτος».

Περιγράφοντας το πώς βίωσε την εξέλιξη της πυρκαγιάς που κατέκαψε τα πάντα στο διάβα της και τις προσπάθειες της να ενημερωθεί η κα Γατοπούλου είπε ότι όσο περνούσε η ώρα οι καπνοί έγιναν πολύ έντονοι. «Γύρω στις 18:20 που κόπηκε το ρεύμα, αποφάσισα να πάρω το αυτοκίνητό μου και να φύγω. Καθώς άνοιξα την πόρτα βλέπω απέναντι όπου είχα παρκάρει το αυτοκίνητο πνα έχει λαμπαδιάσει το πεύκο. Αλλάζω κατεύθυνση και ευτυχώς, ετρεξα κατευθείαν προς τη θάλασσα να αποφύγω και την έκρηξη του αυτοκινήτου μου».

Όπως είπε στη διαδρομή των 150 μ. καιγόταν η πλάτη, τα χέρια και τα πόδια της από τις καύτρες που έπεφταν πάνω της. «Η Ποσειδώνος είναι πάρα πολύ στενός δρόμος και ίσα που χωράνε δύο αυτοκίνητα. Ήταν τέσσερις σειρές αυτοκινήτων. Δεν μπορούσα να περάσω. Έκανα ελιγμούς. Μπήκα μέσα στη θάλασσα. Κολυμπούσα, μαζί με τους υπόλοιπους, περίπου τρεις ώρες. Μέχρι που κάηκαν όλα. Όλα τα πεύκα και τα σκίνα, τα οποία κατέβαιναν μέχρι τη θάλασσα κάτω και μόλις κάηκαν αποφασίσαμε να βγούμε έξω. Έξω κατάλαβα ότι έχω καεί πάρα πολύ», ανέφερε η κα Γατοπούλου.

«Αν συμπλήρωθούν 8 χρόνια και δεν έχουμε ποινές τότε θα υπάρχουν παραγραφές αδικημάτων»

«Έχω εγκαύματα στο 20% του σώματός μου» είπε περιγράφοντας ότι παρέμεινε στην παραλία, όντας εγκαυματίας για πολλές ώρες παρότι τους εντόπισε από μακριά σκάφος του Λιμενικού.

«Δεν ξέρω πόση ώρα περιμέναμε. Κάποια στιγμή. Ήρθε ένα φουσκωτό με ιδιώτες. Πήραν εμένα και μία άλλη κυρία που είχαμε καεί και μας πήγανε στη Νέα Μάκρη. Μας άφησαν στο λιμάνι, αφού περιμέναμε περίπου τρία τέταρτα», πρόσθεσε.

Πεντέμισι χρόνια μετά δεν υπάρχουν ακόμα ποινές. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, ο εισαγγελέας προτείνει ότι πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε εννέα πρόσωπα σε πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. «Ζήτησε την ενοχή για τον τότε δήμαρχο Ραφήνας, τον Ευάγγελο Μπουρνούς, για το γεγονός ότι έδινε λανθασμένες πληροφορίες στον κόσμο μέσω των συνεντεύξεων του σε τηλεοπτικούς σταθμούς τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς» σημείωσε λέγοντας ότι «αν συμπλήρωθούν 8 χρόνια και δεν έχουμε ποινές τότε θα υπάρχουν παραγραφές αδικημάτων».

«Η λέξη Δικαιοσύνη να βρει πρακτική εφαρμογή με μια δίκαιη και σωστή απόφαση»

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπαλακτάρη οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές έως 5 χρόνια, σε πρώτη φάση. Χαρακτηρίζοντας την φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς ως «εθνική τραγωδία» ο δικηγόρος τόνισε ότι 16 μήνες μετά την έναρξη της δίκης το δικαστήριο έχει όλο το υλικό για να μπορέσει να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση.

«Έχουν εξεταστεί έμπειροι, έγκυροι και σπουδαίοι πραγματογνώμονες. Έχουν εξεταστεί εκατοντάδες μάρτυρες, απολογήθηκαν οι κατηγορούμενο» σημείωσε επισημαίνοντας ότι αναμένεται μια απόφαση η οποία θα είναι κρίσιμη. «Μιλάμε όλοι φυσικά για τη λέξη δικαιοσύνη», είπε προσθέτοντας ότι «για τη δίκη στο Μάτι, μετά από πράγματι πολύ καιρό, η λέξη δικαιοσύνη να βρει την πρακτική εφαρμογή με μια δίκαιη και σωστή απόφαση».

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου η κα Γατοπούλου περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βίωσε λέγοντας ότι έχει ακόμα στα αυτιά της τους τις κραυγές όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των οχημάτων που καίγονταν. «Ζω με τα σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ, όχι μόνο τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά», σημείωσε η κα Γατοπούλου.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλακτάρης επισήμανε ότι «την μέρα που όλα θα έπρεπε να λειτουργήσουν στην εντέλεια δεν λειτούργησε τίποτα από το κράτος». Αυτό είναι το βασικό δίδαγμα αυτής της υπόθεσης και εύχομαι να το καταλάβουν οι αρμόδιοι και εύχομαι να μην υπάρξει ξανά επανάληψη παρόμοιας καταστροφής».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.