Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Διαφωνεί με το πόρισμα ο ΑΔΜΗΕ

Η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Διαχειριστής, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για τα αίτια της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2021 στην Αττική.

Αναλυτικά ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει τα εξής:

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του.

Όταν το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ εντόπισε οπτικά την πρώτη εστία και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική, δεν είχε καταγραφεί ακόμη λειτουργία των ηλεκτρονόμων και του διακοπτικού υλικού. Όταν η φωτιά πλησιάζει, λόγω των καυσαερίων που προσεγγίζουν τους πυλώνες και τους αγωγούς, δημιουργείται ιονισμός ο οποίος παράγει ηλεκτρικά τόξα και άρα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο.

Το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3/8/2021, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο.

Δείτε ακόμα:  Φωτιές σε Σπάρτη, Ερέτρια, Άραξο και Κόρινθο!

Ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα για τον άμεσο εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.

Οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά, λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιών.

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

Δείτε ακόμα:  Φωτιά στην Πεντέλη - Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής (φωτό & βίντεο)

Ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Αποκάλυψη – Έτσι ξεκίνησε το «πύρινο τσουνάμι»

Το πόρισμα «φωτιά» για τα εγκληματικά λάθη στην πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη τον περασμένο Αύγουστο είδε το φως της δημοσιότητας.

Η μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη ξεκίνησε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου του 2021 έκαψε περίπου 100.000 στρέμματα πευκοδάσους και περί τις 130 κατοικίες.

Όπως γράφει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η φωτιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εφημερίδα:

«Ο μη επαρκής καθαρισμός στον πυλώνα ΧΑ 44 του ΑΔΜΗΕ ευθύνεται για τα 100.000 στρέμματα πευκοδάσους που κάηκαν πέρυσι τον Αύγουστο. Το 42σέλιδο πόρισμα της Πυροσβεστικής συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, για τους λόγους και τις αιτίες της καταστροφής».

Δείτε ακόμα:  Τον "τσίμπησαν" με 54 σακουλάκια ηρωίνης! (φωτό)

Βίντεο ντοκουμέντο του Eleftherostypos.gr με τις εκρήξεις σε πυλώνες του ΔΜΗΕ στην φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Βίντεο ντοκουμέντο οπού κατά την διάρκεια της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη διακρίνονται εκρήξεις σε πυλώνες του ΑΔΜΗΕ είχε παρουσιάσει το Eleftherostypos.gr.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο μόλις λίγα λεπτά από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη και δείχνει εκρήξεις που γίνονται στην περιοχή και βοήθησαν στην εξάπλωση της φωτιάς. Στο σημείο που θα δείτε τις εκρήξεις βρίσκονται και πυλώνες του ΑΔΜΗΕ που περνάει η υπερύψηλη τάση. Οι εκρήξεις αυτές συνεχίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις. Μάλιστα μόνο κατά την διάρκεια της ζωντανής εικόνας που μετέδιδε τότε το Eleftherostypos.gr κατεγράφησαν τουλάχιστον 6 εκρήξεις οπού μετά από λίγη ήταν και νέες εστίες πυρκαγιάς.

Σε επικοινωνία που έχει το Eleftherostypos.gr για να ενημερωθεί για τις εκρήξεις αυτές η απάντηση ήταν πως είναι λογικές και δεν υπάρχει κίνδυνος καθώς ήταν «ή ασφάλεια του μετασχηματιστή στον πυλώνα η οποία και “έπεφτε”»

Eleftherostypos.gr