Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην Πυροσβεστική από μάρτυρες και κατηγορούμενους

Συνεχίζονται οι καταθέσεις και οι απολογίες ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών, Αθανάσιου Μαρνέρη, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.

Κατηγορούμενοι και μάρτυρες ρίχνουν το μερίδιο της ευθύνης για το ό, τι συνέβη το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, προς την πλευρά της κυρίως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως- κατά πληροφορίες- προκύπτει από τις απολογίες και τις καταθέσεις ενώπιον του ανακριτή, παρότι, εκείνη την ημέρα, αστυνομία και τροχαία, είχαν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων και των παραθεριστών, εντούτοις, δεν είχαν την απαραίτητη εισήγηση της πυροσβεστικής.

«Βεβαίως και μπορούσαμε γιατί είχαμε και τη δυνατότητα και επαρκείς δυνάμεις και τα μέσα προκειμένου να ενημερώσουμε και να απομακρύνουμε τους πολίτες σε ασφαλές μέρος. Πιο συγκεκριμένα, εάν το αργότερο μέχρι τις 17.45 δινόταν η εισήγηση από την πυροσβεστική προς τον αρμόδιο φορέα και εν συνεχεία ενημερωνόταν η ΕΛΑΣ και η Τροχαία , ακολούθως δε δινόταν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων προς εμάς να συνδράμουμε σε μία τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών , είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί επιτυχώς και αυτό το λέω με βεβαιότητα και με βάση τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα» τόνισε στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή, κατηγορούμενος από την Τροχαία.

«Υπήρχε χρόνος για εκκένωση»

«Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα είναι 500-600 μέτρα, που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα. Συνεπώς υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς είμασταν πανέτοιμοι , ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική» ανέφερε ο ίδιος κατηγορούμενος στην απολογία του.

Δείτε ακόμα:  Έφυγε από τη ζωή υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής - Στον Γέρακα το τελευταίο αντίο

Μάλιστα, ο ίδιος κατηγορούμενος επέρριψε ευθύνες στη Πυροσβεστική και για το γεγονός πως κατά το χρόνο της πυρκαγιάς υπήρξε μποτιλιάρισμα.

«Δεν είχε δοθεί εισήγηση από την Πυροσβεστική απομάκρυνσης των πολιτών από τις κατοικίες τους με ασφαλή τρόπο. Με το δεδομένο αυτό οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν, πανικοβλήθηκαν καθόσον είδαν ξαφνικά τη φωτιά μπροστά τους. Έφυγαν όλοι μαζικά προς τα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα που θεωρείτο ασφαλής τόπος. Ωστόσο και εφόσον τους κυνηγούσε η φωτιά και δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανέβουν προς τη Λ. Μαραθώνος , αφού η φωτιά τους κυνηγούσε από τη Λ. Μαραθώνος προς τα κάτω , ήτοι προς τη θάλασσα, επέλεξαν υποχρεωτικά να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα . Αυτό είχε συνέπεια να δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα , να τους προλάβει η φωτιά και άλλοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και να κατευθύνονται πεζοί προς τη θάλασσα και άλλοι να εγκλωβίζονται από τη φωτιά. Επαναλαμβάνω πως αν είχε δοθεί εισήγηση από τον επίγειο επικεφαλής της πυροσβεστικής που είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να το κάνει , κυρίως όμως από το συντονιστή του ελικοπτέρου που βρισκόταν στην περιοχή και είχε πλήρη εικόνα της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι βέβαιο ότι θα είχαν ενημερωθεί όλοι οι πολίτες στο Βουτζά και το Μάτι και έτσι θα είχαν χρόνο οι συμπολίτες μας να μετακινηθούν και με τα οχήματά τους με ασφάλεια. (…)» ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Δείτε ακόμα:  Γλυκά Νερά: Νέα στοιχεία για τον δολοφόνο - Στο "μικροσκόπιο" δύο διαρρήξεις σε Μάτι - Παιανία

«Η αστυνομία είχε επαρκείς δυνάμεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απολογία κατηγορουμένου από την ΕΛΑΣ , ο οποίος με τη σειρά του την πράξη που του αποδίδεται και απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή σχετικά με τη δυνατότητα απομάκρυνσης των πολιτών αναφέρει: «Κατά πρώτον οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και τη Τροχαίας από τις 17.30 και μετά ήταν υπέρ επαρκείς προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία ασφαλή επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών στο Βουτζά και το Μάτι. Ωστόσο, για να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια , σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να γίνει εισήγηση από τον επικεφαλής της πυροσβεστικής προς το Δήμο ή την Περιφέρεια και εν συνεχεία εμείς αφού παίρναμε εντολή από τον Δήμο ή την Περιφέρεια θα βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών , όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι ακριβώς έγινε επιτυχώς και στην Κινέτα με πολύ λιγότερες δυνάμεις. Επίσης, ήθελα να σας επισημάνω ότι μέχρι τις 18.10 που από την ενημέρωση που είχαμε από τον επικεφαλής αξιωματικό η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και η ταχύτητά της ήταν μεγάλη , χωρίς να έχουμε κάποιο αίτημα είτε από τον επικεφαλής της αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, είτε από τον επικεφαλής της Τροχαίας , είτε από το σύνδεσμο της Τροχαίας που είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για ενίσχυση των δυνάμεών τους , εμείς στείλαμε επιπλέον δυνάμεις, κλιμακωτά συνέχεια».

«Η αστυνομία είχε από την πρώτη στιγμή και δη από τις 17.00 έως 17.40 επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να συνδράμει σε ένα σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών . Ωστόσο, τέτοια εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής της πυροσβεστικής , δεν δόθηκε ποτέ», όπως είπε ένας ακόμα κατηγορούμενος ο οποίος απολογήθηκε για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Δείτε ακόμα:  Βασ. Πιστικίδης: Καλή επιτυχία σε όλες και όλους που μπαίνουν στη μάχη των Πανελλήνιων Εξετάσεων

«Ήμασταν σε ετοιμότητα»

Στο ίδιο πνεύμα, και οι μάρτυρες που εξετάστηκαν από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρουν μεταξύ άλλων στις καταθέσεις τους πως, συγκεκριμένα, ο δήμος Μαραθώνα έχει στη διάθεση του πυροσβεστικά οχήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση.

«Ο Δήμος Μαραθώνα ‘έχει στη διάθεσή του πυροσβεστικά οχήματα . Γνωρίζω ότι δύο από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση και τα άλλα δύο είναι ανοιχτά με καρότσα. Τα δύο τα είχαν στην κατοχή τους οι εθελοντές δασοπυροσβέστες . Επίσης, έχουμε τουλάχιστον άλλα τέσσερα αστικά οχήματα τα οποία και αυτά μπορούν να συνδράμουν τόσο σε μία επιχείρηση διάσωσης , όσο και την απομάκρυνση των πολιτών μας. Εμείς είμασταν σε ετοιμότητα, ωστόσο δεν μας δόθηκε ποτέ εντολή ή εισήγηση από την πυροσβεστική προκειμένου να προβούμε σε απομάκρυνση των πολιτών . Εμείς είμασταν έτοιμοι να το κάνουμε αφού είχαμε όλο το έμψυχο και άψυχο δυναμικό για την υλοποίηση μίας τέτοιας επιχείρησης και μάλιστα από την πρώτη στιγμή , ήτοι από τις 16.41 και μετά. Μάλιστα τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών θα μπορούσαμε να την είχαμε κάνει , αφού σε κάτι τέτοιο προβήκαμε περίπου στις 20.00 , κατόπιν του ΣΟΠΠ αφού στείλαμε λεωφορείο μας στην Αγία Μαρίνα προκειμένου να περισυλλέξουμε συμπολίτες μας . Χωρίς εισήγηση , δεν μπορούσαμε σύμφωνα με τη νομοθεσία να προβούμε σε τέτοια επιχείρηση . Άλλωστε για την υλοποίηση της χρειάζεται να παίρνουμε κατευθύνσεις από την πυροσβεστική διότι αυτή είναι που γνωρίζει την κατεύθυνση της πυρκαγιάς» τόνισαν χαρακτηριστικά οι μάρτυρες.

newsit.gr