Φωτιά στον Σχίνο: Βασικός ύποπτος ένας 90χρονος – Οι έρευνες της αστυνομίας

Καύση ξερόκλαδων μέσα σε ελαιώνα (λιοστάσι) στον Σχίνο Λουτρακίου, φέρεται σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος να είναι η αιτία έναρξης της πρώτης μεγάλης φωτιάς για την φετινή αντιπυρική περιόδου, που προς το παρόν έχει κατακαύσει περισσότερα από 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ύποπτος ένας 90χρονος

Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς έχει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, και εξετάζει ως βασικό ύποπτο έναν… 90χρονο άνδρα.

Ερευνάται εάν ήταν εκείνος που αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα από ελαιόδεντρα και υλικά που ευνοούν τη εύφλεξη, σε μία ημέρα που οι άνεμοι ήταν ισχυροί και ο κίνδυνος να γιαγωντωθεί μια φωτιά ήταν τεράστιος.

Πράγματι, οι άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ, κατά τόπους με ριπές που έφθαναν τα 10, τροφοδότησαν το βράδυ της Τετάρτης, την γρήγορη εξάπλωσής της φωτιάς και τον αρχικό σχηματισμό ενιαίου μετώπου έως και 5 χιλιόμετρα, απειλώντας 14 οικισμούς και δύο Ιερές Μονές, για τις οποίες έγιναν εισηγήσεις προληπτικών απομακρύνσεων των κατοίκων. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μπήκαν στη μάχη τα εναέρια μέσα και υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επικίνδυνο καπνικό νέφος έφθασε από την Αττική έως και την Ικαρία! Παράλληλα έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες σπίτια, αποθήκες, σε κολόνες ηλεκτροδότησης, ακόμη και σε δύο βάρκες!

Οι καιρικές προγνώσεις ήταν δυσοίωνες για το βράδυ της Πέμπτης έως και τα ξημερώματα της Παρασκευής, καθώς έκαναν λόγο για μεγάλη ένταση ανέμων έως και πάνω από 8 μποφόρ. Ενδεικτική ήταν η εντολή του Λιμεναρχείου και της Πολιτικής Προστασίας προς τον Ναυτικό Όμιλο Αλεποχωρίου προκειμένου να διαθέσουν τα σκάφη τους σε περίπτωση εκκένωσης δια θαλάσσης.

Η μεγάλη πυρκαγιά αποκόπηκε σε μικρές διάσπαρτες εστίες στα Γεράνεια Όρη και σε μεμονωμένους οικισμούς με το στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας έως ότου μπορέσουν να επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα. Η πιο επικίνδυνη κατάσταση παρατηρείτο στην περιοχή Χάνι Δερβενίου, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Ορεινό Αλεποχωρίου.

Το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής εμπόδισε τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ προβλημάτισε η μεγάλη καύσιμη ύλη μέσα στους οικισμούς, καθώς υπήρχαν ξερά χόρτα που δεν είχαν αποψιλωθεί.

Από νωρίς χθες το πρωί έως και αργά το απόγευμα επιχείρησαν από αέρος 17 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 8 Καναντέρ, 5 Πετζετέλ και δύο Σινούκ, ενώ 2 ΒΚ είχαν συντονιστικό έργο. Στο επίγειο έργο της κατάσβεσης είχαν ριχθεί 265 πυροσβέστες με 90 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων, ένα μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ βοηθούσαν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου” δηλώνει ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και συμπληρώνει: “Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς”.

Σχετικά με καταγγελίες ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το 112 για την εκκένωση των περιοχών, πηγές της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφεραν ότι η απομάκρυνση πολιτών ήταν εφικτή με άλλους τρόπους και ένα μήνυμα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα προκαλούσε πανικό.

Ωστόσο αργότερα ο αριθμός έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιήθηκε με την ειδοποίηση στους κατοίκους των περιοχών Αιγειρούσες και Ντουράκος, να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν αμέσως προς το Αλεποχώρι μέσω του παραλιακού δρόμου. Αυτές ήταν δύο ακόμη περιοχές που εκκενώθηκαν προληπτικά εξαιτίας της φωτιάς. Νωρίτερα, καθώς η φωτιά κινείτο προς τα Μέγαρα, ζητήθηκε μέσω του 112 να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα και να κινηθούν προς τα Μέγαρα. Αργά το απόγευμα με νέο μήνυμα μέσω 112, λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων, συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ιερά Μονή Αγίου Ιεροθέου να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά. Εκκενώθηκαν επίσης και δύο μοναστήρια της περιοχής. Πρόκειται για την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη από όπου απομακρύνθηκαν 80 μοναχές, ενώ 17 μοναχοί εγκατέλειψαν με υπόδειξη της αστυνομίας και την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής. Πληρώματα περιπολικών της αστυνομίας καλούσαν από τα μεγάφωνα τους κατοίκους, να εκκενώσουν την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο των πιλότων που επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, ήταν δύσκολο, καθώς η ορατότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή λόγω του καπνού, με τις ρίψεις να γίνονται σε “καθαρά” από καπνό σημεία.

Ο πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου Δημήτρης Δεσύλλας ανέφερε πως η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές: “Δυστυχώς έχει καεί τεράστια έκταση δάσους, ενώ από την πάνω πλευρά του οικισμού έχουν καεί σπίτια. Στις Βαμβακές μάθαμε έχουν καεί 5 σπίτια, στην Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από 5 γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά.

Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη ήμασταν μέσα στην φωτιά. Φοβηθήκαμε όλοι, πανικοβληθήκαμε. Η φωτιά όταν άρπαξε το βουνό μπορεί να έφτασε σε ύψος και τα 100 μέτρα. Έγινε στην κυριολεξία η νύχτα μέρα. Δεν είχε καεί ποτέ ξανά αυτή η πλευρά”.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος. Από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, συμμετέχει στον συντονισμό ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ έχει θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το νοσοκομείο Κορίνθου, καθώς και τα Κέντρα υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Επίσης, έχει διαθέσει 5 ασθενοφόρα επιπλέον εκείνων που υπάρχουν συνήθως στην περιοχή.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.