Φόβοι για «κοκτέιλ» γρίπης-κορονοϊού – Τι συστήνουν οι επιστήμονες

Προ των πυλών είναι η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού -που συνήθως συνιστάται να γίνεται περί τα τέλη Οκτωβρίου- με τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους για τη συνύπαρξη των δύο ιών και να συστήνουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης ακόμη και ταυτόχρονα με αυτόν κατά του κορονοϊού εφόσον κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή θα μπει στο πρόγραμμα για τρίτη δόση. Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό.

Πρόσφατη δημοσίευση, μάλιστα, στο έγκριτο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», τα δεδομένα της οποίας συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Ελένη Κορομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), δείχνει ότι μια καθυστέρηση κατά έναν ή δύο μήνες στον ετήσιο εμβολιασμό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου κατά 10% έως 20%.

Συνέπειες

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ προετοιμάζονται για τη φετινή περίοδο επιτήρησης της γρίπης και υπό επεξεργασία είναι ήδη η εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Φέτος αναμένεται να δοθεί μεγάλη προσοχή, όπως και πέρυσι, καθώς η κυκλοφορία τόσο του κορονοϊού όσο και των ιών της γρίπης μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε νοσήσαντες και το σύστημα Υγείας. «Φοβόμαστε ότι πραγματικά η συνύπαρξη αυτών των δύο λοιμώξεων του αναπνευστικού μπορούσε να έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην υγεία των πολιτών», ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τρίτη δόση

Την προσεχή Δευτέρα αναμένονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοινώσεις όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου της Covid-19, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, και πρόσθεσε ότι οι αρνητές δεν θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξα μηνύματα, αλλά και «καμπανάκια», έδωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Νίκος Σύψας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του (ΣΚΑΪ). Από τη μία, όπως είπε, το καλοκαίρι του 2022 ο ιός πιθανόν «δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί», από την άλλη, προέβλεψε ότι έως τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Ερωτηθείς για το πότε θα τελειώσει η πανδημία, σημείωσε χαρακτηριστικά πως το επόμενο καλοκαίρι «θα έχουμε είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιο είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί». Ωστόσο, εξήγησε πως υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: Από τη μία, «μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη» (κάτι που δεν πιστεύει ότι θα συμβεί) και από την άλλη, «μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από το εξωτερικό, όπως την Αφρική, που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί».

Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων και τον κίνδυνο διασποράς στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό, ο καθηγητής παρέθεσε τους κινδύνους από τη νόσηση που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες (το γνωστό και ως long Covid σύνδρομο) και υπογράμμισε ότι οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Ολα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αριθμοί

255 κρούσματα χθες
11 εισαγόμενα
431 στην Αττική
337 στη Θεσσαλονίκη
314 το σύνολο των κρουσμάτων
39 θάνατοι χθες
394 το σύνολο των θανάτων
352 διασωληνωμένοι
080 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.