Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος της τιμής, στα ύψη και το πετρέλαιο – Πέφτει η βενζίνη, αποκλιμάκωση στο ρεύμα

Με… τρενάκι του τρόμου έχοντας συνεχή σκαμπανεβάσματα, μοιάζει η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία για μια ακόμη φορά πήρε την ανηφόρα. Σήμερα μόνο σημειώθηκε άνοδος +7,4%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 146,250 €/ MWh. Ετσι, η περίοδος ενεργειακής… ηρεμίας δείχνει να οδεύει στο τέλος της, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα που αρχίζει να δείχνει τα «δόντια» του στην Ευρώπη. Η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου καταγράφουν σημαντική άνοδο και την ίδια στιγμή η τιμή του Brent καλπάζει, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του OPEC+ το προσεχές Σαββατοκύριακο, με τις φήμες να οργιάζουν ότι θα αποφασιστεί νέα μείωση στην παραγωγή.

Έτσι λοιπόν η τιμή του «μαύρου χρυσού» είναι στα 87 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3,35%, ενώ το αμερικάνικο αργό καταγράφει επίσης άνοδο 3,5% στα 80,9 δολάρια. Αντίβαρο σε αυτή την ανοδική πορεία για την διαμόρφωση των λιανικών τιμών, αποτελεί το ευρώ που σήμερα καταγράφει κέρδη 0,4% στα 1,037 έναντι του δολαρίου. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο και την τηλεδιάσκεψη του OPEC+, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, πριν από τις 5 Δεκεμβρίου που έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για την επιβολή του πλαφόν.

Ο Οργανισμός συνεδριάζει καθώς η διαφαινόμενη απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού και το πλαφόν της G7, θέτουν ερωτηματικό για την προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας προσφοράς, απόφαση με ισχύ έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Στα ευχάριστα για τους οδηγός ότι μειώνεται η τιμή της αμόλυβδης! Οι μέσες τιμές της αμόλυβδης από τις 9 Νοεμβρίου έχουν κινηθεί ως εξής:

Αμόλυβδη

9 Νοεμβρίου, 2.111€
29 Νοεμβρίου, 1.981€

Ντίζελ κίνησης

9 Νοεμβρίου, 2.095€
29 Νοεμβρίου, 1.923€

Πετρέλαιο θέρμανσης

9 Νοεμβρίου, 1.35€
29 Νοεμβρίου, 1.183€

Επεσε η τιμή χονδρικής στο ρεύμα

Το μοναδικό ίσως θετικό νέο της ημέρας είναι η μειωμένη τιμή στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τα 378, στα 330 ευρώ/MWh, για την Πέμπτη, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, η ελάχιστη σε 0 ευρώ και η ζήτηση σε 160 γιγαβατώρες. Στο μείγμα παραγωγής 51,1% έχει το αέριο, 22,5% οι ΑΠΕ, 10,9% οι εισαγωγές, 10,3% ο λιγνίτης και 1,5% τα υδροηλεκτρικά.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.