Γ. Δαβερώνης: Νέα μέτρα στήριξης αν δεν ανοίξουμε τα Χριστούγεννα


Για τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown στην εστίαση μίλησε στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΣΑ τόνισε το γεγονός ότι «υπάρχουν φόβοι για πανδημία λουκέτων σε εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα και κατά συνέπεια πάρα πολλές απολύσεις εργαζομένων». «Μην ξεχνάμε πως ο κλάδος της εστίασης απασχολεί 330.000 εργαζομένους. Στηρίζει απόλυτα τον τουρισμό και την οικονομία», προσέθεσε.

Στην ερώτηση τι θα σημαίνει για τον κλάδο να παραμείνει κλειστός τα Χριστούγεννα, ο κ. Δαβερώνης επισημαίνει πως αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και σε αυτή τη φάση προέχει η ασφάλεια και η δημόσια υγεία.

Δείτε ακόμα:  «Βόμβα» Σγουρού: Πατούλης - Δούρου με κοινό δικηγόρο κατά πληγέντων σε Μάτι και Μάνδρα

Ωστόσο όπως τόνισε ο ίδιος, αν συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει περαιτέρω τον κλάδο με δύο τρόπους: Το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής να μην επιστραφεί και να ενεργοποιηθούν στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Για την τακτική του «ακορντεόν» αναφορικά με το lockdown, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων ξεκαθάρισε πως αν συμβεί αυτό, καμία επιχείρηση δεν θα ανοίξει, καθώς θα είναι περαιτέρω καταστροφικό για τον κλάδο.

Δείτε ακόμα:  Παγώνη: Μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξει η εστίαση - Μέτρα μέχρι και το Πάσχα!

Σημειώνεται πως το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί από την πανδημία οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης αποτυπώνεται στον τζίρο που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις τον Αύγουστο, με την πτώση να διαμορφώνεται στο 33,6%.

Με βάση στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2020 ανήλθε σε 124.306.749 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,6% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 187.304.387 ευρώ.

Δείτε ακόμα:  Παγώνη: Την επόμενη βδομάδα πρέπει να ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια - Η εστίαση μπορεί να ανοίξει αρχές Φεβρουαρίου

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2020 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (68,9%) και η μικρότερη μείωση (1,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (25,3%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Newsbomb.gr