Γαλακτοκομικά: Νέες αυξήσεις στις τιμές και προβληματισμός για ελλείψεις

Σε είδος πολυτελείας έχουν μετατραπεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις τιμές των τυριών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ να παίρνουν διαρκώς την ανηφόρα.

Ήδη οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί μεσοσταθμικά κατά τον τελευταίο χρόνο φτάνουν το 15% ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και βάσει των τιμολογίων που φτάνουν στις επιχειρήσεις τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ αναμένονται και νέες ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Η τιμή του γάλακτος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ με τους παραγωγούς να δυσκολεύονται να αντέξουν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών. Πολλά ζώα υποσιτίζονται και άλλα οδηγούνται σε σφαγή με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή γάλακτος να είναι μειωμένη.

Την ίδια στιγμή και το κόστος του εισαγόμενου γάλακτος είναι πολύ υψηλό καθώς αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει αυτάρκεια κατά 50% σε αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο το εισάγει από άλλες χώρες.

Δεν αναμένεται άμεσα αποκλιμάκωση των τιμών

Άμεσα δεν φαίνεται στο ορίζοντα αποκλιμάκωση των τιμών στα γαλακτοκομικά ενώ εκφράζονται ανησυχίες για ελλείψεις το επόμενο διάστημα οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι μικρές, στα επίπεδα του 5%, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.

Παρά το γεγονός όπως επισημαίνει ο ίδιος, ότι υπήρχαν προσδοκίες για βελτίωση της εικόνας λόγω της μείωσης στην τιμή των ζωοτροφών μετά την επανέναρξης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μέσα στο καλοκαίρι, η αποκλιμάκωση στην τιμή του γάλακτος δεν έχει φανεί ακόμα.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά των γαλακτοκομικών έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου όπως και στα υλικά συσκευασία και τα μεταφορικά.

Το αυξημένο κόστος του γάλακτος βεβαίως πέρα από τα τυροκομικά συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές σε μία σειρά από άλλα προϊόντα που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη. Έτσι οι ανατιμήσεις αναμένεται να επηρεάσουν ένα μεγάλο μέρος στην αγορά τροφίμων αλλά και επιχειρήσεις όπως ζαχαροπλαστεία ή καταστήματα εστίασης.

 

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.