Γεωργιάδης: Καθημερινοί έλεγχοι για τις τιμές καυσίμων – «Τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες

Συνεχείς και επί καθημερινής βάσεως γίνονται έλεγχοι στα καύσιμα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι πρόστιμα επιβάλλονται συνεχώς τόσο σε πρατήρια, όσο και σε σούπερ μάρκετ και αποθήκες.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 είπε, ακόμη, ότι μετά τη νέα κάρτα καυσίμων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το τρίμηνο του καλοκαιριού, η Ελλάδα υποχωρεί στον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσον αφορά στην τιμή των καυσίμων.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως μετά το καλοκαίρι η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική χρονιά, ανεξάρτητα του πότε θα γίνουν οι εκλογές ημερολογιακά.

Πρόστιμα στους παραβάτες

Τα βενζινάδικα που είτε αισχροκερδούν είτε πωλούν νοθευμένα καύσιμα, έχουν τεθεί στο επίκεντρο των ελέγχων.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε 4 βενζινάδικα, μετά από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς διαπιστώθηκε ότι αισχροκερδούσαν.

Πιο συγκεκριμένα, τα βενζινάδικα που διαπιστώθηκε ότι αισχροκερδούσαν εντοπίστηκαν στην Αττική, την Καλαμάτα, τη Νάξο και το Γύθειο, από ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), για αυτό και τους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πρατηρίων υγρών καυσίμων με νοθευμένα καύσιμα.

Όπως έχει τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προχωρά η σφράγιση πρατηρίων που εμπορεύονται ή διακινούν νοθευμένα καύσιμα προσθέτοντας ότι προβλέπεται και η δημοσιοποίηση των στοιχείων των πρατηρίων υγρών καυσίμων που θα βρεθούν να παρανομούν.

Η χρονική διάρκεια, δε, των λουκέτων για νοθευμένα καύσιμα θα είναι ανάλογη της ποσότητας που θα εντοπίζεται και θα κυμαίνεται από 10 έως 90 ημέρες.

Στα πρατήρια, δε, που θα βρεθούν να εμπορεύονται ή να διακινούν νοθευμένα καύσιμα, θα μπαίνει ταινία στην οποία θα αναφέρεται – στα ελληνικά και τα αγγλικά – ότι το πρατήριο αυτό σφραγίζεται λόγω νοθείας

Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων, που θα προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι οι εξής:

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΟΘΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ

μέχρι 5.000 λίτρα

10 ημέρες

άνω των 5.000 λίτρων – 20.000 λίτρα

30 ήμερες

Άνω των 20.000 λίτρων – 45.000 λίτρα

50 ήμερες

Άνω των 45.000 λίτρα

90 ημέρες

Η σφράγιση επιβάλλεται σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου ή όποιας άλλης εγκατάστασης, με ειδικές σφραγίδες και αυτοκόλλητες ταινίες στην κεντρική είσοδο και στις αντλίες. Στις αυτοκόλλητες ταινίες αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Τα νοθευμένα καύσιμα πρέπει να απαντλούνται υποχρεωτικά με ειδικές διαδικασίες και με δαπάνες του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κατά τη διάρκεια που αυτό θα είναι σφραγισμένο, αλλιώς η εγκατάσταση δεν θα μπορεί να λειτουργεί μετά το πέρας της σφράγισής της.

 

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.