Γερ. Βουδούρης: Καρκίνος Μαστού – Αίτια, συμπτώματα και πρόληψη

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος που εμφανίζει ο γυναικείος πληθυσμός, αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως θα νοσήσουν 1.000.000 γυναίκες, ενώ στην Ελλάδα εμφανίζουν καρκίνο του μαστού 4.500 γυναίκες ετησίως.

Με τις πληροφορίες αυτές θέλουμε οι γυναίκες να ευαισθητοποιηθούν, να τον γνωρίσουν, να εκτιμήσουν τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης, η οποία σώζει τη ζωή και τέλος να καταλάβουν ότι η υγεία του μαστού τους είναι προσωπική τους υπόθεση.

ΑΙΤΙΑ

    1. Ηλικία: εμφανίζεται συχνότερα μετά τα 40 χρόνια, σπανιότερα κάτω από τα 35 έτη, εκτός και αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.
    2. Κληρονομικότητα: Το 5-10% των κρουσμάτων έχουν σχέση με κληρονομικούς παράγοντες.
    3. Διαταραχές της έμμηνου ρήσης: Πρώιμη έναρξη (πριν το 12ο έτος) ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55 έτη) ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
    4. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών για μεγάλο χρόνο, η ακτινοβολία, η ατεκνία και τέλος η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πως θα καταλάβουμε ότι κάτι υπάρχει στον μαστό;

Ψηλαφητό ανώδυνο ογκίδιο ή μάζα, ψηλαφητοί μασχαλιαίοι αδένες, έκκριση υγρών από την θηλή, η θηλή να εισέρχεται στο εσωτερικό του μαστού, το δέρμα του μαστού να είναι ερυθρό και να είναι σαν το φλοιό του πορτοκαλιού, ο ένας μαστός να είναι μεγαλύτερος από τον άλλο.

ΠΡΟΛΗΨΗ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σε αρχικά στάδια με την κατάλληλη θεραπεία οδηγούν πολλές φορές στην ίαση ή τουλάχιστον στην αύξηση της επιβίωσης μετά τα 5 έτη.

Οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται κάθε γυναίκα μετά τα 40 χρόνια, εκτός και εάν υπάρχει κληρονομικότητα,τότε από τα 30 είναι:

  • H αυτοεξέταση, τουλάχιστον κάθε μήνα ή εξέταση από ειδικό γιατρό χειρουργό ή γυναικολόγο μία φορά τον χρόνο
  • Mία μαστογραφία αναφοράς, στα 35 έτη και μετά τα 40 χρόνια κάθε χρόνο
  • Yπερηχογράφημα μαστών κάθε χρόνο και σε περιπτώσεις που δε βοηθάνε οι άλλες απεικονιστικές εξετάσεις γίνεται μαγνητική τομογραφία μαστού
  • Bιοψία του ύποπτου ευρήματος για ιστολογική εξέταση

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στην περίπτωση που η διάγνωση είναι θετική για καρκίνο, η ασθενής πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό Γιατρό, Mαστοχειρουργό ή Oγκολόγο.

Δρ. Γεράσιμος Βουδούρης

Παθολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής Γενικής Κλινικής ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.