Γέρακας: Με …κλήρωση μπήκαν τα παιδιά στην αίθουσα του 10ου Νηπιαγωγείου

«”Κι αν σου κάτσει;”. Η γνωστή ατάκα από το δημοφιλές παιχνίδι τζόγου χαρακτηρίζει την τύχη των νηπίων και των οικογενειών τους στο 10ο Νηπιαγωγείο Γέρακα», σημειώνει η ΚΟ Γέρακα του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της για την κατάσταση στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η καταγγελία της ΚΟ ότι τη Δευτέρα, μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς αποφασίστηκε «ποια παιδιά θα έχουν σχολική αίθουσα Νηπιαγωγείου, ποια θα πεταχτούν σε αίθουσες κοντέινερ, ποια θα περνάνε “δημιουργικά” τις ώρες τους σε βιβλιοθήκες και αίθουσες εκδηλώσεων δημοτικών σχολείων της περιοχής αφού “περισσεύουν”».

Επισημαίνει την ευθύνη της δημοτικής αρχής που δεν έχει πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη στέγαση του συνόλου των εγγεγραμμένων παιδιών.

Η Κ.Ο. Γέρακα του ΚΚΕ προσθέτει:

«Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια, όσο και της ΝΔ που είναι κυβέρνηση σήμερα, που νομοθετήσανε και εφαρμόζουν τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή χωρίς παράλληλα να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα σε σχολικές αίθουσες και εκπαιδευτικούς για την επιτυχημένη λειτουργία της. Προφανώς είναι και ευθύνη ολιγωρίας της δημοτικής αρχής που ενώ είχε τρία χρόνια προετοιμασίας για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, ενώ από 23/6 είχε στα χέρια της εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να δημιουργηθούν παραρτήματα για το 9ο και 10ο Νηπιαγωγείο Γέρακα που είχαν υπεράριθμες εγγραφές (απόφαση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου 24/6 για τοποθέτηση κοντέινερ) δεν έχει τοποθετήσει αίθουσες μέχρι και σήμερα. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη καθώς νήπια του 5ου Νηπιαγωγείου μεταφέρθηκαν στο 10ο (ένα κοντέινερ και μια αίθουσα προκάτ, με ακαθάριστη αυλή και παιδική χαρά που φεύγουν κομμάτια) αφού και εκεί ήταν υπεράριθμες οι εγγραφές.

Δείτε ακόμα:  Δημ. Λαμπαρού για την κατάληψη στο Γυμνάσιο Μαραθώνα: Είναι όλοι άφαντοι!

Αποτέλεσμα, γονείς να καλούνται να διανύσουν απόσταση έως και 6 χλμ. για να πάνε τα παιδιά τους σε κοντέινερ ή χώρους δημοτικών σχολείων που δεν διασφαλίζουν καμία εκπαιδευτική διαδικασία αφού αυτοί οι χώροι δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για νήπια ούτε ανατομικά ούτε παιδαγωγικά. Κανένα υγειονομικό μέτρο δεν μπορεί να ακολουθηθεί προφανώς όταν παιδιά 4 χρονών καλούνται να εξυπηρετηθούν σε τουαλέτες ακατάλληλες για το μέγεθός τους, με πρόσμειξη μαθητών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου. Ακόμα παραπέρα κανένας δεν εγγυάται την ασφάλεια των νηπίων που ειδικά τις πρώτες δύσκολες μέρες της προσαρμογής θα κινούνται σε χώρους μεγάλους, άγνωστους με παρουσία μεγαλύτερων παιδιών που από βιασύνη ή απροσεξία μπορούν να τα τραυματίσουν.

Δείτε ακόμα:  ΕΦΚΑ: Οδηγίες για την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ σε Ραφήνα, Σπάτα, Παλλήνη, Ν. Μάκρη & Αν. Αττική

Απάντηση στην αγωνία και την αγανάκτηση των γονιών ήταν η προσπάθεια να διενεργηθεί δεύτερη κλήρωση το απόγευμα της Δευτέρας 14/9, κλήρωση που σταμάτησε στην σύσσωμη αντίδραση των γονέων. Είχε προηγηθεί η “αποστομωτική” απάντηση της αντιδημάρχου Παιδείας ότι είναι και τυχεροί οι γονείς που καλούνται να πάνε τα παιδιά τους στο 3ο Δημοτικό γιατί αυτό είναι καινούργιο. Υπήρξε δε δέσμευση από τη δημοτική αρχή ότι σε 15 μέρες τα υπόλοιπα παιδιά θα πάνε σε κτίριο που χτίζεται στην περιοχή του Γέρακα σαν βρεφονηπιακός. Είναι απορίας άξιο βέβαια πώς θα τελειώσει σε 15 μέρες κτίριο που είναι στα μπετά όταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ούτε τα κοντέινερ δεν μπήκαν (τα οποία ο δήμαρχος δήλωνε ότι θα είναι και υπεράριθμα για να μην υπάρχει πρόβλημα).

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Διακοπή υδροδότησης λόγω βλάβης στο Κόκκινο Λιμανάκι

Χρειάζεται σήμερα οι γονείς να διεκδικήσουν από το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια και τον δήμο το αυτονόητο. Να υπάρχει σύγχρονο ασφαλές σχολείο, με το σύνολο των εκπαιδευτικών, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, με τραπεζοκόμο και ιατρικό νοσηλευτή. Με τμήματα έως 15 μαθητές, με όλα εκείνα τα αυξημένα μέτρα υγιεινής που πρέπει να υπάρχουν έτσι και αλλιώς στα Νηπιαγωγεία πολύ περισσότερο σήμερα εν μέσω πανδημίας. Χρειάζεται σήμερα να σκεφτούν οι γονείς -και να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα- ότι για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα λεφτά υπάρχουν, ότι για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες το κράτος δίνει δισεκατομμύρια ευρώ, για να φτιαχτούν όμως σχολεία ούτε ένα ευρώ, για να φτιαχτεί για παράδειγμα Νηπιαγωγείο στην περιοχή της Κάτω Μπαλάνας ούτε λόγος».

902.gr