Γέρακας: Στη Βουλή το θέμα του καταυλισμού των Ρομά & οι συνθήκες διαβίωσης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και Εσωτερικών, σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στον Γέρακα κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ


Αναλυτικά:

Λήψη μέτρων για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή του Γέρακα στο Δήμο Παλλήνης που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους αλλά και για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Στην περιοχή του Γέρακα του Δήμου Παλλήνης πλησίον του νεκροταφείου της περιοχής εδώ και χρόνια διαβιούν με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες δεκάδες οικογένειες Ρομά. Η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού, δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων των Ρομά που διαβιούν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως επίσης και για τα χιλιάδες εργατικά – λαϊκά στρώματα που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα η συνολική υποβάθμιση της περιοχής, με την συνεχή αποψίλωση κοινωνικών υποδομών, και η «γκετοποίηση» κοινωνικών ομάδων διαμορφώνουν συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για τους κατοίκους της περιοχής αυξάνοντας τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς κτλ.

Το ΚΚΕ με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του έχει απαιτήσει να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να διαμορφώνονται περιοχές γκέτο, που οξύνουν το πρόβλημα και τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και το ρατσισμό.

Αντί όλων των αναγκαίων και ολοκληρωμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όλες οι κυβερνήσεις συνεχίζουν στο δρόμο της προβολής διάφορων αποσπασματικών προγραμμάτων, της γκετοποίησης και υποβάθμισης ολόκληρων περιοχών. Συνεχίζουν να αξιοποιούν τον πληθυσμό των Ρομά πότε ως εξιλαστήριο θύμα για να κρυφτεί η κρατική ευθύνη και πότε ως εξαγοράσιμο τμήμα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, δίκαια προκαλεί την ανησυχία σε ευρύτερα τμήματα του λαού που ζουν στην περιοχή και έρχονται αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους κατάσταση.

Το ΚΚΕ, απαιτεί την μετεγκατάσταση αυτών των οικογενειών σε ασφαλές σημείο που θα διασφαλίζεται η πρόσβαση σε νερό και ρεύμα και θα εξασφαλίζονται σύγχρονοι όροι διαβίωσης. Είναι η μοναδική λύση που μπορεί να προστατεύσει τις ίδιες τις οικογένειες Ρομά αλλά και το σύνολο του λαού της περιοχής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης οικογενειών Ρομά στην περιοχή του Γέρακα, για να προστατευθούν οι ίδιες αλλά και το σύνολο του πληθυσμού που ζει και εργάζεται στην περιοχή.

Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Αμπατιέλος Νίκος
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Κτενά Αφροδίτη
Μανωλάκου Διαμάντω
Τσοκάνης Χρήστος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.