Γεράσιμος Βουδούρης: Μέσα Ιουνίου ο στόχος για κάτω από 1000 κρούσματα

Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται απο την πιστοποιημένη διενέργεια, και η χρησιμότητα από την αξιοπιστία της ειλικρινούς ανακοίνωσης του αποτελέσματος, από τον πολίτη. Mια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα Polis, ο γιατρός, δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα υγείας και πρόεδρος του “Καβουνίδη”, Γεράσιμος Βουδούρης.

Ποιος ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η ανάπτυξη της ΠΦΥ εχει καθυστερήσει πολύ, πρέπει να εξελιχθεί άμεσα όπως αρμόζει σε ανεπτυγμένα συστήματα υγείας ώστε να μπορεί ν

Την ώρα που καθημερινά ανακοινώνεται νέα χαλάρωση μέτρων και επαναλειτουργία δραστηριοτήτων πολλά είναι τα ερωτήματα που τίθενται τόσο για την πραγματική εικόνα της πανδημίας όσο και για τα αποτελέσματα από το άνοιγμα του τουρισμού.

Παράλληλα διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις μετά τις παρενέργειες των εμβολίων ενώ και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός το τελευταίο διάστημα έχει μπει στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης.

Για όλα αυτά, αλλά και την αποτελεσματικότητα των self tests μιλήσαμε με τον γιατρό Γεράσιμο Βουδούρη, Εντεταλμένο Δημόσιας Υγείας στο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, πρόεδρο του «Φίλιππου Καβουνίδη» και Δημοτικό Σύμβουλο.

Ποια ειναι η γνώμη σας για την εξέλιξη της πανδ​ημίας;

Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μια μείωση των αριθμών, με βάση την οποία θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για βελτίωση. Η εικόνα της πραγματικής βελτίωσης όμως, προκύπτει απο την μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τον αριθμό των θανάτων, τη μείωση των διασωληνωμένων, την μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα. Στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες.

Για να μιλήσει όμως κάποιος για πράσινη χώρα, πρέπει ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων να ειναι κάτω απο 1000, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του Ιουνίου.

Είναι δικαιολογημένος ο φόβος για τον εμβολιασμό;

Κατά την γνώμη μου ειναι αδικαιολόγητος, γιατί μεγαλύτερος είναι ο φόβος να μολυνθεί κάποιος απο τον ιό με απρόβλεπτες βλαπτικές συνέπειες. Η υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση για τα εμβόλια και τις απειροελάχιστες ποσοστιαία επιπλοκές τους θα μειώσουν τον φόβο και θα αποστομώσουν αρνητές και τρομολάγνους.

Ποια η γνώμη σας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό;

Όποια προσπάθεια υποχρέωσης μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Η Δημόσια υγεία όμως απευθύνεται στην προάσπιση του πληθυσμού, επομένως κλάδοι εργαζομένων που έχουν σχέση με το κοινό, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Ανοίγει η πόρτα του τουρισμού, υπάρχει διαφορά με το 2020;

​Βεβαίως υπάρχει, γιατί πλέον έχουμε εκατομμύρια εμβολιασμένων οι οποίοι ταξιδεύουν με πιστοποιητικά εμβολιασμού και self-test.

Aποτελεσματικότητα και χρησιμότητα self-testing….

Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται απο την πιστοποιημένη διενέργεια, και η χρησιμότητα απο την αξιοπιστία της ειλικρινούς ανακοίνωσης του αποτελέσματος, απο τον πολίτη.

Ποιος ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η ανάπτυξη της ΠΦΥ εχει καθυστερήσει πολύ, πρέπει να εξελιχθεί άμεσα όπως αρμόζει σε ανεπτυγμένα συστήματα υγείας ώστε να μπορεί να μελετήσει το τείχος ανοσίας και την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης καθε πανδημίας, και την εφαρμογή μέτρων για την Δημόσια υγεία.

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.