Γερμανός λοιμωξιολόγος για τον κορονοϊό: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει έναν χρόνο

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν, κορυφαίος λοιμωξιολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου και σύμβουλος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εκτιμά ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει έναν χρόνο.

Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν θα διατηρηθούν όλοι οι περιορισμοί σε ισχύ: «Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα περάσουμε ένα χρόνο σε συνθήκες κατάστασης έκτακτης ανάγκης της κοινωνίας, αλλά δεν είναι πιθανό ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα. Θα μπορούμε και θα πρέπει να κάνουμε αναπροσαρμογές», δήλωσε στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Die Zeit».

Προκειμένου να έχουμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα του αριθμού των μολυσμένων ανθρώπων, πρότεινε κάθε νοικοκυριό, στο οποίο ζει ένα άτομο το οποίο έχει αποδεδειγμένα προσβληθεί από τον κορονοϊό, να θεωρείται ότι νοσεί συνολικά και να απομονώνεται αναλόγως.

«Εάν ένα μέλος του νοικοκυριού είναι θετικό μετά από τέστ, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ολόκληρο το νοικοκυριό ως θετικό, ακόμα και χωρίς να έχει κάνει τέστ, διότι πολύ απλά γνωρίζουμε ότι θα συμβεί το εξής: εάν ένα μέλος της οικογένειας είναι μολυσμένο, μολύνει όλους τους άλλους. Άν θεωρήσουμε λοιπόν, ότι όλοι στην οικογένεια είναι θετικοί τότε εξοικονομούμε ένα μεγάλο όγκο τεστ. Αυτή την τακτική θα προτείνω και στις υγειονομικές Αρχές», είπε στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Ζήτησε επίσης να βρεθούν λύσεις για τα σχολεία, ώστε να μην χρειαστεί να παραμείνουν κλειστά για πολύ καιρό: «Ίσως πρέπει να σκεφτούμε το εξής: το μισό σχολείο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους διαδρόμους, το άλλο μισό μόνο τους άλλους. Να μην υπάρχουν μεγάλα διαλείμματα ακόμα και κανένα μικρό. Έτσι θα μπορούσε να μειωθεί το μέγεθος μιας ομάδας στα σχολεία. Τέτοιες σκέψεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι την εβδομάδα μετά το Πάσχα».

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα, έως 15 εκατομμύρια μολυσμένων ατόμων στη Γερμανία και τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας, ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος πρότεινε να δοθούν άδειες εργασίας στους πολίτες οι οποίοι θα είναι αρνητικοί σε γρήγορα τέστ.

«Στην ιατρική υπάρχει ήδη η ιδέα να ελέγχεται κανείς ελεύθερα ώστε να μπορεί να πάει στη δουλειά. Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θα υπάρξουν επίσης όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αντισώματα που θα είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος της πανδημίας άνοσοι. Και αυτοί θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην εργασία τους παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρότεινε ο Ντρόστεν.

Κλειστά τα σύνορα στο Βέλγιο

Το Βέλγιο αποφάσισε σήμερα να κλείσει τα σύνορά του για οποιαδήποτε μη αναγκαία μετακίνηση προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πιέτερ Ντε Κρεμ.

Συγκεκριμένα, η μεταφορά των εμπορευμάτων και η κυκλοφορία των φορτηγών συνεχίζει να επιτρέπεται, όπως και η επιστροφή από το εξωτερικό Βέλγων πολιτών, διευκρίνισε ο υπουργός.

Η απόφαση, υπογράμμισε ο υπουργός, λήφθηκε έπειτα από εντατικές επαφές με τις πέντε ενδιαφερόμενες χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Βρετανία.

Κλείνει για 2 εβδομάδες το αεροδρόμιο του Σαρλερουά

Το αεροδρόμιο Σαρλερουά στο Βέλγιο θα αναστείλει όλη την εμπορική κυκλοφορία από το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης και έως τις 5 Απριλίου, λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων και του κλεισίματος των συνόρων που αποφασίστηκαν στην Ευρώπη σε σχέση με την κρίση του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή.

«Από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο αριθμός των No Shows, δηλαδή των επιβατών που δεν εμφανίζονται στην επιβίβαση, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται. Από έναν αρχικό μέσο όρο 20% το ποσοστό των απόντων ανέβηκε σήμερα σχεδόν στο 90%», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του αεροδρομίου.

Με ετήσια κυκλοφορία 8,2 εκατομμυρίων επιβατών, το αεροδρόμιο του Σαρλερουά είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο του Βελγίου έπειτα από εκείνο των Βρυξελλών-Ζάβεντεμ, το οποίο εκμεταλλεύεται η Brussels Airport.

«Το αεροδρόμιο θα κλείσει την πρόσβαση στις υποδομές του για τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρίες από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 (στις 23:59 τοπική ώρα, 00:20 της Τετάρτης, 25 Μαρτίου, ώρα Ελλάδας) και έως τις 5 Απριλίου 2020, με το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αεροδρομίου.

«Το κλείσιμο αυτό δεν εφαρμόζεται παρ΄όλ΄αυτά πλήρως στις πτήσεις συντήρησης, τις κρατικές και τις υγειονομικές πτήσεις», υπογραμμίζει.

Πολλές αεροπορικές εταιρίες που λειτουργούν στο Σαρλερουά και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Ζάβεντεμ έχουν αναστείλει ήδη τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Στο Ζάβεντεμ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Brussels Airport, μόνο το ένα τρίτο των 533 πτήσεων που είχαν αρχικά προβλεφθεί πραγματοποιήθηκε χθες και τα μέτρα προσωρινής οικονομικής ανεργίας θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Γαλλία: Ο δήμαρχος της Νίκαιας επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο δήμαρχος της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, θα επιβάλλει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη, αρχής γενομένης από τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από την καθολική καραντίνα που εφάρμοσε σε ολόκληρη τη χώρα η γαλλική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche, ο Κριστιάν Εστροζί, που διαγνώστηκε και ο ίδιος με τον κορονοϊό, είπε ότι η ένταση της φωταγώγησης στους δρόμους θα αρχίσει να μειώνεται από την ώρα που θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Πολωνία: Εφαρμογή κινητού για να εξακριβώνεται εάν οι αποκλεισμένοι τηρούν την καραντίνα
Η πολωνική κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει να εντοπίζει, μέσω των φωτογραφιών ‘σέλφις’, εάν οι πολίτες τηρούν την καραντίνα λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

«Η εφαρμογή προορίζεται για ανθρώπους που παραμένουν σε καραντίνα, που επιστρέφουν από το εξωτερικό», των οποίων τα δεδομένα και ο αριθμός τηλεφώνου έχουν αποθηκευτεί σε ειδική βάση δεδομένων, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κάρολ Μάνις.

«Όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα έχουν την επιλογή, είτε να δέχονται απροειδοποίητες επισκέψεις από την αστυνομία, είτε να κατεβάσουν την εφαρμογή», πρόσθεσε.

Προκειμένου να εξακριβώνεται εάν ο απομονωμένος παραμένει σε καραντίνα, η εφαρμογή ‘καραντίνα στο σπίτι’, που χρησιμοποιεί λογισμικό και τεχνικές γεωεντοπισμού κι αναγνώρισης του προσώπου, θα απαιτεί από τον χρήστη να βγάζει μία πρώτη ‘σέλφι’ αναφοράς. Στη συνέχεια θα του ξαναζητά, απροειδοποίητα και σε διάφορες χρονικές στιγμές εντός της ημέρας, να βγάλει κι άλλες σέλφις, που θα συγκρίνονται με την αρχική φωτογραφία αναφοράς.

Ο ερωτώμενος θα έχει διορία 20′ να στείλει την φωτογραφία του. Μία υπενθύμιση θα αποστέλλεται εάν αυτός δεν τηρήσει τη διορία και εάν δεν απαντήσει εντός επιπλέον 20′, η εφαρμογή θα ενημερώνει την αστυνομία.

Μόνον οι αστυνομικές αρχές έχουν δικαίωμα να εξακριβώνουν ποιος τηρεί την καραντίνα. Σήμερα η αστυνομία ενημέρωσε πως τιμώρησε με πρόστιμο 500 ζλότι (111 ευρώ) έναν αποκλεισμένο που απομακρύνθηκε από την κατοικία του, ενώ τα πρόστιμα του είδους μπορούν να φθάσουν έως τα 5.000 ζλότι (1.100 ευρώ).

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.