Γιαν. Δαβερώνης: «Να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι με κανόνες και μέτρα»

Η εστίαση «αιμορραγεί». Οι επιχειρηματίες του κλάδου αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες έπεσε από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόταση για επαναλειτουργία της εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους με θερμαντικά σώματα, για την απόκτηση των οποίων «τρέχει» και πρόγραμμα επιδότησης.

Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν ικανοποιεί τους επιχειρηματίες της εστίασης. Κάποιοι το θεωρούν απλώς ένα ημίμετρο και άλλοι απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Προτιμούν να μην ανοίξουν καθόλου, μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Δείτε ακόμα:  Κλειδώνει το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων - Έτοιμη η εστίαση να σηκώσει ρολά

Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Εξοχικών Εστιατορίων και Συναφών Αττικής κ. Γιαν. Δαβερώνης μίλησε στο enikonomia.gr για αυτό θέμα: “«Ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν θα καλύψουν οι επιχειρήσεις εστίασης αν ανοίξουν μόνο χρησιμοποιώντας τους εξωτερικούς χώρους.

Προκειμένου να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να κάνουμε έναν ικανοποιητικό τζίρο, ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι, να ξαναμπούμε στα καταστήματα, να ψωνίσουμε…

Αίτημά μας είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και στους εσωτερικούς χώρους με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και με τις απαιτούμενες αποστάσεις ώστε να υπάρχει ασφάλεια τόσο για τους πελάτες μας όσο και για τους εργαζομένους. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον κλάδο είναι τραγική, καταστροφική. Αφουγκράζομαι τους συναδέλφους που κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, είναι στο σημείο – μηδέν.

Δείτε ακόμα:  Με self test ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες μετά το Πάσχα - Όλα τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση

Μπορεί να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, όμως, χρειάζονται πιο δυναμικές παρεμβάσεις. Έχουμε θέσει το ζήτημα να μην είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή, όπως και το να υπάρχει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θα είναι στοχευμένα για την εστίαση. Η λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους δεν λύνει τα προβλήματα και η αλήθεια είναι ότι επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τη συγκεκριμένη πρόταση».