Γιατί επιμένουν να εμβολιάσουν παιδιά άνω των 12 ετών ακόμα και αν δεν κινδυνεύουν – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Αρκετά πιθανό να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών από 12 ετών και άνω μέχρι τον Σεπτέμβριο, κάτι που επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κάτι που είχε προαναγγείλει βέβαια πριν από λίγο καιρό και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν πως πιθανότατα από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών στην Ελλάδα.

Ο δρόμος άνοιξε από τη στιγμή που ο ΕΜΑ άναψε το «πράσινο» φως για εμβολιασμούς παιδιών με το εμβόλιο της Pfizer.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο OPEN είπε ότι ο μη εμβολιασμός συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων θα φέρει το ζήτημα των παιδιών στην επιφάνεια, ενώ αν εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι δεν χρειάζεται να μπούμε σε τέτοια συζήτηση.

«Είναι μια συζήτηση που μας δυσκολεύει. Και αν εμβολιαστούν οι μεγαλύτερες ηλικίες όπου παρατηρείται ένα ποσοστό 35% το οποίο δεν προσήλθε ο εμβολιασμός των παιδιών θα τεθεί σε άλλη βάση. Αν πιάσουμε το ποσοστό ανοσίας που θέλουμε δεν θα χρειαστεί να ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχολιάζοντας το ζήτημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι προηγείται αυτή την στιγμή ο εμβολιασμός των ενηλίκων και μετά θα έρθει η σειρά των παιδιών.

Τι είπε η Μ.Θεοδωρίδου

Στις οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Στα μέσα Μαΐου το CDC διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμών μικρών παιδιών, ενώ ο ΕΜΑ έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τα παιδιά 12 -15 ετών.

Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με την Μ.Θεοδωρίδου, ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού.

Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν στη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.

Η κα. Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και πως για τα παιδιά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Γιατί επιμένουν να εμβολιάσουν παιδιά άνω των 12 ετών

Όπως όλα δείχνουν οι «ειδικοί» επιμένουν να εμβολιαστούν τα παιδιά γιατί δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί και έτσι πιστεύουν πως αν εμβολιαστούν και τα παιδιά τότε θα «χτιστεί» το λεγόμενο τείχος ανοσίας. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο.

Επιπλέον μας προκαλεί απορία το πως θα πείσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ώστε να «χτιστεί» ένα τείχος ανοσίας, ενώ τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν από τον κορονοίό.

Εδώ θα πρέπει να επικαλεστούμε τις δηλώσεις του καθηγητή Βασιλακόπουλου, ο οποίος έχει υποστηρίξει δημοσίως πως πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν για να πάνε σχολείο.

Ενώ στο αν τα παιδιά κινδυνεύουν θα επικαλεστούμε τους αριθμούς του ΕΟΔΥ, καθώς μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει με κορονοϊό τρία παιδιά κάτω από 18 ετών, όταν μάλιστα κάθε χρόνο πεθαίνουν δεκάδες παιδιά από γρίπη. Και φυσικά δεν είναι βέβαιο πως και οι τρεις θάνατοι οφείλονται στον κορονοϊό.

Οι αριθμοί πάντως για τους εμβολιασμού είναι ξεκάθαροι. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 2.058.287 πολίτες πλήρως και 3.648.009 πολίτες συνολικά. Δηλαδή έστω μία δόση έχει εμβολιαστεί περίπου το 35% του πληθυσμού, ποσοστό που απέχει πάρα πολύ από το 70% και γι’ αυτό έχει ανοίξει η συζήτηση για τα παιδιά, και όχι γιατί κινδυνεύουν.

Να σημειώσουμε βέβαια πως δεν υπάρχει κάτι κακό με το να έχουν το δικαίωμα κάποια παιδιά, που έχουν προβλήματα υγείας, να εμβολιαστούν, πάντα βέβαια όταν αυτό είναι επιλογή των γονέων τους, όμως οτιδήποτε άλλο δεν είναι προς συμφέρον των παιδιών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που υπάρξει κάποια παρενέργεια μετά το εμβόλιο στα παιδιά. Γιατί μέχρι στιγμής στις παρενέργειες στους ενήλικες υποστηρίζουν πως τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Στα παιδιά;

pronews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.