Γιατί γέμισαν οι ελληνικές θάλασσες και η Ραφήνα, με μέδουσες; (φωτό & βίντεο)

Πολλοί ήταν οι λουόμενοι που φέτος το καλοκαίρι σε πολλά μέρη της Ελλάδας αντίκρισαν εκατοντάδες μέδουσες. Μάλιστα οι περισσότερες έμοιαζαν με τηγανητό αυγό!

Πρόκειται για ένα πολύ κοινό είδος, το «Cotylorhiza tuberculata» που συναντάται πλέον σε πολλές θάλασσες ανά την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι άκακες, δεν τσιμπάνε, και έχουν έρθει σε πολλές περιοχές του Αιγαίου. Καθαρίζουν το πλαγκτόν και προσφέρουν προστασία στον γόνο των ψαριών.

Τι προκάλεσε όμως την απότομη αύξηση του πληθυσμού τους; Στο ερώτημα αυτό απαντά στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης.

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης.

«Το φυτοπλαγκτόν και οι μικροοργανισμοί της θάλασσας πάντα υπήρχαν στις θάλασσες. Φέτος παρατηρήθηκε μια έξαρση του πληθυσμού το οποίο φαίνεται και σε δορυφορικές φωτογραφίες. Ουσιαστικά με τις καλοκαιρινές βροχές του Ιουνίου τα ποτάμια έριξαν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών υλικών ανόργανων ουσιών μέσα στη θάλασσα το οποίο αποτέλεσε τροφή για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν. Ουσιαστικά πρόκειται για φυτά πολύ μικρού μεγέθους που ωστόσο έχουν χλωροφύλλη και φωτοσυνθέτουν. Η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν προκάλεσε την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών αφού τρέφονται από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης στο Newsbomb.gr για να συνεχίσει, «Οι μέδουσες άρχισαν να εμφανίζονται στο Θρακικό πέλαγος και μετά εξαπλώθηκαν.

Οι γαλάζιες ( Rhizostoma pulmo) και οι κόκκινες (Cotylorhiza tuberculata) είναι ενδημικά είδη της Μεσογείου και παρουσιάζονται συχνές αυξομειώσεις στους πληθυσμούς τους ανάλογα με την ποσότητα της τροφής που βρίσκουν. Κινούνται προσανατολισμένα προς τα νερά με την περισσότερη πυκνότητα τροφής εκμεταλλευόμενες τα θαλάσσια ρεύματα.

Στις ακτές του Θρακικού Πελάγους κυριαρχεί το ρεύμα που κινεί τα νερά ανατολικά, οπότε θα υπάρχει εξάπλωση των πληθυσμών από τις δυτικές ακτές προς τις ανατολικές. Δηλαδή πρώτα θα εμφανιστούν στις παραλίες τις Ξάνθης μετά τις Ροδόπης και τέλος του Έβρου. Το ρεύμα αυτό κινεί τα νερά με την φορά των δεικτών του ρολογιού (δεξιόστροφα) και είναι γνωστό ως ο αντικυκλώνας της Σαμοθράκης».

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέδουσα

Στην συνέχεια ο κ. δίνει και οδηγίες για το πως πρέπει να αντιδράσουμε αν δεχθούμε τσίμπημα από μέδουσα. Ειδικότερα λέει, «Αν δεχθείτε τσίμπημα από τσούχτρα, πρώτα πρέπει να απομακρύνετε κάποιο πλοκάμι που πιθανότατα έχει μείνει κολλημένο στην επιδερμίδα και στην συνέχεια πρέπει να ξεπλύνετε με ξύδι ή χυμό λεμονιού (αφού η τοξική ουσία είναι ισχυρά αλκαλική) και μετά να μπει αλοιφή αντιισταμινική ή καλύτερα κορτιζονούχα. Η αμμωνία και τα ούρα θα χειροτερέψουν την κατάσταση, ενώ το γλυκό νερό (εμφιαλωμένο) επίσης θα την χειροτερέψει αφού αλλάζει το οσμωτικό δυναμικό του μέρους.

Βουτιές και μακροβούτια πάντα με μάσκα για να βλέπουμε τον κίνδυνο που πάντα ελλοχεύει».

Σε αυτές τις παραλίες έχουν εμφανιστεί μέδουσες και τσούχτρες

Ένα πρόγραμμα το οποίο καταγράφει τις τσούχτρες και τις μέδουσες, δημιούργησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την εμφάνισή τους σε παραλίες της Ελλάδας. Μέσω της πλατφόρμας της Google Maps πλέον μπορούμε να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε άλλους πολίτες μέσω δικών μας καταγραφών.

Οι πολίτες θα μπορούν πλέον, προτού εξορμήσουν για μπάνιο σε κάποια παραλία, να ελέγξουν εάν σε αυτήν υπάρχουν μέδουσες και τσούχτρες. Όλη η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη προς κάθε ενδιαφερόμενο και μπορεί να στέλνει σχετικό μήνυμα στην σελίδα του Παρατηρητηρίου.

Χθες όπως σας έχουμε ενημερώσει μέσα από το irafina.gr, μέδουσες εμφανίστηκαν και στο λιμάνι της Ραφήνας

Δείτε ΕΔΩ πού έχουν εντοπιστεί μέδουσες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.