Γιατί η κυβέρνηση επιμένει σε άρση του lockdown: To χρονοδιάγραμμα μέχρι το πλήρες άνοιγμα

Ισορροπία τρόμου για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί δύο αντίρροπες δυνάμεις.

Αφενός το αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων και την «έκρηξη» των διασωληνωμένων που προκαλούν «έμφραγμα» στα νοσοκομεία ενεργοποιώντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με επιστράτευση γιατρών, ιδιωτικών κλινικών και μετατροπή των μεγάλων νοσοκομείων αποκλειστικά σε covid και αφετέρου τη δραματική υστέρηση στα έσοδα των δημόσιων ταμείων, το επιπλέον χρέος που προκαλούν τα μέτρα στήριξης, την οικονομική «θηλιά» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και την ανάγκη για κοινωνική εκτόνωση.

Αύριο το πρωί συνεδριάζει η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την επιδημιολογική επιβάρυνση των κοινωνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση, ποια μέτρα θα μπορούσαν σταδιακά να αρθούν, ενώ ο πρωθυπουργός μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN προανήγγειλε τη χαλάρωση του lockdown, μιλώντας για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βαθμού ελευθερίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοινώνοντας ότι «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών».

Το σχέδιο για το άνοιγμα σε τρία βήματα

Έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε τρεις φάσεις – έως και τα μέσα Απριλίου– προετοιμάζει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς, αναλογιζόμενη την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις που μετρούν ήδη πολλούς μήνες με λουκέτο αλλά και των ελλειμμάτων στα δημόσια ταμεία. Η παύση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εξαιτίας του lockdown στο λιανεμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία, με τις επιχειρήσεις να μετρούν απώλειες σχεδόν 10 δισ. στον τζίρο τους σε σχέση με πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης, οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί φορτωθεί πολλές υποχρεώσεις, που έχουν μετατεθεί για το μέλλον και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να τις καλύψουν.

Σύμφωνα στοιχεία, μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές στην αγορά φτάνουν τα 15 δισ. σε όλους τους κλάδους του εμπορίου και της βιομηχανίας. Παράλληλα, και τα χρήματα στα δημόσια ταμεία περιορίζονται εξαιτίας μειωμένων εσόδων από εισπράξεις που έχουν μετατεθεί για αργότερα, τη στιγμή που πρέπει το δημόσιο να δανείζεται για να ενισχύσει τις κλειστές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.

«Κάθε μέρα που χάνεται, συνεπάγεται απώλεια πολλών χρημάτων» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας στο newsbeast.gr, συμπληρώνοντας: « οι πολίτες βρίσκονται στα όριά τους, μία σπίθα χρειάζεται για να κάνει μπαμ, απαιτείται άμεσα κοινωνική εκτόνωση. Άρση ορισμένων μέτρων με επίβλεψη και συντεταγμένα».

Ξεκινάει η χαλάρωση των μέτρων

Σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης και ειδικών καταγράφεται – όπως όλα δείχνουν – σε σχέση με το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και την απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου με τη χρήση του κωδικού 6 στο 13033. Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ξεκινά από τις 19.00 και στόχος είναι άμεσα – ακόμη και από αυτό το Σάββατο- να μετατεθεί στις 21.00, όπως γίνεται και τις καθημερινές. Παράλληλα, χαλάρωση θα υπάρξει και στη χρήση του κωδικού 6 για άθληση, καθώς πλέον οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, χωρίς να περιορίζονται στα όρια του Δήμου, όπου κατοικούν αλλά θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

«Πράσινο φως» για κομμωτήρια – κέντρα αισθητικής

Στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού βρίσκονται τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα (22/3), είναι πιθανόν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα δέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού και με αυστηρούς κανόνες. Στις 22 Μαρτίου επίσης, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει και ένα μέρος των δικαστηρίων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρξει επέκταση μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα.

Ολοταχώς για το λιανεμπόριο

Στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων. Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει αυτό. Εδώ τα ενδεχόμενα είναι δύο:

Ενεργοποίηση του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές, αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.

Λειτουργία καταστημάτων με τη μέθοδο του click away και click in shop.

Αρχές Απριλίου τα σχολεία, μετά η εστίαση

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Το πότε ακριβώς θα ανοίξουν δεν έχει προσδιοριστεί, όπως και το αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά. Το βάρος πέφτει πάντως στους μαθητές του λυκείου και ειδικά τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. Τέλος, το άνοιγμα της εστίασης φέρεται να εξετάζεται ως σενάριο για μετά τις 15 Απριλίου και σε πρώτη φάση, μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.