Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους – Τι συνέβαινε στο Πόρτο Ράφτη

Δεκάδες είναι τα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιων χελωνών σε λουόμενους, με το τελευταίο να σημειώνεται στην Μάνη.

Μάλιστα, τα περιστατικά δαγκώματος από χελώνα που έχουν καταγραφεί στα μητρώα του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης τα προηγούμενα καλοκαίρια ξεπερνούν τα 200, ενώ φέτος έχουν σημειωθεί 12 επιθέσεις.

Ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ”, μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε την δική του εξήγηση για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά επιθέσεων χελωνών, που αν μη τι άλλο δεν είναι σαρκοφάγα και μέχρι πρότινος δεν ήταν επιθετικά.

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια. Κάποιοι που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένα στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, ακολουθούσαν μια πρακτική για να προσελκύουν πελάτες. Τάιζαν τα ζώα για να προσεγγίζουν την ακτή και τα χρησιμοποιούσαν ως ατραξιόν για τα μαγαζιά τους. ακολούθησε ενημέρωση από τους αρμοδίους και σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι επιθέσεις. Το ίδιο ισχύει σε κάθε περιοχή. Έχουν βγει ανακοινώσεις, ο κόσμος ενημερώνεται και το λιμενικό προειδοποιεί και βρίσκεται σε εγρήγορση, σύμφωνα με τον κ. Φυτίλη.

«Δεν πρέπει να αλλάζει η συμπεριφορά των ζώων με την ανθρώπινη παρέμβαση και να διαταράσσεται το περιβάλλον και οι συνήθειες τους».

Με γνώμονα την καλλιέργεια γνώσης για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων και την ανάπτυξη περισσότερου σεβασμού απέναντι στη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» παραθέτει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους λουόμενους:

1. Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες – Κρατάτε αποστάσεις

2. Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες – Κίνδυνος τραυματισμού

3. Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες

lifo.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.