Γιατί πλημμυρίζουμε μετά από κάθε βροχή; Ο ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης

Η «ανώνυμη» κακοκαιρία που διήρκησε στα μέσα της εβδομάδας περίπου μιάμιση ημέρα διασχίζοντας τη χώρα από δύση προς ανατολή έφερε εκ νέου στην επιφάνεια χρόνια ζητήματα. Από το βράδυ της Τετάρτης ως το πρωί της Παρασκευής οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έπληξαν πολλές περιοχές με τον πολύ δυνατό «αέρα» να είναι αυτή τη φορά «σύμμαχος» των νησιωτών του Αιγαίου καθώς η κακοκαιρία «ταξίδεψε» νωρίτερα από τις προβλέψεις προς την Τουρκία.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκδίδει εγκυκλίους με οδηγίες προς φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για λήψη έγκαιρων μέτρων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων… Το ερώτημα ωστόσο που χρήζει απάντησης είναι εάν γίνεται έλεγχος ότι έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα την εποχή που έπρεπε καθώς το αποτέλεσμα αφήνει έκθετους αυτούς που θα έπρεπε να έχουν καθαρίσει φρεάτια ή να έχουν προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα και δεν το έκαναν έγκαιρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες.

Οι εποχές αλλάζουν, η κλιματική κρίση είναι εδώ και φέρνει μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε σχέση με άλλα χρόνια αλλά κυρίως οι ανθρώπινες παρεμβάσεις προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Μια από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνότερα πλημμυρικά φαινόμενα είναι η Αττική. Σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου κυρίως στα προάστια έχει παρατηρηθεί ποτάμια και ρέματα να έχουν μετατραπεί σε δρόμους, σπίτια και κτίρια που κατασκευάστηκαν σε όχθες ποταμών, μπαζώματα κ.α. Όπως λένε χαρακτηριστικά κάτοικοι «κάθε φορά που βρέχει δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια και τα αυτοκίνητα τους σε “ταχύπλοα” ενώ σε κάποια σημεία σχηματίζονται μεγάλες λίμνες γιατί στα σημεία από τα οποία έπρεπε να φεύγουν τα νερά έχουν φτιαχτεί σπίτια και τα νερά δεν έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται».

Ο ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης

Ωστόσο, άλλοι θέτουν το ερώτημα… Γιατί τότε κάποιοι έδωσαν το «πράσινο φως» να κατασκευαστούν τα σπίτια στα συγκεκριμένα σημεία; Παράλληλα δίκτυα ομβρίων ή αποχέτευσης που κατασκευάστηκαν πριν από πάρα πολλά χρόνια δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν καθώς έχει αλλάξει σημαντικά ο αριθμός των οικιών που εξυπηρετούνται μέσα από αυτά τα δίκτυα. Όπως λένε ειδικοί η πλημμύρα είναι ένα φυσικό φαινόμενο ωστόσο κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις με μπαζώματα των ρεμάτων, καταστροφή δασών (από τις πυρκαγιές δεν υπάρχουν δέντρα για να συγκρατούν τα ορμητικά νερά που παρασύρουν στο πέρασμα τους φερτά υλικά και «μπαίνουν» μέσα σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στα δάση) και επέκταση οικισμών. Σημειώνουν ακόμη πως θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση του ζητήματος, ενημέρωση των πολιτών αλλά και συνολικός σχεδιασμός σε επίπεδο λεκάνης απορροής.

«Η εκπαίδευση των πολιτών στο κομμάτι της συμπεριφοράς την ώρα των καιρικών φαινομένων δεν είναι ακόμα καλή» σημειώνουν χαρακτηριστικά καθώς παρά τις διαρκείς εκκλήσεις της Πολιτικής Προστασίας για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες πάρα πολλοί βρέθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας την Πέμπτη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως στο Μαρούσι οδηγοί «εγκλωβίστηκαν» στα οχήματα τους από τα συσσωρευμένα νερά.

Οι δρόμοι που (παραδοσιακά) κλείνουν

Από πλευράς Περιφέρειας είναι σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα σε αρκετά σημεία όπως στον Πειραιά ωστόσο οι πολίτες αναρωτιούνται μέχρι πότε μια βροχή θα κλείνει δρόμους και θα χρειάζεται η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από κάθε βροχή διακόπτεται η κυκλοφορία σε συγκεκριμένα σημεία όπως τμήματα της οδού Πειραιώς από τα Πετράλωνα ως τον Ταύρο ενώ τα ορμητικά νερά «έκλεισαν» την Πέμπτη τις υπόγειες διαβάσεις της διασταύρωσης της λεωφόρου Συγγρού με την παραλιακή λεωφόρο στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στην Καλλιθέα. Επίσης αρκετοί εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες καθώς υπήρξε διακοπή ρεύματος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, συνοδεία ισχυρών ανέμων, με χαλαζοπτώσεις, καθώς και με χιονοπτώσεις, από την Τετάρτη ως την Παρασκευή στις 6 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 422 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αττική όπου η Πυροσβεστική δέχθηκε 210 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 127 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών, προς ασφαλή σημεία.

Μια άλλη περιοχή που επλήγη σημαντικά ήταν η Ζάκυνθος όπου καταγράφηκαν 100 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 52 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για αντλήσεις υδάτων έγιναν από περιοχές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 22 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 14 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.