Γιατί σήμανε συναγερμός στις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ;

Απώλειες της τάξεως του 8-10% κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. Πτωτική τάση η οποία είχε αρχίσει να φαίνεται ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα, όπως επιβεβαιώνουν στο Euro2day.gr στελέχη από τις εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης.

Η σημαντική πτώση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο, αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι εφέτος η αγορά ήταν ανοικτή εν αντιθέσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 όπου τελούσε υπό καθεστώς lockdown.

Ωστόσο αυτός δεν είναι ο μοναδικός και σίγουρα όχι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές περιόρισαν δραστικά τις δαπάνες τους, λέει στο Euro2day.gr ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας που διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο. Ο ίδιος αποδίδει την κατάρρευση της κατανάλωσης, που μηδένισε τα οποιαδήποτε κέρδη μάζεψε εφέτος η αγορά και η αλυσίδα του από τις αρχές του έτους, στην πίεση που δέχεται το μέσο νοικοκυριό από την κατακόρυφη αύξηση των πάγιων εξόδων λόγω της εκτίναξης του κόστους ζωής.

“Η αύξηση των λογαριασμών των παρόχων ενέργειας, οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις που έχουν περάσει ήδη σε βασικά προϊόντα τους τελευταίους μήνες έχει κάνει τους καταναλωτές φτωχότερους”, συμπληρώνει υψηλόβαθμο στέλεχος βασικού προμηθευτή των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται βραχυπρόθεσμα, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους προμηθευτές και τους επικεφαλής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίοι επουδενί δεν θέλουν να χάσουν του Δεκεμβρίου, όπου πραγματοποιείται σημαντικό μέρος του τζίρου στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που προμηθευτές και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχουν “παγώσει”, προς ώρας, τις όποιες ανατιμήσεις σχεδιάζουν. “Τον τελευταίο μήνα της χρονιάς δεν είναι εύκολο να περάσεις ανατιμήσεις, γιατί όπως σημειώνει τα σούπερ μάρκετ δεν δέχονται αυξήσεις τιμών”, λέει στο Euro2day.gr γνωστός βιομήχανος. Ανατιμητικό κύμα το οποίο θα περάσει, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, από τον Ιανουάριο και μετά.

Οι ανατιμήσεις που έχουν ήδη γίνει και αυτές που αναμένεται να περάσουν το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανησυχούν τους Έλληνες καταναλωτές σε μεγαλύτερο βαθμό από του υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως προκύπτει από έρευνα της Intrum που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι όπου ακόμη δεν είχαν περάσει οι μεγάλες ανατιμήσεις και δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη. Σύμφωνα με τον έρευνα το 86% των Ελλήνων ανησυχεί για τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στην οικονομική του κατάσταση. Ακολουθούν οι Λετονοί (84%), οι Ρουμάνοι (83%), οι Πολωνοί (82%) και οι Πορτογάλοι (81%).

Την ίδια στιγμή 1 στους 2 Έλληνες καταναλωτές (ποσοστό 51%) δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό. Με το 45% να δηλώνει πως είναι πιθανό τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά να μην πληρώσει κάποια δόση οφειλής. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο κατά 21 μονάδες από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην Ελλάδα καταγράφεται το τρίτο υψηλότερο ποσοστό (47%) καταναλωτών που δήλωσαν ότι η οικονομική τους ευημερία είναι σε χειρότερο σημείο τώρα από ότι προ πανδημίας.

Euro2day.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.