Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα; Αυτός είναι ο λόγος

Λίγες ώρες πριν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και όσοι ασχολούνται με τα της μαγειρικής ετοιμάζουν τη βασιλόπιτα, τοποθετώντας και το φλουρί.

Είναι ένα έθιμο το οποίο υπάρχει εδώ και αιώνες. Ξεκίνησε το περίπου 1.500 στην Καισαρεία της Καππαοδίας, της Μικράς Ασίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένας αχόρταγος στρατηγός και τύραννος της περιοχής, απαίτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.

Με κάποιον τρόπο σώθηκε η πόλη της Καισαρείας και ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης. Συγχρόνως έπρεπε η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του.

Έκανε λοιπόν το εξής:

Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά.

Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.

Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.