«Γυμνό» το ΑΤ Ραφήνας! Με το ζόρι βγαίνουν οι βάρδιες, μειώθηκαν οι περιπολίες, χρωστάνε ρεπό


«Ξαφνικά έπαψαν να κυκλοφορούν περιπολικά». Με αυτήν την φράση περιγράφουν στην εφημερίδα μας οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου την… αιφνίδια «εξαφάνιση» αστυνομικών από τις γειτονιές τους. Ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς την αραίωση των περιπολιών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.


Ευλόγως η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κάποιος ότι στην αν. Αττική η δράση συμμοριών είναι εκτενής λόγω και του αραιοκατοικημένου χαρακτήρα της περιοχής.
Όμως πώς ακριβώς από το δόγμα του αστυνομικού δίπλα στον πολίτη και την «αποκέντρωση» δυνάμεων φθάσαμε στο άλλο άκρο;

Όλα είναι θέμα πολιτικής που εκπορεύεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι προφανές από τις τελευταίες εξελίξεις ότι το βάρος ρίχνεται στο κέντρο της Αθήνας με επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και σε άλλα κεντρικά σημεία και στόχο την εκκένωση υπό κατάληψη δημόσιων κτιρίων, από πρόσφυγες και συλλογικότητες αλλά και επιχειρήσεις κατά της παραβατικότητας όπως λαθρεμπόριο και ναρκωτικά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «τραβηχτεί» με αποσπάσεις και μεταθέσεις μεγάλος όγκος προσωπικού από τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα προς τα ΜΑΤ και τη ΔΙΑΣ ώστε να ενισχυθούν οι κεντρικές μονάδες. Οι εν λόγω αστυνομικές μονάδες είναι ήδη υποστελεχωμένες λόγω της κρίσης και της μείωσης των προσλήψεων στα σώματα ασφαλείας λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Οι αλλαγές αυτές (δηλ. η συγκέντρωση προσωπικού σε κεντρικές μονάδες) όπως ήταν φυσικό έχουν επηρεάσει και το ΑΤ Ραφήνας το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια μετά την μετάθεση -όπως λένε οι πληροφορίες μας- 7 αστυνομικών. Οι περιπολίες δεν «βγαίνουν», με το ζόρι οι βραδινές βάρδιες ενώ στους αστυνομικούς -όπως πληροφορούμαστε από συνδικαλιστικές πηγές- χρωστάνε ακόμη και 5 ρεπό!

Το πρόβλημα διογκώνεται περισσότερο καθώς στο εν λόγω τμήμα υπάρχουν κρατούμενοι ενώ κάποιες μέρες υπάρχει μόνο αξιωματικός υπηρεσίας, χωρίς να πλαισιώνεται από φρούρηση.

Μετά απ’ όλα αυτά θα ήταν αστείο να μιλάμε για συχνές περιπολίες και δη για αύξηση αυτών οι οποίες όπως και να’ χει εδραιώνουν το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. «Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις το περιπολικό να περνάει από τη γειτονιά σου» μας λένε οι κάτοικοι στα… «ορεινά». Αλλά όπως φαίνεται όσο περνάει ο καιρός και αν δεν αλλάξει η γενικότερη πολιτική, ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς θα γίνει… ένα μακρινό και άπιαστο όνειρο.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και το πρόβλημα με την παλαιότητα ειδικά των οχημάτων.

Και ένα τελευταίο. Το μόνιμο αγκάθι με τις αποσπάσεις αστυνομικών στη φύλαξη πολιτικών προσώπων και όχι μόνο θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί στην πραγματική διάσταση, με ρεαλιστική προσέγγιση. Ούτε υπερβολές αλλά ούτε και χαλαρή διάθεση.

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν πώς άμεση λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων διαμαρτύρονται για το κόψιμο των μεταθέσεων πλην Θεσσαλονίκης. Παραθέτουν το παράδειγμα της Κρήτης όπου μετά από διαμαρτυρίες τελικά τα αστυνομικά τμήματα θα ενισχυθούν. Χρειάστηκε βέβαια η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κατεχάκη μεριά.

ΥΓ: Λίγο πολύ το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ΑΤ της ευρύτερης περιοχής ενώ το πρόβλημα διογκώνεται σε τμήματα όπως αυτό των Σπάτων όπου οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν να καλύψουν μια τεράστια έκταση συμπεριλαμβανομένου της περιοχής της Αρτέμιδας.

Του Παναγιώτη Ι. Δρίβα

Πηγή: Εφημερίδα Polis