Γιώργος Πατούλης: Στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξανά

Για την ανάθεση νομικής υποστήριξης της Περιφέρειας σε εκλεκτό του δικηγόρο με υπέρογκη αμοιβή για τις υποθέσεις των αγωγών σε Μάνδρα και Μάτι

Το ενδιαφέρον του Ελεγκτικού Συνεδρίου στρέφεται ξανά προς τον γαλάζιο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Αυτή τη φορά για την ανάθεση νομικής υποστήριξης της Περιφέρειας σε εκλεκτό του δικηγόρο με υπέρογκη αμοιβή για τις υποθέσεις των αγωγών σε Μάνδρα και Μάτι. Πρόκειται για δικηγόρο του οποίου η συνεταίρος παρέχει τις νομικές της υπηρεσίες με σχέση έμμισθης εντολής στον Δήμο Αμαρουσίου από τον Ιούνιο του 2013, όταν ο Γ. Πατούλης ήταν δήμαρχος!

Η αξία της αρχικής αμοιβής ύψους 1 εκατ. ευρώ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Και μαζί με αυτό η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να ανατεθεί η υπόθεση στους 14 έμπειρους δικηγόρους που υπηρετούν στην Περιφέρεια και να αποφευχθεί η ανάθεση σε ιδιώτη δικηγόρο.

Δείτε ακόμα:  Δ. Μαραθώνα: Συνεχίζονται μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων οι αιτήσεις για το Camp «Παιδί & Θάλασσα 2022»

Ωστόσο ο Γ. Πατούλης είχε άλλη γνώμη. Έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει τη στήριξη του Θ. Τζήμερου και των δυο μελών της πρώην Ελληνικής Αυγής, ο Γ. Πατούλης επανέφερε το ζήτημα. Έτσι η παράταξή του συγκέντρωσε οριακή πλειοψηφία και ενέκρινε την αμοιβή του δικηγόρου της προτίμησής του ύψους 297.600 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ!

Βέβαια η ανάθεση στον συγκεκριμένο δικηγόρο της δικαστικής εκπροσώπησης της Περιφέρειας είναι μια πλευρά του ζητήματος. Η δεύτερη αφορά την ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, με το αζημίωτο προφανώς…

Σημειωτέον ότι η ανάθεση αφορά αφενός τις 38 αγωγές που έχουν υποβάλει οι κάτοικοι για την πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής το καλοκαίρι του 2018 και στρέφεται κατά της Περιφέρειας, του Δήμου Μαραθώνα και του Ελληνικού Δημοσίου. Αφετέρου αφορά τις 18 αγωγές που έχουν υποβάλει οι κάτοικοι της περιοχής Μάνδρα Αττικής, που στρέφεται κατά της Περιφέρειας, του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και του Ελληνικού Δημοσίου λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τις πλημμύρες του φθινοπώρου του 2017.

Δείτε ακόμα:  Σοβαρό τροχαίο στη Λ. Μαραθώνος - Ουρές χιλιομέτρων προς Ραφήνα

Τη μεθόδευση Πατούλη για την ανάθεση δικηγορικών υπηρεσιών στον εκλεκτό του είχε καταγγείλει ευθύς εξ αρχής ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της σύμβασης. Ο Γ. Σγουρός επιχειρηματολόγησε στο κείμενο της προσφυγής του ότι «οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής για την ανάθεση στον συγκεκριμένο δικηγόρο ήταν πλημμελώς αιτιολογημένες αναφορικά με την αδυναμία της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας να χειριστεί τις υποθέσεις».

Επίσης προσκόμισε έγγραφο όπου οι δικηγόροι της Περιφέρειας δηλώνουν ότι «διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία να χειριστούν τις εν λόγω υποθέσεις, καθώς έχουν χειριστεί ανάλογες υποθέσεις όπως αυτή της ‘Ρικομέξ’ για τον σεισμό του 1999». Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος δεν τεκμηριώνει επαρκώς ότι διαθέτει ανάλογη εμπειρία!

Δείτε ακόμα:  Ζητείται μάγειρας/μαγείρισσα για ψαροταβέρνα στο Μάτι

Ως εκ τούτου το Τμήμα Ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάνει ομόφωνα αποδεκτή την επιχειρηματολογία του προσφεύγοντος Γιάννη Σγουρού, με την οποία συμφώνησε και ο επίτροπος Επικρατείας! Καταλήγει, μάλιστα, στην απόφασή του αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη καταγγελία «εμφανίζει συστημικό ενδιαφέρον» για το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και άρα «μπορεί να ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων έτος 2022».

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Πατούλης από τη θέση του περιφερειάρχη έχει ήδη απασχολήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη σύμβαση – μαμούθ των 223,5 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, που το Ελεγκτικό Συνέδριο σε επίπεδο Τμήματος ακύρωσε το 1/3 του οικονομικού αντικειμένου με την αιτιολογία ότι πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό!